Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uzak Doğu'ya salyangoz ihracatı - İş-Yaşam Haberleri
        11

        Deniz salyangozu avının belli bir sezonu olduğunu dile getiren Gürdoğan, "Deniz salyangozunun avlanması, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen izne bağlıdır.

        12

        Yani istenilen her zaman bu ürün avlanamaz. Bu ürün türünün korunması kapsamında bir avlanma mevsimi vardır." ifadelerini kullandı.

        13

        Gürdoğan, deniz salyangozunun Uzak Doğu ülkelerinin tüketimi olan bir ürün olduğuna değinerek,

        14

        "Tüketimde Güney Kore başı çekerken, bunu Çin, Japonya ve Tayvan takip etmektedir. Bu ülkelerde yoğun şekilde deniz salyangozu tüketimi yapılmaktadır." dedi.

        15

        "TÜRKİYE DENİZ SALYANGOZU İHRACATINDA ÖN PLANDA"

        16

        Deniz salyangozunun pahalı bir raf fiyatı olduğuna işaret eden Gürdoğan, Türkiye'de de deniz salyangozunun yüksek katma değeriyle satılan bir ürün olduğunu kaydetti.

        17

        Gürdoğan, Türkiye'de deniz salyangozu tüketimi olmamasına karşın, ülkenin ihracatta ön planda olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

        18

        "Burada da rakamlara baktığınız zaman 1 Ocak-20 Kasım itibarıyla ülkemizden bir önceki yıl 829 ton işlenmiş deniz salyangozu ihraç edilirken, bu yıl bu rakam bin 128 tona çıkmıştır.

        19

        Değer olarak da bir önceki yıl 5 milyon 213 bin 425 dolarlık bir döviz girdisi sağlanmış iken bu yıl bu rakam artarak 6 milyon 809 bin 187 dolara ulaşmıştır.