Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        Yurtiçi Piyasalar için 2016 nasıl geçti? 2017 Küresel risklerle beraber nasıl bir yıl beklersiniz?

        2017 için iyimserim, küresel gelişmeler Trump da dahil olmak üzere 2017'de de volatilite yaratmaya devam edecekler. Ama daha öngörülebilir bir döneme gireceğimizi düşünüyorum.

        Yatırım Ajansıyla ABD Seyahatinizde hangi temaslarda bulundunuz? Ordaki Yatırımcının Türkiye'ye ilgisi nasıl?

        Düşünce grupları, şirketler ve politikacılarla da görüştük. Bizim amacımız Türkiye ile ilgili algı ve gerçeklik arasındaki farkı kapatmak. 15 Temmuz'dan bu yana yurtdışı basında Türkiye ile ilgili olumsuz yazılar çıkıyor, bizim İş Dünyası'nın hedefi onlara farklı bir Türkiye olduğunu göstermekti, biz ABD şirketlerinin CEO'larıyla bunları paylaştık verimli bir ziyaret oldu diyebiliriz.

        ÜNLÜ & Co neler yaptı bu sene?

        Biz kendimizi Türkiye'nin yerli yatırım bankacı grubu olarak tanımlıyoruz. Bizim hedefimiz hep Türkiye'ye yabancı sermaye getirmek oldu. Bu kapsamda New York'ta aracı kurum lisansı aldık Amerikalı yatırımcılara da ulaşmak için ve bir ofis açtık, amacımız sermaye piyasalarına kaynak çekmekti. Asya'd ada Singapur'da bir ofisimiz var, orda da yatırımcıları bilgilendiriyoruz ve Türkiye'ye yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz.

        Şirket satın alma-birleşmeleri için 2016 nasıldı? 2017 Beklentiniz?

        100 milyon dolar ve üstü faaliyetlere bakıyoruz biz..Bu sene yaklaşık 11 tane işlem olmuş 100 milyon dolar üzerinde ve 6.3 milyar dolarlık bir alım-satım faaliyeti olmuş. Ama geçen sene 22'nin üzerinde işlem olmuş, 10.7 milyar dolarlık bir faaliyet gerçekleşmiş. Şimdi rakamlar geçen senenin altında kalacaktır ama çok dramatik aşağıda kalacağını da düşünmüyorum.

        Direk Yabancı yatırımcılar konusunda da geçen sene 16 küsür milyar dolardı ki, bu yüksek bir rakamdı. Bu sene bir düşüş olacak, benim tahminim 8-9 milyarlar civarında olabilir.

        Ben 2017'nin hem yatırımlar hem de Şirket alım-satımlarında iyi bir yıl olacağını üstelik 2015'i de zorlayacağını düşünüyorum.

        Bu sene bu 11 işlemin 3 tanesini biz gerçekleştirdik, sene sonuna kadar da 1-2 tane daha tamamlamayı hedefliyoruz.

        Bütçemizde geçen seneye göre %70 yukarda 2017 işlemleri için..

        Yatırım Bankacılığı ve Varlık Yönetiminde Bölgesel Hedefler Neler?

        Bizim bundan sonraki 10 yıllık hedefimiz bölgede lider Yatırım Bankacılığı ve Varlık Yönetim şirketi olmak..Bu bağlamda bölgedeki piyasalarda yer almak istiyoruz, mesela İran bizim için çok önemli bir pazar, biz buraya da ilk yatırımcıların Türkiye'den geleceği kanısındayız. Biz de İran piyasasında bir yer edinmek istiyoruz Türk şirketlerinin önünü açmak amacıyla..

        İran'a bir bölgesel fon kurduk oranın sermaye piyasalarına yatırım yapması için, ikincisi orda bir Aracı Kurum satın almak istiyoruz, bunla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor..2017'de bunları neticelendirmeyi umut ediyoruz.

        Ortadoğu'da da Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkeler var, hedefimiz buralar için de geçerli..Körfez'de Emirliklerde de ofis açma planımız var..

        Kısa Vadeli Portföy Yatırımları için iyi bir yıl oldu, bunun sebebi neydi?

        Hem Hisse Senedi hem de Tahvil Piyasasında çok çıkışlar yaşadık, hisse senedi piyasasında 500 milyon doların üzerinde bir çıkış oldu Kasım ayında, Tahvil piyasasında da 2 milyar doların üzerinde bir çıkış oldu. Fakat bunlara rağmen baktığınızda, Yılbaşından bu yana hisse senedi tarafına 600 küsür milyon dolar, tahvil piyasalarında 800 küsür milyon dolar net giriş oldu. Yani bu sene küresel risklere rağmen belli bir Portföy girişi de oldu..1.5 -2 milyar dolarlık bir Portföy girişi olur..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ