Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi - İş-Yaşam Haberleri

        Dolarda son günlerde yaşanan rekor artışın ve ekonomik gelişmelerin masaya yatırıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararlarla ilgili açıklama yapıldı. 4 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, "Ekonomik gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak. Piyasalardaki hareketlilik küresel kaynaklı. Etkileri sınırlamak için tedbirler gözden geçirildi" denildi.

        DOLAR AÇIKLAMAYA NASIL TEPKİ VERDİ?

        EKK'dan yapılan açıklama dolar kuru üzerinde ilk aşamada yukarı yönlü bir etki yaptı. Açıklama öncesinde uluslararası piyasalarda 3.3740 TL seviyelerinden işlem gören dolar, açıklama sonrası 3.3780 TL'yi gördü.

        Başbakan Binali Yıldırım öğlen saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken doların yükselişiyle ilgili şu açıklamada bulunmuştu: "Amerikan seçimlerinden sonra dünya ekonomilerinde hareketlilik başladı. Halen devam ettiğini biliyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun. Ülke ekonomisinin temelleri sağlamdır. Birçok ülkenin ekonomik göstergelerinden çok daha iyi durumdayız."

        ANA MADDE DOLAR

        Çankaya Köşkü'nde toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda döviz kurlarındaki artış masaya yatırıldı. Yıldırım konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Diğer döviz kurlarındaki artış dahil olmak üzere değerlendirmesini yapacağız. Bu durum yaşanabilecek durumlara karşı tedbirsiz olmayı gerektirmiyor. Bir araya geleceğiz. Yapılması gereken işleri tartışacağız" demişti.

        NELER KONUŞULDU?

        EKK Toplantısı'nda döviz kurlarındaki artışının dışında motorlu taşıt vergisi ve yabancılara konut satışı gibi gündem maddeleri de ele alındı.

        EKK Toplantısı'na Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ katıldı.

        HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINDAN AÇIKLAMA

        Hazine Müsteşarlığı tarafından, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, küresel piyasalar ve Türkiye'yi etkileyen ekonomik gelişmelerin kapsamlı bir şekilde ele alındığı bildirildi.

        Müsteşarlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, toplantıda, piyasalardaki hareketliliğin esas itibarıyla küresel kaynaklı olduğu değerlendirilmekle birlikte, ülkeye etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirlerin gözden geçirildiğine dikkat çekildi.

        Küresel piyasalar ve Türkiye'yi etkileyen ekonomik gelişmelerin kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

        "Bu çerçevede Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olup, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacaktır.

        Ayrıca, reel sektörün güçlü biçimde desteklenmesine yönelik adımlara devam edilecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ