Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Frankfurt Avrupa'nın yeni finans merkezi mi olacak? - İş-Yaşam Haberleri

        Uluslararası finans şirketlerinin Avrupa operasyonlarını yürüttüğü Londra’nın, Brexit ile Avrupa’daki müşterilerine sağladığı hizmetlerin kesintiye uğraması riski bulunurken, şirketlerin bunun önüne geçebilmek için şimdiden operasyonlarını başka AB şehirlerine taşıyacağına dair yorumlar yapılıyor.

        AVRUPA pazarına erişimin kesilmesinden endişelenen bazı finans kuruluşlarının şimdiden İngiltere yapılanmalarını küçültmeyi planladığı belirtilirken, Britanya Bankacılık Birliği (BBA) Başkanı Anthony Browne, İngiltere’de önde gelen bankaların, ülkenin AB’den çıkışına ilişkin artan endişelerle operasyonlarını ülke dışına çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Finans kuruluşlarının operasyonlarını taşıma ihtimali en yüksek kentin Frankfurt olabileceği ifade ediliyor. Ekonomistler ise Brexit’in Londra’yı olumsuz etkilese bile finans merkezi olma konusunda Avrupa’da başka bir kentin Londra’nın yerini alamayacağı öngörüsünde bulunuyor.

        BREXIT BELİRSİZLİĞE NEDEN OLABİLİR

        IHS Markit Başekonomisti Timo Klein, Londra’da finans sektörünün diğer Avrupa şehirlerine göre daha büyük olduğunu belirterek, Frankfurt ya da başka bir AB kentinin Londra’nın yerini almasının gerçekçi olmadığını söyledi.

        Londra’nın Frankfurt’tan daha büyük bir şehir olduğunu vurgulayan Klein, Frankfurt’un Londra’dan gelebilecek kapasitenin ikameti konusunda yeterli olamayacağını savundu. Klein, Brexit’in ileriki yıllarda belirsizliğe sebep olabileceğini, bunun İngiltere’ye olan yatırımı sınırlandırabileceğini ve bazı bankaların operasyonlarını Londra’dan başka bir AB kentine taşıma ihtimali bulunduğunu, ancak çok az bankanın operasyonlarını Londra’dan taşıyacağını kaydetti. Çok az operasyonun Londra’dan çıkabileceğini düşündüğünü ifade eden Klein, Londra’dan operasyonlarını çıkaran kuruluşlar için Frankfurt’un ilk adres olacağı öngörüsünde bulundu. Klein, Londra’dan çıkabilecek operasyon miktarının finansal kuruluşların AB’de herhangi bir lisans, bürokratik ya da maliyetli prosedürler olmadan hizmetlerini satabilme haklarının devam edip etmeyeceğine bağlı olacağını da vurguladı.

        YÜZDE 20-30’U AB’YE TAŞINABİLİR

        ING Group Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski de Frankfurt’un Londra’nın alternatifi olabileceğini savunarak, Brexit sonrasında finansal kuruluşların bütün operasyonlarını Londra’dan çıkarmayacağını söyledi.

        Londra’daki bankaların sadece yüzde 20-30’unun AB’den izin alması gerekeceğini, AB’ye taşınabileceğini belirten Brzeski, finansal kuruluşların operasyonlarını New York’a taşıma ihtimalinin bulunduğunu da kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ