Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İstifa edene tazminat geliyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Çalışanların gelecek garantisi olarak gördüğü kıdem tazminatında pek çok kural bulunuyor. Yasalar işyerinde 1 yılı dolduranlara ve işten çıkartılanlara kıdem tazminatı verilmesini öngörüyor. Ancak çalışanlar, bazı durumlarda istifa etseler de kıdem tazminatı alabiliyor.

        - Muvazzaf askerlik nedeniyle en az 1 yıl çalıştığı işinden ayrılmak zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı alma hakları var.

        - 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 3 bin 600 günü doldurmuşlarsa SGK'dan yazı alarak tazminat talep edebilir.

        - Emeklilikleri dolanlar ayrılırken tazminatlarını alır.

        - İş sözleşmesi sağlık nedeniyle feshedilip tazminat alınabiliyor. Ancak bunun 2 koşulu bulunuyor: İşin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya hayatı için tehlike olursa. İşçinin sürekli olarak görüştüğü işveren veya başka bir işçi bulaşıcı bir hastalığa tutulursa.

        - Kıdem tazminatı alınmasını sağlayacak iyi niyet dışı haller de şöyle: a) İşveren gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek suretiyle işçiyi yanıltırsa. b) İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler veya işçiye cinsel tacizde bulunursa. c) İşveren; işçiye veya aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiye ve aile üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse.

        - Evlenen kadınlar nikahtan sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyor. Bunun için işverene, evlilik cüzdanı veya evlilik belgesi ile başvurmak gerekiyor.

        Takvim

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ