Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kesilen kavaklar istiridye mantarı yetiştiriciliğinde kullanılıyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Sarıveliler ilçesinde belediye tarafından alınan meclis kararıyla bazı hastalıklara sebep olduğu gerekçesiyle kesilmesine karar verilen kavak ağaçlarının kütükleri ilçe ekonomisi için umut oldu.

        2

        Toros Dağları'nın yamacındaki Sarıveliler ilçesi, her evin bahçesinde bulunan kavak ağaçlarıyla dikkati çekiyor.

        3

        Belediyenin, özellikle mayıs ve haziran aylarında salgıladıkları pamukçukların astım, bronşit, anfizen ve alerjik rahatsızlıkları tetiklemesi, çevre kirliliğine yol açması sebebiyle kavak ve söğüt ağaçlarının kesilmesi kararı, bu görüntüyü değiştirdi.

        4

        Kesilen kavakların değerlendirilmesi için proje arayışına giren belediye, ağaç kütüklerinin istiridye mantarı yetiştiriciliğinde kullanılması için proje başlattı.

        5

        İlçede istiridye mantarı üreticiliğin yaygınlaştırılması için kurs açan belediye, üreticilere örnek olmak amacıyla tesis kurdu. Belediye tarafından kurulan uzman bir ekip, bu işi yapmak isteyenlere danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

        6

        Belediye Başkanı Hayri Samur, yaptığı açıklamada, rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra ilçe halkının ekonomik şartlarını daha iyi hale getirecek çalışmalar yaptıklarını söyledi.

        7

        Bölgede çok sayıdaki kavak ağacının ilkbaharda insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Samur,

        8

        "Bol miktarda polen yayılıyor. Bu polenler solunum sisteminden ciğerlere gidiyor. Astım hastalarını etkiliyor. Akciğer rahatsızlıklarına sebep oluyor. Bunu önlemek amacıyla belediye olarak ilçedeki kavak ağaçlarını kestirme kararı aldık." diye konuştu.

        9

        Araştırmaları sonucunda istiridye mantarı yetiştirilerek, kesilen ağaçların değerlendirilebileceğini tespit ettiklerini aktaran Samur, şöyle devam etti:

        10

        "Bu konuda uzmanlar tarafından kurslar verildi. Belediye olarak öncülük yapmak amacıyla 400 kütüklük ekim gerçekleştirdik. 90 gün sonra ilk mantar hasadını yaptık.

        11

        200 kilo mantar çıktı. İnsan sağlığına çok faydalı, protein değeri yüksek bir gıda. Ekonomik değeri de yüksek. 100 kütüklük ekim yapan bir üretici ayda yaklaşık bin lira gelir elde edebilir. Sürekli ilgilenilmesi gereken bir iş de değil. Bu kavak ağaçları ilçemiz için yeni bir umut olacak."

        12

        Samur, ilçede herkesin istiridye mantarı üretebileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

        13

        "Hemen herkesin evinin altında atıl durumda bulunan bir yer var. Yine her evde kavak ağacı bulunuyor. İki uzmanımız var, vatandaşlar her türlü sorularını bu uzmanlarımıza sorabilir. Biz her türlü desteğe hazırız.

        14

        Hedefimiz, istiridye mantarında merkez olmak. Nasıl Antalya'nın Korkuteli ilçesi kültür mantarının merkezi ise Sarıveliler de istiridye mantarının merkezi olsun istiyoruz.

        15

        Şu anda 30'dan fazla aile mantar üretiyor. Kısa sürede bu sayının artacağına inanıyorum."

        16

        İstiridye mantarı üretmeye başlayan 3 ay önce başlayan Mehmet Uğurelli de bağ ve bahçelerinin kenarından kestiği kavakları nasıl değerlendireceğini düşünürken, belediyenin teşvikiyle bu işe başladığını anlattı.

        17

        Ağaçları yakmaktansa daha ekonomik şekilde değerlendirme fırsatı bulduklarını vurgulayan Uğurelli,

        18

        "Kursta eğitim aldıktan sonra, evimin altındaki depoyu düzenledim. 200 kütüklük bir yer yaptım. Her konuda uzmanlardan destek alıyoruz. Para kazanmaya başlayan üreticiler var.