Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şemsi Bayraktar: Ulusal meslek standartları belirlendi! - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile yaptıkları iş birliği sonucu, tohum, fidan, meyve ve sebze yetiştiricilerinin ulusal meslek standartlarının belirlendiğini belirtti.

        Bayraktar, yazılı açıklamasında, söz konusu alanlarda belirlenen ulusal meslek standartları hakkında bilgi verdi.

        Yetiştiricilerin, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak, çevre koruma mevzuatı ve kalite gerekliliklerine uygun çalışacaklarını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

        "Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yaptığımız iş birliği sonucu, tohum, fidan, meyve ve sebze yetiştiricilerinin ulusal meslek standartlarını belirledik. Fidan yetiştiricileri, iş programı ve arazi hazırlığı yapan, damızlık ve anaç parsellerini kuran, bakım ve aşılama işlemlerini yapan, fidan ve üretim materyallerini yetiştiren, söküm işlemlerini yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan kişiler olacak. Meyve yetiştiricileri, açık arazilerde ve örtü altında iş programı yapan, bahçe tesisi oluşturan, bakım işlerini yapan veya yaptıran ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişilerden oluşacak. Tohum yetiştiricileri, tarla hazırlığı, ekim, bakım, hasat işlemlerini yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişiler olacak. Sebze yetiştiricileri ise açık arazide ve örtü altında iş planı yapan, arazi hazırlığı ile ekim, dikim ve bakım işlemlerini yapan veya yaptıran, hasat ve hasat sonrası işlemleri gerçekleştiren ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişilerden meydana gelecek. Önümüzdeki yıllarda uygulamaya geçilecek. Yetiştirici ve usta olmak isteyenler, meslek standardıyla ilgili eğitim alacak, bu eğitimler sonrası yeterlilik belgesi sınavına girecekler. Sınavı geçenler belge sahibi olacaklar."

        Bayraktar, tarla bitkileri yetiştiricisi, tütün yetiştiricisi, süs bitkileri yetiştiricisi ve peyzaj ustası için de ulusal meslek standartlarının hazırlandığını bildirdi. Ulusal meslek standartlarının, mesleki eğitim programlarının geliştirilmesi ve güncellenmesi ile bireylerin mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesinin sağlanmasında temel kaynak olarak kullanılacağına işaret eden Bayraktar, "Tarım sektöründe mesleki yeterlilik belgelerine sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye daha kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirilmesi ve ayrıca işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, yeniliklere ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi önemlidir. Bu kişilerle, dünyada hızla değişen iş gücü yapısına, kaliteli, sağlıklı üretim ve çalışma biçimine tarımımız da ayak uyduracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ