Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Binali Yıldırım: Referandumdan sonra 2019'a kadar seçim yok - İş-Yaşam Haberleri

        Üç milyon kişiye istihdam sağlayan, 65 bin ihracatçının sesi olan Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği İhracat Zirvesi, 15-16 Kasım tarihleri arasında İstanbul Grand Tarabya Otel'de gerçekleştirdi. İhracat Zirvesi, Başbakan Binali Yıldırım ve 12 Bakanın katılımı ile düzenlendi. Başbakan Yıldırım ve bakanlar, zirvenin ilk gününde Türkiye ekonomisinin omurgasını oluşturan 26 sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini baş aktörlerden dinledi.

        Başbakan Binali Yıldırım ile zirveye katılacak 12 bakan arasında; Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yer alıyor.

        Hükümetin ihracatçılarla buluşacağı ve yaklaşık üç saat sürecek olan İhracat Forumu oturumunda, sektör temsilcileri üçer dakikalık sürede sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan Yıldırım ve bakanlara yüz yüze aktarma şansı buluyor. Oturumda karşılıklı soru-cevap bölümü de gerçekleştirildi.

        Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile düzenlediği İhracat Zirvesi, Başbakan Binali Yıldırım ve 12 Bakanın katılımı ile gerçekleşti. 26 sektördeki ihracatçılar, sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan ve bakanlara yüz yüze anlatma şansı elde etti.

        Küresel ekonomi, ihracatın finansmanı, yeni pazarlar ve Sanayi 4.0 gibi konuların tartışılacağı zirvede, en çok ihracat gerçekleştiren firmaların yanında, bu yıl ilk kez "İhracatın Gizli Şampiyonları" adı altında 10 yeni kategoride firmalar ödüllendirildi.

        Başbakan Yıldırım'ın açıklamasından notlar;

        "(FETÖ) Bu örgüt, küresel bir terör örgütü. İşin adını doğru koymamız lazım. Sadece Türkiye'nin başının belası değil, birçok ülkenin de potansiyel tehdidi olan bir örgütten bahsediyoruz. Bunlar bütün değerlerimizi kullandılar. Bizi biz yapan kutsallarımızı yok ettiler. Verdikleri tahribatın ölçülmesi, adeta imkansız hale geldi. Ama yapacakları en son iş, silahlı darbe girişimiydi. Onu da yaptılar, boylarının ölçüsünü de aldılar. Bundan sonra ne yapmak isterlerse, bu millet misliyle karşılık verecektir. Türkiye'de istikrarın bozulacağı, ekonominin kötüye gideceği yönünde yine bu alçak terör örgütünün ülkemiz dışında belirli mihraklarda acımasızca bir algı operasyonu tüm hızıyla devam ediyor. Ama ne yaparsa yapsınlar asla başarılı olamayacaklar. Çünkü yaptıkları iş, yanlış iştir. Yaptıkları iş, ne insanlığa sığıyor ne hukuka sığıyor ne de vatandaşlığa sığıyor"

        "DÜNYANIN HER TARAFINA GİDİN, DESTEKLEYECEĞİZ"

        "Değerli dostar ümitsiz olmaya gerek yok. 2017 çok daha güzel olacak. Bu yapılan algı operasyonları Türkiye'nin gerçek gücünü yansıtmıyor. Dünyanın her tarafına gidin. Ne kadar ihracat yaparssanız o kadar destekleyeceğiz. Araştırma geliştirmeye,yenilikçiliğe daha fazla zaman ayıracağız. Bizim mutlak üstünlüğümz, petrolümüz yok. Ama kabiliyetli insan kaynağımız var. Bulunduğumuz coğrafya dünyanın en stratejik noktası. Adeta dünyanın merkezi konumunda."

        "Türkiye 3 saat uçuşla 56 ülkeye erişilebilecek konumda yer alır. Burdaki yıllık GSMH 30 trilyon dolara yaklaşmış durumda. Türkiye'nin gücünü en çok siz biliyorsunuz. Bakın ülkemizle gurur duymamız için çok fazla sebebimiz var. Dünyanın en büyük havalimanını yapan, en uzun 3. asma köprüsünü yapan başka ülke var mı? Türkiye bir çok ülkeye göre çok büyük işler başardı. Bölünmüş yollar kaza oranını yüzde 62 azalttı. Niye? Yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik, yolları böldük gönülleri birleştirdik"

        "2019'A KADAR SEÇİM FALAN YOK"

        "Vesayet girişimlerinin her birini milletten aldığımız güçle birer birer ortadan kaldırarak bu kadar iş başardık. Bütün bunlar geride kaldı. Belirsizlik diye bir şey yok. Bakın buradan söylüyorum, Türkiye'nin geleceğinde belirsizlik yok. Belirsizlik varmış algısı oluşturmaya çalışanlar var, çok net. Önümüzde bir iş kaldı. Onda da bir mesafe katettik. Darbeden kalan ve 2007 Cumhurbaşkanı seçilememesinden kaynaklı, daha sonra referandumla Cumhurbaşkanının halk tarafından seçiminin gerçekleşmesiyle ortaya doğan bir mevcut durum var. Bu durum, Anayasa'yla uyuşmuyor. Şimdi yapacağımız iş bu hükümet sistemini mevcut Anayasa'yla uyumlu hale getirmek ve böylece bu alandaki enerji kaybına da son vermek. Bu da belli. Bu çok kapsamlı bir değişiklik olmayacak, sınırlı bir değişiklik yapacağız ve en kısa sürede de referanduma, milletin önüne götüreceğiz. Ondan sonra artık seçim filan yok. 2017'de seçim filan yok, 2018'de yok, 2019'a kadar hiçbir şey yok. İşinize gücünüze bakın kardeşim."

        "İhracatımızda kaliteye önem vermemiz lazım. İhracatımızın kalitesini ne kadar yükseltiriz yani kilobaşına 10 dolar mı olcak 20 dolarmı... Sizden özellikle bir şey istiyorum. Birbirinizin müşterilerini kapmaya çalışmayın. Yeni müşteriler bulun. Dışarda bunu yapmayın. Yeni müşteri yeni alan bulun. Bu hatır gönül işine defazkla itibar etmeyin. Limanda tarife neyse o kardeşim."

        MARMARAY ANISINI ANLATTI

        "Marmaray inşaatını birebir yaşamış biri olarak, 2013 yılının başlarında ocak ayında Marmaray'ı Cumhuriyet'in 90 .yılında açmaya karar verdik. Oturduk 29 Ekim'de açalım dedik. Tabi herkes mosmor vaziyette. Çünkü açılış kontrata göre 2018 yılında. Türk-Japon ortaklarla değerlendirme yaptık. '29 Ekimde açıyoruz' dedik. Japon, '2018 29 Ekim'e hazır hale getiririz' dedi. Biz, 'Bu senenin 29 Ekiminden bahsediyoruz' dedik. Adam 'höh' dedi havaya kalktı. Biz de 'Otur bakayım telaşa lüzum yok' dedik. Japon, 'Yapamayız edemeyiz mümkün değil' dedi. O zaman 'Sarayburnu'nda atla dedim siz alışıkısınız zaten' Adamı bir türlü ikna edemiyoruz. Türk ortak da bizden çekiniyor. Japon'u fişekliyorlar. Sonunda baktık işler kötüye gidiyor. 'Sizi bu kadar üzmeyelim. Bırakın ben şantiyeyi devralıyorum. Bırakın gerisini sorumluluk bize ait biz yapacağız' dedik. Şöyle bir sıkıntı olabilirdi Japonlar da bu Marmaray'ı yapamadı derler mi. Fakat yaptık sonunda nasıl yapıldığına onlar da inanamadı. Türklerin son dakika mucizesi vardır. Biz 14 yıldır bu ülkede çok şeyler yaptık. Bizim için zor olan hemen yapılır imkansız biraz zaman alır. Böyle çalışmasaydık bu işleri yapamazdık. Bazı şeyleri de yapamadık bu zaman ekonomisinden kaynaklandı. Zamanın değeri herkese göre farklı siyasetçi için zaman farklı. Projeleri konuştuğumuz zaman arkadaşlar ne acele ediyorsunuz zaman daha çok diyor. O 25 yılı düşünüyor emekliğini düşünüyor. Ben de bir dahaki seçimi düşünüyorum"

        "TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"

        "Hükümet olarak sizlerle bir arada olmaktan çok mutlu olduk. Biz toplumun her kesimiyle istişareye çok önem veriyoruz. Burda dile getirilen sorunların çok ama çok büyük değil ufak tefek düzenlemelerle aşılabilecek sorunlar olduğunu görüyoruz. Ben de takipçisi olacağım. Bu duygularla ihracatçılarımıza hayırlı, bol kazançlı yıllar diliyorum. Ülkemize yaptığınız katkı için çok teşekkür ediyorum."

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ