Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam KOBİ'lere nefes aldıracak kredi geliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Krediye ulaşmakta zorlanan küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) nefes aldıracak kredinin önü açıldı. KOBİ'lere 17 milyar liralık yeni kredi imkanı sağlanacağını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "KOBİ'ler krediye kolay erişemiyor. Bankalarla konuştuk ve bu tür işletmelere nasıl kolay kredi verebileceklerini sorduk. Yeni düzenleme özellikle küçük işletmeler ve esnaflar için önemli. Sürekli gelir getiren meyve ağaçlarını bile teminat verebileceksiniz, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başladığında özellikle küçük işletmelerimiz olumlu dönüşünü görecekler" ifadelerini kullandı.

        KOBİ'lerin yüzde 9.9’dan kredi kullanma fırsatı bulacağı uygulama için ilk olarak Denizbank ile anlaşmaya varıldı. Diğer bankalarla da görüşmelerin devam ettiği ifade ediliyor.

        Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) bünyesindeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının mevduatları bankaya yatırılarak, KOBİ’lerin krediye daha rahat ulaşmaları sağlanacak.

        12 ay vadeli olacak kredinin limiti işletmelerin büyüklüğü dikkate alınarak 100 bin TL ile 150 bin TL olarak belirlendi.

        "YÜZDE 18'İ BULAN FAİZ YÜZDE 9.90'A İNECEK"

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10'un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardıklarını belirterek bazı bankalarla da görüşmelerinin devam ettiğini, yıllık yüzde 18'i bulan ticari kredi faizlerinin yüzde 9,90'a kadar ineceğini bildirdi.

        Hisarcıklıoğlu, Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu"nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bankaların faiz indirimlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın finans kesimiyle bir araya gelmesini ve son dönemde bankaların kredi faizlerini indirmeye yönelik adımlarını olumlu bulduklarını anlattı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun zamandır bu yönde talebi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

        "Buna ilk tepkilerden biri olarak İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin yapmış olduğu açıklama, aslında pozitif bir netice vermiştir. TOBB olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10'un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardık. Bazı bankalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Halen yıllık yüzde 18'i bulan ticari kredilerin faizi yüzde 9,90'a kadar inecek. Bunun lansmanını yakın zamanda Başbakanımızla ekonomi bakanlarımızla banka müdürleriyle yapmayı planlıyoruz. Bankacılık sektörü kar etsin, biz onları kıskanmıyoruz. Bu kapsamda karlarından fedakarlık ederek faizleri düşürme operasyonuna girdikleri için memnunuz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ