Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bendevi Palandöken: Kahvehaneler için özel kredi - İş-Yaşam Haberleri

        Son yıllarda sayıları hızla artan yabancı kahve zincirlerinin özellikle büyük şehirlerde kahvehane ve kıraathaneler için büyük bir tehdit haline geldiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Osmanlı döneminden günümüze kadar yaşatılmaya çalışılan kahvehane, kıraathane ve çay ocağı kültürümüz gün geçtikçe kan kaybediyor. Modernleşmeye ayak uyduramayan, otantik ve geleneksel çizgisini her geçen gün biraz daha kaybeden kahvehane, kıraathane ve çay ocaklarının acil desteğe ihtiyaçları var" dedi.

        Yabancı kahve zincirlerinin yüzlerce yıllık kahve kültürünü değiştirmeye başladığını ifade eden Palandöken, "Çoğu büyük şehirlerde olmak üzere son üç yılda 4 bin 733 kahvehane kapandı. Kahvenin ekonomik boyutunun yanında kültürel etkisi de var. Türk toplumunda kahve ayrı bir yeri ve önemi olan içecektir. Türk kahvesinden başka hiçbir kahve kültüründe kahvenin 40 yıl hatırı olmaz. Ancak yabancı kahve zincirleri büyük şehirlerde hızla yayılıyor. Gençler için kahve kültürümüz hızla değişmeye başladı. Bu kültürü korumak için kahvehane ve kıraathanelere destek vermek gerekir" ifadelerini kaydetti

        Yabancı kahve zincirleri ile rekabet edebilmek için kahvehanelerin de kendilerini yenilemeleri gerektiğinin altını çizen Palandöken, "30 Eylül 2016 tarihli verilerimize göre 72 bin 659 kahvehane ve kıraathane bulunuyor. Kahvehane ve kıraathane gibi işletmeler, '0' faizli ve uzun vadeli modernizasyon-yenileme kredisi verilerek desteklenmelidir. Modernizasyon ve yenileme kredisi ile kahvehanelerimiz çağa ayak uyduracaklar. En önemlisi ise kültürümüz yaşamaya devam edecektir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ