Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Maliye'den saatlik kiralanan 667 eve tutanak tuttu - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, İstanbul’da vergiye olan ilgiyi artırmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bayrakdar özellikle barlar, restaurantlar olmak üzere bir çok alanda yaygın denetimler yaptıklarını ifade etti. Bu doğrultuda günlük, saatlik ve haftalık kiralanan evleri de radara aldıklarını ve bunlardan 773’ünü denetlediklerini anlatan Bayrakdar, gelir elde etmesine karşılık hiçbir vergi ödeyen 667 evi mükellef olarak kaydettiklerini ve bundan sonra bu evlerin sahiplerinin vergilerini ödemek zorunda kalacaklarını söyledi. Önceki yıl yaptıkları çalışmalar ile İstanbul’da kira gelirlerini yüzde 14 artırdıklarını ifade ederek bu evlerden de sürekli kiralananların ticari işletme olarak değerlendirileceğini diğerlerinin ise kira vergisi ödeyeceğini ifade etti. Evlere Emniyet ve belediyeler ile giden vergi dairesi böylece Emniyet ve belediyenin herhangi bir yaptırım uygulayamadığı evlere bir yaptırım da uygulamış oluyor.

        REKLAM

        Bayrakdar, vergi affının taksitlerinin düzenli ödenmesi için bu borç sahiplerinin performanslarını izlediklerini kaydederek bunu yaparken işletmelerin üzerine gitmediklerini mali yapılarının gözönüne aldıklarını belirterek “Biz alacağımızı alalım, işletme ne yaparsa yapsın anlayışında değiliz. Ancak işletme kar üretiyor ve borç ödeme kapasitesi varsa o zaman bizim alacağımızı da ödemeleri için takip gerçekleştiriyoruz” dedi.

        AF TAKSİTLER İZLEMEDE

        Bayrakdar varlık barışı nedeniyle borçlu 500, 600 bin mükellefi yakından takip ettiklerini söyledi. İstanbul’da 1 milyon 843 bin kişi vergi barışından yararlanmak için başvuruda bulundu. Kanun kapsamında toplam 26 milyar 287 milyon liralık vergi yapılandırıldı. Toplamda ise yılın 11 ayında 187 milyar lira vergi tahsilatı yapılmış durumda. İlde ödenmesi gereken vergi borcunun yüzde 79,6’sı (tahakkuk tahsilat oranı) ödeniyor.

        Bayrakdar bu yıl doğalgaz sektöründe ise 933 mükellefin incelendiğini ve bu incelem sonucunda 776’sı matrah artırımında bulunduğunu dile getirdi.

        İÇKİLİ MEKÂNDA İÇKİSİZ RESTORAN VERGİSİ ÖDÜYORLAR

        REKLAM

        İstanbul Vergi Dairesi özellikle restaurant ve barlar gibi yeme içme sektörüne odaklandı. Son aylarda vergi dairesine bağlı yoklama memurları şimdi adıyla ihbarler denetim müdürlükleri bin 300 işletmeye giderek bu işletmelerin ciroları denetleniyor. Denetim yapan uzmanlar işletmelerin doluluk oranları, kaç kişi çalıştırdığı ve kirası gibi işletmelinin kapasite unsurlarını belirleyip kendi kayıtları ile karşılaştırıyor.

        Bayrakdar, İstanbul’da 14 işletmenin kaydının olmadığın tespit ettiklerini ifade ederek, “Bu sayı yakında 3 bine çıkacak. Aldığımız kayıtlar ile bizim kayıtlarımız arasındaki uyumsuzluğu belirliyoruz. Açılan adisyondan, kesilen faturadan ve içerideki masa sandalye sayısından tutarlar belirleniyor. Örneğin cumartesi gittiğimizde aldığımız yerler için hafta içi rakamlarını yarısı kadar alıyoruz. Kişi başı 25-30 lira ciro olduğunu gözlemliyoruz. Şimdi biz bunları izleyeceğiz, makul sınırların altında gördüğümüze fiili durumlar ile kayıtları örtüşmüyorsa bunu kendisine bildireceğiz. Eğer uyarılarımıza uyup gelirini makul noktaya getirmez ise 2 tespit daha yapıp ortalama bir rakama ulaşıp haklarında rapor yazacağız” diye konuştu.

        Diğer yandan kira açısından da aynı sorun var. Bu işletmeler 700- 800 lira kira veriyor görünüyor. Bunların sahiplerine de Bayrakdar, diğer yandan KDV Kanunu’nda yeme içme yerleri için KDV’nin yüzde 8 ancak müzik ve alkol ağırlıklı yerlerde yüz de 18 olduğunu belirterek şunları söyledi: “Lokanta ağırlıklı yerlerde Disko baz gibi eğlence ve alkol ağırlıklı yerlerde KDV’nin yüzde 18 olması gerekiyor. Ancak gördük ki böle yerlerde yüzde 8 KDV kesiliyor. Hiç alkol yokmuş gibi hareket ediliyor. İlk etapta KDV yönünden de işlem yapacağız. Ayrıca bandrol kontrolü yönünden de denetim yapacağız. Bu yerlerde giriş olmaz ise çıkış da olmuyor doğal olarak.”

        REKLAM

        Bekir Bayrakdar inceleme ve denetimlerle İstanbul’da vergi bilincini atırdıklarını kaydetti.

        KDV İADESİ ALMAK ARTIK ÇOK KOLAY

        İstanbul Vergi Dairesi bünyesinde kurduğu KDV İadesi İhtisas Dairesi ile KDV iadelerini yüzde 40 hızlandırdı. Yakında sadece KDV iadesi yapacak olan daire daha açacak olan İVDB, böylece sayısı 800 olan büyük çoğunluğu ihracatçı olan mükellef sayısını 2 bin 400’e çıkaracak. Şirketler sadece KDV beyannamelerini bu dairelere verecek. Böylece İstanbul KDV beyannamesinin yüzde 75-80’i kapsanacak.

        TİCARET ALANLARINDA 24 SAAT VERGİ NÖBETİ

        İVD Başkanlığı ayrıca kayıp kaçak orannı yüksek olduğu ve mal haketinin olduğu belgesiz alım satımın yoğunlaştığı Perpa, Modoko, İstoç gibi toptan ticaretin yapıldığı alanların kapılarına 24 saat nöbet tutacak ekipler gönderecek. Vergi ekipleri 24 saat bu sitelerin kapılarında mal giriş çıkışının faturaya uyumlu olup olmadığını denetleyecek. Bayrakdar edindikleri bilgilere göre bu alanlarda çok fazla faturasız ürün giriş çıkışının olduğunu tespit ettiklerini anlattı.

        REKLAM

        YILBAŞINDA 363 UZMAN MESAİDE

        İstanbul Vergi Dairesi’ne bağlı 36 vergi memuru özellikle program yapan sanatçıların çıktığı işletmelere gidip denetim yapacak. Daha sonra hem sanatçıların ham de işletmelerin beyanlarını bu tespitler ile karşılaştıracak.

        İNCELENEN 22 DÖVİZ BÜFESİ KAÇAK ÇIKTI

        İVDB ayrıca 259 döviz büfesinde de denetim yaptı. 22 yerin izin belgisi olmadan yani Hazine’ye harç ödemeden faaliyet gösterdiğini tespit etti. Bu işletmeler mükellef olmalarına rağmen Hazine’den izin belgesi bulunmuyor. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın veri ambarı kaynaklı yönlendirmesiyle yapı denetim sektörünü incelemeye alan İstanbul Vergi Dairesi, bu firmalardan da gönüllü uyum kapsamında 176 firma 40 milyon lira matrah düzeltmesi yaptı. 25’i ise incelemeye sevkedildi.

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ