Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yalçın Ayaydın: 2017'yi atlatan ömür boyu yaşar - İş-Yaşam Haberleri

        Tüm sektörler talep durgunluğundan mustarip. Buna bir de son haftalarda keskin bir yükselişe geçen döviz kuru eklendi. Düşen tüketici güven endeksi bir yandan, alışveriş merkezlerine (AVM) dövizle kira ödemeleri diğer yandan karlılık baskısıylasıkışan giyim perakendesinin durumunu Ayaydın Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ile konuştuk.

        “2017’ye dikkat” diyen Ayaydın, bu yılın şirketlerin yaşayıp yaşamayacağının belirleneceği yıl olacağı görüşünde:

        Sektör yılı nasıl bir tabloyla bitirecek?

        Perakende sektörü yılı ülke büyümesinin üzerinde, yüzde 10 büyümeyle bitirecek. Böylesi bir yıl için güzel bir netice. Ancak şuna dikkat etmek lazım: ciro ve rakamlar büyüdü ama kârlılık törpülendi. Kısa dönemde anı kurtarır ama uzun vadede vahimbir tablo yaratır. Giderlerimizden kirayı ödediğimiz dolar 3.30’a dayandı, daha çıkar mı belirsiz. Biz eskiden 3-5 yıllık planlaryapabiliyorduk. Şu anda önümüzdeki 6 ayın planını yapamıyoruz. Kendisini korumaya alan şirketler 1 yılını kurtarır, amayapamayana maalesef geçmiş ola demek lazım.

        Yılın ikinci yarısıyla ilk yarısını kıyaslar mısınız?

        Herkes gerçek büyümesini ilk 6 ayda yaptı, ikinci 6 ayda küçülme yaşandı. İlk 6 ay yılı kurtardı, o olmasaydı küçülmeden bahsederdik. Cirolar yüksek oldu belki ama bütün kârlılık ikinci 6 ayda gitti.

        Yılın ikinci yarısındaki bu durgunluğun 2017’de değişeceğine dair piyasada işaret var mı?

        Tek bir nokta söyleyeceğim: 2017’ye herkes çok dikkat etsin. Hesabını iyi yapsın. Kimse antenlerini fazla açmasın, kendi

        işine göre açsın. Ancak o şekilde işini kaybetmez. Kaç yıllık bir işse, bütün deneyimini 2017’ye odaklasın. Çünkü çok önemli bir yıl, bu yılı atlatan ömür boyu yaşar. 2017’de ayakta kalan ömür boyu yaşar. Biz de kendi işimize odaklandık. Zaten durum gri. Oyüzden odağımız belli. 2017’yi yara almadan 2018’e markayı taşımak ana hedefimiz. Antenleri tamamen kendi işimizeodaklıyoruz.

        ‘BU KURA GÖRE KİRA ÖDERSEK İFLAS EDERİZ’

        Son dönemde kurun geldiği yeni seviye AVM’lerle anlaşmayı daha da imkânsız hale mi getiriyor?

        Yeni BMD yönetimine bu görevi verdik. Bu işi bireysel değil, kurumsal olarak götürmek istiyoruz. Bir noktaya varacağız inşallah,onlar bize lazım biz onlara lazımız. Döviz kimsenin öngöremeyeceği yerlere geldi. Kimsenin kârlılığı bu rakamlara göre değil. Bu rakamlaragöre ödeme yapılırsa herkes iflas eder. Kira/ciro oranının yüzde 15’i geçmemesi lazım. Yüzde 20’lere vurduysa ben zaten iflas etmişimdemektir. Biz de evladiyelik demiyoruz, ama 1 yıl için oturup anlaşmaya varmamız lazım, 1 sene sonra tekrar değerlendiririz. AVM’ler7 yıl yerine 10 yılda amorti etsin, önemli olan herkesin yaşaması.

        ‘Türkiye’deki AVM kirasını ödemek için dışarı gideceğiz’

        Yurtiçi performansıyla yurtdışını karşılaştırır mısınız?

        2017’de ihracata ve yurtdışına odaklanacağız. 2017’de 20 yeni mağaza açacağız. Nerede yeni alışveriş merkezi ya da güzelcadde varsa oralarda fırsat kovalayacağız. 2017’de ihracatta da atağa kalkacağız. Bize göre yurtiçi pazarında bir doyumnoktasına ulaşıldı, o yüzden bizim döviz kazanmamız lazım. Kira giderlerimiz döviz cinsinden. Artık bizim bunu düşünerek döviz gelirielde etmemiz lazım. İç pazardaki dengeyi dışarıdan sağlamamız lazım.

        Yani içeride AVM’ye dövizle kira ödeyebilmek için yurtdışına mı ağırlık vereceksiniz?

        Evet. Döviz geliri elde etmemiz lazım ki, AVM kiralarını ödeyebilelim. Çünkü ‘Burada TL kazan ama döviz öde’ olmuyor. TL

        ile mal satıyorum, kira giderlerim dolar veya Euro. O yetmezmiş gibi AVM’lerdeki bütün gider masraflarımız da döviz. Bunuanlamak mümkün değil. Hadi diyelim ki, AVM’ler bankalardan dövizle kredi aldılar, o nedenle dövizle kiraya veriyorlar. Peki genelgideri neden dövizle alıyorsun? Genel gider nedir? Temizlik malzemesi, personel ödemesi vs. Bu giderlerin hepsi TL, nedenbenden döviz alıyorsun? Bizim de markalar olarak ülkeye döviz kazandırmamız lazım.

        ‘Petrole doğru gidiyoruz’

        Yurtdışında nerelere gideceksiniz?

        19 mağazamız var yurtdışında, önümüzdeki yıl 20 tane ilave olacak. Petrolün olduğu ülkelerdeyiz, İran, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya eklenecek.

        Petrol fiyatlarındaki düşüşün olumsuz etkisi olmuyor mu?

        Fiyatlarda düşüş olabilir ama hâlâ para var. Çok ciddi ciro yapıyoruz. Avrupa’dan kesinlikle daha iyi Ortadoğu ülkeleri. Kârlılık

        anlamında da çok iyi.

        ‘UCUZDA ÖLÜMÜNE SAVAŞ VAR BİZDE RAKİP AZ’

        Sizin markalarınız orta üst gelir grubuna yönelik, tüketici güveninin düştüğü bir ortamda sizin müşteriniz muaf mı kaldı?

        İpekyol olarak 3 markamızın toplamında yüzde 20 büyümeyle kapatıyoruz yılı. 2017 hedefimizi de yüzde 25 büyüme olarak koyduk. Konjonktüre göre çok agresif bir büyüme, farkındayız. Perakende sektöründe aşağıda, yani çok ucuz segmentteölümüne savaş var. Biz çok pahalı da değiliz, ortaya oturmuş bir markayız. Bizim segmentte çok ciddi bir rekabet yok. Türkiye’debu segmente yönelmiş çok fazla marka yok. İthalde de yok. O nedenle biz o arada hayatımızdan çok memnunuz. İşimizi de çokiyi yapıyoruz. Birkaç tane marka var, yok değil tabii ki, ama işimizi iyi yaparak rekabetin daha az olduğu bir alanda hayatımızdanmemnunuz.

        MELTEM ERSOY / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ