Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam E-Ticaretin aralık beklentisi 6,5 milyar TL - İş-Yaşam Haberleri

        Tatil ve seyahat alımlarının yapıldığı Temmuz – Ağustos’un ardından online alışverişin en canlı olduğu Aralık ayında pazar büyüklüğünün 6 - 6,5 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

        Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, Bilişim Sanayicileri Derneği tarafından yapılan araştırmada, online tatil ve seyahat alımlarının e-ticaret pazarında yüzde 36’lık paya sahip olduğunun belirlendiğini söyledi.

        Araştırmaya konu olan 129 online tatil ve seyahat sitesinin cirosunun 8,9 milyar TL olduğunu, bu harcamaların büyük çoğunluğunun Temmuz-Ağustos aylarında yapıldığını kaydeden Kayral, şunları söyledi:

        “2015’te online alışverişin en yoğun olduğu Temmuz ayında 5,664 milyar TL tutarında internetten kredi kartıyla alışveriş yapıldı. 2015 Ağustos’unda ise online alışveriş tutarı 5,123 milyar TL idi. Bu yıl hain darbe girişiminin yaşandığı Temmuz ayı dışındaki tüm aylarda online alışveriş yüzde 20-30 aralığında arttı. Temmuz’daki artış ise sadece yüzde 1 oldu. Ancak kısa sürede toparlanan sektörün Ağustos’taki büyüklüğü yüzde 29 artışla 6,656 milyar TL’ye ulaştı.”

        Aralık’ın ise hem yeni yıl alışverişlerinin yapılması, hem de 31 Aralık gecesi eğlencelerinin online satın alınmasından dolayı Temmuz ve Ağustos’un ardından e-ticaret pazarının en canlı olduğu üçüncü ay olduğunu vurgulayan Kayral, “Geçen yıl Aralık ayında 5,009 milyar TL olan online alışveriş miktarının bu yıl yüzde 20-30 aralığında büyüyerek 6 - 6,5 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor” dedi.

        E TİCARETİN AVANTAJLARI BİLİNMİYOR

        400’ü aşkın sanal mağazayı tek çatı altında toplayan Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, rekor düzeydeki artışlara karşın, Türkiye’de sanal alışverişlerin avantajlarının henüz tam olarak bilinmediğinin altını çizdi.

        E-ticaretin toplam perakende içindeki payının en yüksek olduğu ülke İngiltere’de online alışverişlerin büyük çoğunluğunun para iadeli alışveriş siteleri aracılığı ile yapıldığına dikkati çeken Kayral, “Müşteri, online mağazaya direkt girmek yerine Avantajix.com gibi para iadeli alışveriş sitesi üzerinden girerse, bu siteler sanal mağazalardan komisyon alıyor ve bu komisyon müşteriye aktarılıyor. Alışverişler benzersiz şekilde ucuza gelebiliyor. Tüketici bilinçli alışveriş yapsa, örneğin Aralık’ta yapılacak online alışverişler para iadeli alışveriş siteleri üzerinden yapılsa 6,5 milyar TL’nin yaklaşık 500 milyon TL’si müşterinin cebinde kalır. Aslında bu para e-ticaret sitelerinin dağıtmaya hazır olduğu promosyon tutarı. Ama bu parayı sadece para iadeli alışveriş sitelerini kullananlar elde edebilecek” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ