Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yaşlı ve engelliler için 16,4 milyar liralık kaynak - İş-Yaşam Haberleri

        Yaşlı ve engellilerin bakımı ve eğitimi için 2017 yılında 16 milyar 372 milyon lira kaynak aktarılacak. AA muhabirinin 2017 yılı bütçe gerekçesinden derlediği bilgilere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı hizmet veren huzurevlerinin giderleri için ayrılan ödenek, gelecek yıl, 2016'ya göre yüzde 12 artırılarak 524,5 milyon lira olarak belirlendi.

        Huzurevlerinde kalan yaşlılara aylık ödenen harçlık kapsamında da bütçeden 9,5 milyon lira kaynak aktarılması planlanırken, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşların aylık ödemeleri için ise 1,8 milyar liralık ödenek öngörüldü.

        Böylece söz konusu kesim için bütçeden aktarılacak olan kaynak 2 milyar 334 milyon lira olarak hesaplandı.

        ENGELLİYE 14 MİLYAR LİRALIK DESTEK

        Bütçeden engellilerin bakımı ve eğitimi için de kaynak ayrılırken, bu kapsamda evde bakım desteği için yaklaşık 508 bin engelliye ödenen aylıklar kapsamında 5,8 milyar liralık ödenek öngörüldü.

        Özel bakım merkezlerindeki engellilere ödenen aylık kapsamında bütçeden 403,3 milyon liralık ödenek ayrıldı, çeşitli düzeyde engellilik oranına sahip kimselerin bakımını üstlenen engelli yakınlarına verilen aylıklar kapsamında 3,5 milyar liralık ödenek belirlendi.

        Engelli bakım ve rehabilitasyon merkezleri ile umut evlerinin giderleri için 469,8 milyon lira, söz konusu merkezlerde ücretsiz bakılan ve bakım ücretleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenen engellilere verilen harçlıklar için 22,7 milyon liralık kaynak ayrıldı.

        Özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek eğitimi kapsamında gelecek yıl 338 bin engelliye destek sağlanacağı tahmin edilirken, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığının bütçesine 2 milyar 327 milyon lira, örgün eğitim kapsamında okul çağındaki engelli çocuklara yönelik açılan okullar için 1 milyar 217 milyon lira ödenek tahsis edildi.

        Ayrıca örgün eğitim kapsamında okul çağındaki engelli çocukların okullara taşınması ile engelli bireylerin kurumlara taşınması amacıyla 295 milyon lira ödenmesi öngörüldü.

        Engelli girişimcilere gelecek yıl sağlanacak destek tutarı, 2016 yılına göre yüzde 60 artırılarak 3,2 milyon lira olarak belirlendi.

        Böylece 2017 bütçesinden engellilerin bakımı ve eğitimi ile engelli girişimcilerin desteklenmesi amacıyla ayrılan kaynak 14 milyar 38 milyon lira, yaşlıların bakımına yönelik ödenekler de dahil edildiğinde söz konusu tutar, 16 milyar 372 milyon lira oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ