Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Danimarka ile ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar - İş-Yaşam Haberleri

        Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Svend Olling, Türkiye ile Danimarka arasındaki ticaret hacminin şu anda 1,8 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve bu miktarı 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

        Olling, 5.Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin ardından sorularını yanıtladı.

        Danimarkalı yatırımcıların, Türkiye'de birçok alanda yatırım yapılabileceğinin farkında olduğunu dile getiren Olling, Türkiye'nin büyüklüğü, Avrupa dışındaki birçok pazara yakınlığı ve kültürel ilişkilerinin Avrupalı şirketler için önemli olduğunu anlattı.

        Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde kolaylaştırıcı olduğunu ifade eden Olling, "Türkiye'nin ekonomik dinamizmi müthiş, Türkiye büyük bir ülke, yatırım yapılacak çok çeşitli alanlar var. iki ülke arasındaki ticari hacmi 1,8 milyon dolar civarında ancak birkaç yıl içinde ticaret hacmini 5 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. Önceliğimiz enerji, teknoloji ve ilaç sektörü." diye konuştu.

        Olling, enerjide sürdürülebilir çözümlerin son yıllarda popüler olduğunu ancak özellikle altyapı oluşturulması konusunda maliyetin yüksek olduğunu dile getirerek, "Sürdürülebilir sistemler oluşturmanın maliyeti yüksek olsa da Danimarka bu konuda derin tecrübeye sahip. Enerji üretiminin yanında enerji kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak gerekli. Türkiye'nin bunu yapmaya çalıştığını görebiliyoruz. İş birliklerini belediyelerden başlamak üzere geniş bir yelpazede gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Özellikle çevresel kaygıların arttığı bir dönemde ülkelerin temiz enerji kaynaklarına yöneldiğini anlatan Olling, "Günümüzde çevreyi koruyucu temiz enerjiden bahsediyoruz. Yeşil enerji de dediğimiz bu sektör Danimarka'nın uzman olduğu bir alan. Türkiye ile başta rüzgar ve güneş enerjisi olmak üzere, elektrik şebekesi yönetimi ve son yıllarda kullanımı yaygınlaşan atık yönetimi ve atıklardan enerji elde etme gibi konularda da işbirliği gündemde." ifadelerini kullandı.

        Olling, Türkiye'de son dönemde yatırımcı için olumlu bir tablo oluşmaya başlayacağına inandığını belirtti.

        15 Temmuz darbe girişiminden sonra yatırımcılarda ülkenin istikrarına yönelik tereddütler oluştuğunu ifade eden Olling, "Bazı yatırımcılar bekle-gör politikası izleyerek Türkiye'yi ve 15 Temmuz sonrasındaki süreci yakından takip etti. Türkiye'nin büyüme odaklı güçlü ekonomisi, dinamik özel sektörü ve yüksek teknolojiyi yaygınlaştırma amacının zaman içerisinde Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan çıkışında kolaylık sağlayacağına inanıyorum. Bu yatırımcı için uzun vadede iyimser bir tablo oluşmasına sebep oluyor." diye konuştu.

        Türkiye'de rüzgar enerjisi, inşaat, imalat, sağlık, ticaret, turizm (otel-pansiyon) ve gıda gibi alanlarda 500'ün üzerinde Danimarkalı şirket faaliyet gösteriyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ