Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Black Friday (Kara Cuma) ne zaman?? Black Friday Steam indirimleri - İş-Yaşam Haberleri
        3

        Şirket bu açıklama ile Apple ürünlerini kapsayan bir indirim kampanyası yapılacağının ilk sinyalini vermiş oldu.

        4

        Aynı açıklamada Apple'ın online mağazasından alışveriş yapan kullanıcılara ücretsiz kargo hizmeti sağlanacağı bilgisi de yer verildi.

        5

        Resmi sitede yer alan açıklamada hangi kampanyanın hangi ürünleri kapsayacağına dair bir bilgiye ise yer verilmedi.

        6

        İŞTE BLACK FRIDAY KAPSAMINDA İNDİRİM BAŞLATAN DİĞER MARKALAR

        7

        Amerika Birleşik Devletleri'nin Thanksgiving Day'den (Şükran Günü) sonraki ilk cuma günü olarak adlandırılan 'Black Friday' (Kara Cuma), markaların beklenmedik derecede yaptığı indirimlerle cazip hale geliyor.

        8

        Black Friday'de mağazalar çok erken saatte açılıyor ve oldukça geç saatlerde kapanıyor. Black Friday resmi bir tatil olmasa da İngiltere, Kanada, Amerika gibi ülkelerde ciddi bir biçimde kutlanıyor.

        9

        Mağazalara gidemeyenler için özellikle online alışveriş de cazip bir seçenek ve milyonlarca kullanıcı internet üzerinden Black Friday indirimlerini takip ediyor.

        10

        BLACK FRIDAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?

        11

        İki farklı senaryo söz konusu Black Friday'in çıkışı hakkında. Buna göre Philadelphia'da 1961 yılında gazetelerde ilk defa duyulan Black Friday'de amaç alışveriş sebebiyle oluşan yoğun trafik ve kaos ortamıydı.

        12

        Ancak sonrasında ise Black Friday dünyada akıllıca kullanılan bir pazar haline geldi. Walmart gibi mağazalar kapılarını müşterilerine Black Friday'e özel erken saatlerde açarak hem insanlar için özel indirimlerle olumlu bir geri dönüş alırken hem de ciddi bir kazanç elde ediyorlar.

        13

        Hangisi doğrudur bilinmez ancak diğer senaryoya göre Şükran Günü, perakendecilerin kara geçtiği tatil döneminin başlangıcı olarak tanımlanıyor.

        14

        1980'lerin başında perakendeciler Ocak ayından Kasım ayına kadar olan süreçte zarar ediyorlardı ve karlarının çoğunu Şükran Günü ile başlayan tatil sezonuyla birlikte yapmaya başlıyorlardı.

        15

        KAZALAR MEYDANA GELİYOR

        16

        Black Friday her ne kadar alışveriş amacıyla indirim getiren bir sistem olsa da son yıllarda özellikle yoğunlaşan kalabalıkla ciddi kazalar da beraberinde geliyor.

        17

        2006 yılında Walmart kapılarının açılışıyla içeri giren kalabalık tarafından çalışanların yaralanmasından 2008'de ABD New York'ta sabah 5'te kapı açılışıyla yoğunluk sebebiyle önce kapıyı ve camları kırıp ardından 34 yaşında bir çalışanın ezilip ölmesine sebep olmasının yanı sıra 2010 yılında ise Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklanmıştı. Ancak bu yoğunluğu etkiledi mi diye bakarsak, online alışverişe yönelen tüketici Black Friday'i yine iple çekiyor.

        18

        ONLINE ALIŞVERİŞLE MAĞAZADAN SATIN ALMALAR NEREDEYSE BİTTİ

        19

        2015 yılında sadece Black Friday günü 74,2 milyon insan alışveriş yaptı, bu yıl ise artış yaşanması bekleniyor. Türkiye'de ise Picodi Black Friday sayfası aracılığıyla yapılan alışverişin geçen seneye büyümesi bekleniyor.

        20

        Geçen yılki mağaza satışlarında ise 2014'e oranla ciddi bir düşüş yaşanmıştı. "Kara Cuma" kapsamında 2014'te perakende dükkanlarından satın alınan ürünlerin toplamı 11.6 milyar dolarken bu yıl bu rakam yüzde 11'lik düşüşle 10.4 milyar dolara gerilemişti.

        21

        Araştırma şirketi ShopperTrack'in yayınladığı rapora göre benzer bir düşüş Şükran Günü'nde yapılan alışverişlerde de yaşanmış, bunun sebebinin tüketicinin online alışverişe yönelmesi gösterilmişti.

        22

        TÜRKİYE'DE DE İNDİRİMLER SÖZ KONUSU

        23

        Türkiye'den de avantajlı fiyatlarla alışveriş yapmak mümkün. Tabii yurtdışı markalarının da indirimlerinden faydalanabiliyorsunuz. Yurtdışında olduğu kadar şiddet dolu geçmese de türkiye'de her geçen yıl popüleritesini arttırıyor.

        24

        Giyimde dijital alanda ve yaşamımızın birçok noktasında görebileceğimiz Black Friday mesaisinin başlamasına 3 gün kaldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulandığı bilinse de global sitelerde indirimler dünya bazında yansıması da Türkiye'deki kitleleri harekete geçirdi.

        25

        Amerika'daki binlerce alışveriş merkezi ve marka tarafından uygulanan bu indirim oranları alışveriş sitelerine de yansıyor. Kara Cuma’dan sonra gelen pazartesi günü, online alışverişte çılgın indirimlerin yaşandığı Siber Pazartesi olarak adlandırılıyor. Bu sayede indirimli alışveriş imkanı pazartesi gününe kadar uzuyor.

        26

        GLOBAL MARKALAR BLACK FRIDAY'E ÖZEL DÜŞÜK KARGO ÜCRETİYLE KAPINIZDA

        27

        Amerikadaniste.com, bu avantajlı fiyatları Türkiye’deki alışveriş meraklılarına da sunuyor. Black Friday'de, Ralph Lauren, Victoria's Secret, Abercrombie, Amazon, eBay, Best Buy, Target, Walmart, Macy's, Bloomingdale's ve daha yüzlerce mağazadan online olarak yaptığınız alışverişlerin Amerikadaniste.com güvencesiyle 3 iş günü içerisinde kapınızda olmasını sağlıyor.

        28

        Dijital dünyanın en popüler online mağazalarından Nasty Gal online alışveriş karşılığında Türkiye gönderim ücreti 15 Dolar, Amerikalı marka Unif online mağazasındaki tüm parçalarda yüzde 60 indirim sunarken Türkiye siparişlerini 18 Dolar'a gönderiyor. CYBER promo koduyla anında yüzde 20 indirimden faydalanacağınız ASOS ise Türkiye'ye siparişleri ücretsiz gönderiyor.

        29

        STEAM'DE BLACK FRİDAY BAŞLADI BİLE

        30

        Amazon, eBay, AliExpress gibi ünlü online satış sitelerinin yanı sıra online oyun satın alma sitesi Steam'de de Black Friday'e özel indirimler başlıyor. 4 bin 500'den fazla oyun seçeneği ile 125 milyon aktif kullanıcıya hitap eden sitede Türk takipçileri için de indirimler bulunuyor. Steam dışında EASports, Ubisoft gibi yapımcıların da bu indirimi gerçekleştirmesi bekleniyor.

        31

        SONY, D&R, TEKNOSA, MEDIAMARKT, VATAN BİLGİSAYAR VE OVERGAME'DE İNDİRİM

        32

        Sony Center, D&R, Teknosa, MediaMarkt, Vatan ve Overgame mağazalarında, 21-27 Kasım tarihleri arasında, en sevilen PlayStation®4 oyunları indirimli fiyatlarla tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

        33

        NASIL SATIN ALIRIM?

        34

        Black Friday kapsamında mağazaya gidip bizzat alışveriş yapacağınız gibi kartınızla uluslararası internet sitelerinde de alışveriş yapabilirsiniz. Eğer kredi kartı kullanmıyorum diyorsanız BoaPara sistemi ile anlaşmış olan sitelerde hesaba ATM vs üzerinden para göndererek de alışveriş yapmanız mümkün.

        35

        İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

        36

        Öncelikle online alışveriş yaptığınız web sitesinin bilgilerinizi koruyacak düzeyde güvenlik sistemine sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Üst kısmındaki kilit kredi kartı bilgilerinizin hacker'lardan koruyacak düzeyde olduğu anlamına geliyor.

        37

        Sanal kart kullanımı online hırsızlığın önüne geçer, ayrıca alışveriş yapacağınız web tarayıcınızın da son sürüm olduğuna emin olmalısınız.

        38

        Kartınız SMS yoluyla ya da mail yoluyla bildirim gelmesine kapalıysa bununla ilgili bankanızı aramalısınız. Alışverişi sizin yaptığınıza emin olmak için böyle bir bildirim gelmesi çok daha sağlıklı olur. Onaylama opsiyonu hayat kurtarır.

        39

        Anti virüs programı olması da virüslere karşı sizi koruyacaktır. Uygulama üzerinden bir işlem yapacaksanız legal olan App Store ya da Google Play'den güvendiğiniz uygulamalardan bunu yapmalısınız. Şifrenizi zorlaştırmak da en önemli adımlardan biri.

        40

        BLACK FRIDAY NE ZAMAN SONA ERECEK?

        41

        Black Friday'in başlangıç tarihi belli olsa da bazı markalar promosyonlarını uzatabiliyor ve 24 saat içine kısıtlamıyor. Ancak bilinen bir gerçek var ki 1 Aralık sonrasına Black Friday kalmıyor.