Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ABD'li analistler Donald Trump'a çabuk alıştı - İş-Yaşam Haberleri

        ABD’de borsalar rekor üzerine rekor kırıyor. Seçim öncesi Donald Trump’ın başkan seçilmesi halinde piyasalara kan ve gözyaşı vaat eden çok sayıda piyasa uzmanı şu sıralar aynı Donald Trump’ın başkanlığının piyasaları nasıl uçuracağını anlatıyor. Kaleme aldıkları analizlerinden adeta bal damlayan uzmanlar özellikle ABD’li endekslerde gözlemlenen mevcut yükselişlerin sadece bir başlangıç olduğunu, asıl kalıcı yükselişlerin 2017’nin ikinci yarısıyla başlayacağını savunuyor.

        ABD’nin önde gelen borsaları Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 ve Russell 2000 endeksleri hafta başından beri sürekli yükseliş rekorları kırıyor. Bugün ve yarın ABD’de ‘Şükran Günü’ nedeniyle piyasalar kapalı olacağı için mevcut yükseliş kısa bir süreliğine duracak. Ancak geride kalan son üç haftaya bakıldığında rakamlar oldukça ilgi çekici bir seyre işaret ediyor. Buna göre seçim öncesi Trump’ın olası başkanlığının gündeme gelmesi ABD’li endekslerde sürekli sert düşüşlere neden oldu. Seçim sonucunun belli olmasıyla birlikte ise kısa süreli bir şok yaşayan borsalar 8 Kasım tarihinden sonra sürekli yükseliş trendine geçti.

        ABD’NİN KOBİ BORSASI UÇTU

        Ülkenin en büyük üç borsası ortalama yüzde 3 oranında yükselirken ABD’nin küçük ve orta ölçekli 2000 şirketinin işlem gördüğü Russell Endeksi ise yüzde 11.6’lık çıkışıyla adeta patlama yaşadı. Bu çıkışların temelinde, uzmanların seçim öncesinin aksine şu sıralar Trump’ın ekonomi politikalarının olası en iyi sonuçlarını speküle etmeleri bulunuyor. Buna göre Trump vergi indirimleriyle yurtdışında bulunan 2.9 trilyon doları ülkeye getirecek. Bu kaynaklar ise yeni yatırım ve istihdama dönüşecek. Bu beklentiler şu sıralar ABD borsalarında çok popüler. Tabii analistler haftaya fikirlerini değiştirmezse.

        SADECE İYİ YÖNLERİNİ GÖRMEYE BAŞLADILAR

        - Seçim öncesi ABD’nin korumacı bir ekonomik yapıya geçecek olması piyasaları düşürmüştü.

        - Şimdi piyasa uzmanları bu içe dönüş planıyla ABD’li şirketlerin hem ciro hem kârlarının artacağını düşünüyor.

        - Seçim öncesi vergi indiriminde gelir kaybı bekleyen uzmanlar şimdilerde ülkenin kasasına 2.6 trilyon dolar gireceğini savunuyor.

        - TPP gibi serbest ticaret anlaşmalarından çıkışın ise ticareti baltalayıcı değil yapıcı bir özelliği olacağı ileri sürüldü.

        EURO/DOLAR PARITESI 14 YILIN DIBINE INIYOR

        Euro/dolar paritesi halen 1.0551 seviyesinde bulunuyor. Gösterge 1.0530 seviyelerini görürse parite 14 yılın en düşük seviyesine inmiş olacak.

        MAHMUT SANCAK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ