Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Jean Patrick Marquet Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        2016 Yılını kısaca özetleyebilir misiniz?

        İyi bir yıl geçirdik diyebilirm. Biz EBRD Türkiye olarak 1.9 milyar Euro'dan fazla yatırım yaptık,geçen yıl çok büyük yatırım projeleri yapıldı mesela Hastahane projeleri, 3 büyük hastahaneyi finanse ettik, İzmir'de Kocaeli'nde, Elazığ'da. Enerjide büyük şirketlerle çalıştık Tüpraş gibi, Erdemir ve Brisa gibi.Türkiye'nin enerji kaynaklarına yatırımlarımızı sürdüreceğiz, Kobilere de yatırımlarımız sürecek. Yatırımlarımızın %25'i Kobilere olacak.

        2016'da şirketlerin Türk Lirasından borçlanmasını sağlayacak adımlar attık, yaptığımız yatırımlardan 3 tanesinden 1'i TL cinsindendi.

        EBRD 2017 Türkiye ekonomisi beklentiniz nedir?

        Ekonomik büyümenin 2 ila 3 arasında olmasını bekleyebiliriz, bizim tahminimiz %2.3. Bizim bakış açımıza göre yatırım ortamında birtakım zorluklar devam ediyor, mesela Türk Lirasındaki değer kaybı Dolara karşı, aynı şekilde Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının not indirmeleri.Ve bizde Yabancı Yatırımcıları Türkiye'ye çekmeyi hedefliyoruz biz hedefimizde ilerleyeceğiz. Türkiye reformlara odaklanmalı diyoruz çünkü bu reformlar yabancı yatırımcının gözünde de çok önemli. Ben bu yılın ikinci yarısında politik belirsizliğin sona ermesiyle beraber yatırımcı ilgisinin artacağını öngörüyorum.

        2017 Yatırım Ajandanızda neler var?

        EBRD küresel olarak yaptığı yatırımların %20'si 2016'da sadece Türkiye'ye yaptı. Bu yılda aynı yatırım hacminin devam etmesini bekliyoruz Türkiye'ye. Enerjiye de çok fazla finansman sağlıyoruz, Türkiye'deki enerji sektörünü bağımsız hale getirmeye çalışıyoruz, kendi kendini finanse edebilir duruma getirmeye çalışıyoruz.

        2017'deki öncü riskler neler olur?

        Bu sene gelişmekte olan ülkelerin çok fazla kırılganlık noktaları var, bunun en önemlisi sermaye girişlerine bağımlılık, Türkiye'nin yaklaşık 200 milyar dolarlık sermaye girişi gelebilir, Yatırımlar ABD'ye gidebilir bunlara hazırlıklı olmak gerekiyor, Türkiye'nin de kendi sermaye piyasasını derinleştirmesi gerekiyor, daha fazla tasarrufa ihtiyacı olacak , Yerel Yatırımcıya ihtiyacı olacak, dediğim gib Devletin reformları devam ettirmesi ve tamamlaması gerekiyor. Atrık Uluslararası sermayeye bağımlılığın azaltılmasını hedefliyoruz.

        Hükümetle beraber geçen sene "Enerji Verimliliği"işbirliğiniz var, başka Projeler olacak mı?

        Şu anda yeni konular üzerinde çalışıyoruz, bunlardan bir tanesi Mesleki Eğitim sağlanması gençler için bunun için Eğitim Bakanlığı ile ortaklık kurduk ve Avrupa Eğitim Vakfı ile çalışmalarımız sürüyor. Yeni para piyasalarının da daha geniş ve kapsamlı olması için beraber çalışıyoruz.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ