Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam EnerjiSA CEO Kıvanç Zaimler Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        Seneyi nasıl bitiriyoruz? Hem sektör hem de EnerjiSA nasıl performans gösterdi?

        2016 enerji sektörü için iyi geçti diyebiliriz, büyümenin yavaşladığı bir yıl geçirdik, biz EnerjiSA olarak öngördüğümüz hedeflere ulaştık, Tufanbeyli'de linyit santralimizi devreye aldık, Bandırma ve Yamanlıda iki santralimizi Doğalgaz ve Hidroelektrik santrallerimizi devreye alarak yatırımlarımızın son noktasına geldik. Dağıtımda bölgelerimizi 1.1 milyar yatırım gerçekleştirdik. Türkiye'de ilk defa Tüfe endeksli. Daha çok bilançomuzun iyileştirilmesine odaklandık, biliyorsunuz Enerji sektörü büyük borçlarla ve dış finansmanla dönen bir sektör bu yüzden bu borcun yönetilmesine odaklandığımız bir yıl oldu.

        Elektrik Dağıtım ve Üretimde hedefler, neler yaptınız?

        Bugün Üretimde 3500 mgawatt gibi yatırımlarımızı hemen hemen tamamladık, Özel sektörün ulaşabileceği en yüksek kapasiteye ulaştık, Üretimde artık verimliliğe odaklanacağız.

        Dağıtımda 5 senelik bir tarife belirlendi, ordaki hedefimizde servis kalitemizi en üst seviyeye getirmek.

        EnerjiSA'nın "Enerjini Koru" Kampanyasını anlatır mısınız, ne hedefliyorsunuz?

        Elektrik tasarrufunu çok konuşuyoruz ama pek de birşey yapmıyoruz, biz burda sattığımız ürünü daha az tüketin diye bir kavramla yola çıkıyoruz. Türkiye'de evlerde %1 elektrik tasarrufu yaptığımızda 130 milyon lira tasarruf sağlanıyor. Türkiye verimli giderse ve büyürse, bizde zaten burdan kazanacağız. Biz sadece bunu bir sosyal sorumluluk olarak değil, Türkiye'nin geleceği olarak ele alıyoruz. Kampanyamızda Enerjinikoru.com olarak çıkacak.

        Elektrik Dağıtımda sıkıntılar yaşandı, bu sıkıntılar geride kaldı mı? Üretime yansımaları nasıl oldu?

        Dağıtım ihaleleri Dolar bazında oldu, burda pozisyonunu doğru koruyan şirketler bundan daha az zarar gördüler. Şöyle ki dağıtımda gelirleriniz Türk Lirası bazında ve bu enflasyonla ilerliyor. Burda yapılması gereken doğru şey, gelirlerinizle borçlarınızı doğal bir hedge'e sokmanız lazım. O yüzdendir ki bugünm bizim dağıtım özelleştirmelerindeki borçlarımızı TL'ye dönmüş olmamız keza enflasyon olarak gelirlerimizi yine hedge edebilmek için Tüfe endeksli tahvil ihracı gibi enstrümanları kullandık. Tabi bundan sonra yeni döviz kurlarıyla farklı sayfa açmamız lazım yatırımlar için, yani yeni döviz kurları yatırımcıları farklı düşünmeye zorlayacak farklı enstrümanlar kullanmaya ve çekimser durmaya itecek.Tabiki bu tercih edilir bir durum değil.

        Türk Lirasını daha çok kullanacağız, İhalelerde TL kullanımı gündemde..Enerji İhalelerine de bu uygulanabilir mi?

        Enerji yatırımlarının büyük bir kısmı yurtdışı finansmanla geliyor, o yüzden de dolar ve Euro ile olması gerekiyor. Yani burda her oyuncunun kendi açık pozisyonlarını dengelemesi gerekiyor, bu hem Kamu hem de Özel Sektör için geçerli. Ama enerji ihaleleri için TL ile ihale belirli ölçüde uygulanabilir diye düşünüyorum.

        "Türkiye'nin Yenilenebilir Enerjide Merkez olması" bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

        Burda Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var. Şimdi Yenilenebilir ve Milli kavramları var. Daha çok büyüme alanı rüzgar ve güneş yatırımlarında, bunlarda daha fazla büyümemiz lazım. Sektöründe bunlara odaklanacağını düşünüyorum. Biz EnerjiSA olarak konvansiyonel yatırımlarımızı çoğunu tamamladık, bilançomuzu nispeten yönetebildiğimiz bir döneme geldik.

        Elektrik Üretimde başka ihalelere girmeyi düşünür müsünüz?

        Üretimde biz biraz nefes alma dönemindeyiz, ama yenilenebilir enerjide çalışmalarımıza devam edeceğiz.

        EPİAŞ (Enerji Borsası) açıldı, derinliği açısından neler söylersiniz, bekleneni verdi mi?

        Bir kere Epiaş piyasanın şeffaflaşması için çok önemliydi. Kalitenin daha da gelişmesi ve doğalgaz ticaretininde başlaması burda çok önemli. Bunun daha da genişleyerek işlem hacminin de gelişmesi lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ