Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Total, İran ile dev anlaşma imzaladı - İş-Yaşam Haberleri

        İran resmi ajansı İrna'nın haberine göre, proje Total şirketinin öncüsü olduğu Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve İranlı Petropars Şirketini de içeren bir konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek.

        Tamamlanması için yaklaşık 4 milyar 8 milyon dolar yatırım yapılması öngörülen projenin sona ermesinden sonra alandan günlük 50 milyon metreküp doğalgaz elde edilmesi bekleniyor. Ön anlaşmada, nihai anlaşmanın 2017'nin ilk aylarında imzalanarak, projeye başlanacağı belirtildi.

        Anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan sonra Tahran yönetiminin yabancı bir şirketle imzaladığı ilk enerji anlaşması olma özelliği taşıyor.

        Basra Körfezi'nde bulunan ve İran ile Katar arasında paylaşılan Güney Pars Doğalgaz Sahası İran'ın gaz rezervlerinin yüzde 40'ını karşılıyor.

        Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) verilerine göre, 14 trilyon metreküp gaz ve 18 milyar varil gaz kondensatı rezervlerine sahip olduğu tahmin edilen Güney Pars Doğalgaz Sahası, dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin de yüzde 8'ini barındırıyor.

        İran halihazırda söz konusu sahadan günlük 450 milyon metreküp doğalgaz elde ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ