Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Donald Trump ABD başkanı olsa da imparator kalacak - İş-Yaşam Haberleri

        Yeni seçilen ABD Başkanı Donald Trump’ın resmen başkanlık görevini devralmasına yaklaşık 1 ay kaldı. 20 Ocak’ta gerçekleşecek devir-teslim ve yemin töreni sonrası Trump, ABD’nin 45’inci başkanı olarak görevinin başına geçecek. Ancak yeni başkanın görevi devralması önceki başkanlara kıyasla çok daha farklı olacak. Zira Trump önceki pek çok ABD Başkanı’nın aksine siyasi bir geçmişe sahip değil. Servet bakımından bakıldığında ise Trump, ABD Başkanları arasında bu göreve gelen en zengin kişilerin başında gelecek. İşte bu servet konusu şu sıralar hem ABD hem de dünyanın pek çok ülkesindeki insanların kafasında şu soruyu gündeme getiriyor: Trump başkan olduktan sonra sahibi olduğu gayrimenkul imparatorluğuyla siyasi görevini birbirinden ayrı tutabilecek mi? Ünlü milyarder, yaptığı açıklamalarda tüm işlerini 3 çocuğu Donald Jr., Eric ve Ivanka’ya devredeceğini duyurdu. Trump’ın ticari imparatorluğu, 30 farklı ülkedeki faaliyetleri ile devam ediyor. Genellikle gayrimenkul ve yatırım işlemleri olarak devam eden bu faaliyetlerin Trump’a kazandırdığı servetin ise 5-10 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Ancak yaklaşık 500 şirket ve iştirakten oluşan bu imparatorluğun nerede başlayıp nerede bittiği tam olarak bilinmediği için Trump’ın bu işleri tam anlamıyla devredemeyeceği düşünülüyor. Ekonomi çevrelerinin en büyük endişesi ise Trump’ın faaliyetlerinin bulunduğu Çin ve Küba gibi ABD siyaseti bakımından sorunlu ülkelerle ilgili. Buna göre Trump, New York’ta bulunan ve ailece yaşadığı Trump Tower’ın yapımında Çinli Bank of China’dan büyük miktarda kredi kullandı ve bu bankayla olan ticari ilişkisi devam ediyor. Küba’da ise Trump imparatorluğuna bağlı şirketler otel inşa etme izni alabilmek için son 6 aydır yoğun bir çalışma içerisindeler. Diğer bir ifadeyle 20 Ocak sadece Trump’ın başkan olması değil aynı zamanda bir ABD Başkanı’nın hem başkanlığının hem de özel şirketlerini aynı koltuktan yönetmesinin onaylanacağı tarihi bir gün olarak kayda geçecek.

        Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner, seçim sonrası tebrik ziyaretine gelen yabancı devlet adamlarını ağırlayarak yeni görevlerine hazırlanıyor.

        IVANKA VE EŞİ JARED GÜÇ ODAĞI OLACAK

        Donald Trump’ın başkanlığı döneminde Beyaz Saray ve ülke yönetimine yönelik pek çok geleneğin değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Her ne kadar uluslararası protokoller genel geçerliliklerini korusalar da Trump’la birlikte bu alanda da önemli esnemeler bekleniyor. Bu farklılıkların en önemlisini önümüzdeki günlerde bizzat yaşayacağız. Buna göre Donald Trump’ın 20 Ocak’ta ABD’de başkanlık koltuğuna oturmadan kızı Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner’i Beyaz Saray veya kabinesinde önemli noktalara getireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece Trump’ın sahibi olduğu ticari imparatorluğunu çocuklarına devretse bile, devrettiği kişiler de yine doğrudan kendisine bağlı olmaya devam edecek. Bu durum da Trump’ın sık sık ifade ettiği gibi başkan olduktan sonra ticari hayattan elini eteğini çekeceği tezini tamamen çürütüyor. Bu çerçevede Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner’in alacakları görevler ise daha şimdiden merak konusu oldu. Ancak her ikisinin de Trump’tan sonra Beyaz Saray’ın en güçlü iki ismi olacağı kesin.

        30 ÜLKEDE 500 ŞİRKETİ BULUNUYOR

        20 Ocak’ta düzenlenecek törenle resmen ABD Başkanı olacak Donald Trump, 5-10 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen servetiyle de ABD tarihinin en varlıklı başkanlarından biri olarak kayda geçecek.

        Arjantin’de hükümetin ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ile anlaşmazlığı devam ediyor. Diğer yandan Trump’ın Arjantin’de halen açılmayı bekleyen bir oteli bulunuyor.

        Donald Trump’ın İstanbul’da adını taşıyan Trump Tower alışveriş ve rezidans yatırımı bulunuyor.

        Trump’ın Bank of China’dan kredi kullanmış olması geleceğe yönelik büyük bir risk olarak değerlendiriliyor.

        Donald Trump, Twitter üzerinden her fırsatta başkan olunca ticari olarak tüm yetkilerini çocuklarına devredeceğini yazıyor. Ancak devir-teslim Trump’ın dediği gibi olmayacağa benziyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ