Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Diane Arcas Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        Lojistik sektörü bu sene nasıl geçti? Sektör hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

        Zor bir seneydi tabi ki, özellikle komşu ülkelerle yaşanan politik olaylar, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk sektörü etkileri. Çünkü Türkiye'nin Avrupa ile önemli bir trafiği var, denizcilik piyasasında 2009 yılından bu yana devam eden kriz ve bunların hepsiyle beraber tabi kolay bir sene geçirmedik. Biz Arkas Holding olarak geçen sene 4 şirketimizi de birleştirdiğimiz için krizleri iyi yönettik.

        Piyasada bazı konsolidasyonlar oldu ve olacaktır. Biz bu seneyi hedeflerimize uygun olarak %38 büyümeyle kapattık.

        Lojistikte Rusya pazarı ne durumda? Diğer pazarlardaki hedefler neler?

        Rusya'ya çok ciddi bir narenciye pazarı vardı, yaklaşık bir sene boyunca hiç taşıma olmadı. Ama şimdi ilişkilerin düzelmesiyle gelişeceğini umuyorum. Biz krizleri çabuk atlatan bir ülkeyiz. Rusya bizim için çok önemli bir pazar.

        Rusya, Ukrayna, Karadeniz yani yakın ülkelerdeki pazarlarda zaten ofislerimiz var. Orta Asya bence çok önemli fakat zor bir pazar. Gürcistan ve Azerbaycan transit ülke olarak çok önemli. Ve Türkiye'nin jeopolitik önemi tabi ki tartışılamaz. Ne kadar kriz yaşarsak yaşayalım, Türkiye jeopolitik olarak doğal bir köprü.

        Hükümetin de son zamanlarda demiryollarına yaptığı yatırımlar çok önemli çünkü Gürcistan ve İran transit yükleri almak için rekabet ediyor. Biz de burada rekabet etmeliyiz yük hacmini artırarak.

        2017 hedefleriniz neler?

        2016'da biz şirketi yapılandırdık. Çin'de, Kazakistan'da birer ofis açtık, şimdi bütün bu ofisleri büyüteceğiz ve buradaki hizmet çeşidini artıracağız. Türkiye'de depolama ve dağıtım alanlarında büyümeyi hedefliyoruz. Önce kendi kaynaklarımızla büyüyüp önümüzdeki 5 sene içinde birtakım satın almalarla Türkiye içinde bir dağıtım ağı kurmayı düşünüyoruz, 20-30 milyon dolarlık bir yatırım diyebiliriz.

        Demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili yorumlarınız ve buradaki hedefleriniz neler?

        Burada yönetmelik çıktı, devlet kendi yapılandırmasını ve atamalarını yaptı, biz kapasitelerin açıklanmasını bekliyoruz. Hangi güzergahta çalışmak istediğimizi belirleyip lokomotif sipariş vereceğiz, tedarikçilerle görüşüyoruz. İnşallah 2017 yılında 2-3 tane lokomotifle başlamayı düşünüyoruz. Bunun yanında Kars-Bakü-Tiflis hattı da bittiğinde Avrupa'dan Türkiye üzerinden geçerek Hazar Denizi’ne ulaşım çalışmasının, 2017'de biteceği söyleniyor, bu da kapasiteyi artıracak tabi ki.

        Küresel ticaret düşüyor, birçok ülkede korumacılık var. Bu sektörü nasıl etkiliyor, önümüzü nasıl görüyorsunuz?

        Özellikle Amerika ve Çin gibi ana pazarlarda olanlar bütün dünyayı zincirleme etkiliyor. Çin pazarda çok güçlüydü fakat; üretimden hizmet sektörüne geçiş yapıyor, ve oradaki üretim Hindistan ve Bangladeş gibi insan gücünün daha düşük olduğu ülkelere kaydı. Avrupa Birliği’ndeki durağanlık da Türkiye'yi etkiliyor. Böylece 2017 yılının da kolay bir yıl olacağı söylenmiyor. 2018 daha iyi olacak diye düşünüyorum.

        Ağır yük ve proje çalışmaları ile hedefleriniz nelerdir?

        Proje taşımalarını artırmak istiyoruz. TANAP için çalışma yaptık burada ve boru taşımacılığında lideriz diyebilirim, onun dışında Libya'ya bir enerji santrali taşımamız oldu. Türkmenistan'a aynı zamanda yine enerji santrali taşıdık. Bu sene de zor dağıtım ve depolama işlerine girmeyi düşünüyoruz ve birçok ihalelere katılıyoruz.

        Dolar kuru etkileri nasıl?

        İhracatta, ihracatçılara destek oluyoruz fakat; ithalat düştüğünde ekipman sıkıntısı çıkıyor. Ekipman gelmediği için ihracatta sıkıntı yaşıyoruz, bunun sonucunda da müşteri sayısı azalıyor ve doğal olarak piyasada bir durgunluk oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ