Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ağbal: Vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim yapılacak - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, CNN Türk'te gündemin en sıcak maddesi olan Varlık Fonu ile ilgili önemli açıklamalar yapıyor. İşte Ağbal'ın açıklamalarından satırbaşları:

        "Türkiye, Varlık Fonu hakkında geç kaldı. Burada önemli bir insiyatif alarak Varlık Fonu'nu kurduk. Varlıkların bir araya getirilmesi ile oluşturulacak sinerji ile , Türkiye uluslararası projelerde önemli bir aktör haline gelecek, Varlık Fonu altına alınan şirketler, sayesinde yeni kaynak üretilecek. Türkiye'de sermaye piyasalarındaki oynaklıkların engellenmesi, büyük altyapı projelerin finansmanında önemli bir kaynak elde edilecek.

        REKLAM

        3 DENETİM AŞAMASI OLACAK

        Varlık Fonu bağımsız kuruluşlar tarafından 3 aşamada denetlenecek.Bağımsız denetim var, Başbakan tarafından görevlendirilen 3 denetim görevlisi olacak ve aynı zamanda meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve başbakana sunulan denetim raporu meclise gidecek. Plan bütçe komisyonu her sene oturacak, fondaki tüm şirketleri tekrar tekrar denetlenecek.

        "VARLIK FONU'NA DEVREDİLEN ŞİRKETLERE MÜDAHELE OLMAYACAK"

        Kimse tereddüt etmesin. Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin stratejileri, yönetimleri ve personelleri şu anda olduğu gibi devam edecek.Hatta oluşturulan sinerji sayesinde varlıkların oluşturduğu bu değere daha fazla değer katılacak. Sadece hisse devri yaptık. Özelleştirme idaresindeki hisseleri alıp Varlık Fonu'na devrettik. Özellikle kanuna yazdık, uluslararası standartlara sahip stratejilerle yönetilecek. Her şirketin kendi yönetim kurulu ve yönetimleri var. Sadecehissedarlıktan kaynaklanan yönetim organlarını oluşturma yetkisini kullanacak. Stratejilere ve alınan kararlara hiçbir şekilde müdahale olmayacak

        Türkiye Varlık Fonu sermaye piyasalarına katkı sağlayacak. Bugüne kadar nasıl hükümet sahip çıktıysa bundan sonra da sahip çıkacaktır. Bu varlıklar bu şirketler en iyi şekilde yönetildiyse, bundan sonra da müthiş bir sinerjiyle yönetilecektir. Çok temel bir kural var, Türkiye Varlık Fonu'na atanacak kişilerle ilgi atamalar tecrübeli kişiler olacaktır. Bilgi deneyimleriyle tecrübeleriyle bunu kanıtlamışlardır.

        REKLAM

        VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENLERE İNDİRİM

        Mükellefin bütün vergileri süresinde ödemişse, geçmişe yönelik borcu yoksa, bu mükellefimizi nasıl ödüllendireceğiz? Geçmişine bakacağız, beyannemesinde vergisini hesaplayacağız. Yüzde 5'e kadar vergi indirimi yapacağız. 1 milyon lirayı aşmamak üzere. Yüzde 5'e kadar oranla vergi indirimine gideceğiz.

        YABANCILARA KONUT SATIŞI

        Yabancılarürkiye'de çalışmak istiyorlar. Türkiye gelecek vaad ediyor. Özellikle son yıllarda inşaat sektörü çok sayıda yatırım çekiyor. İnşaat sektörünün ekonomi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yabancılar konut almak istediklerinde katma değer vergisi ödemeyecek. Geçen sene bu şekilde 18 bin konut satılmış. Yabancı şirket kaç liralık konut satın alırsa alsın bundan fayadanalacak. Nereye gitsek yabancıları görüyoruz. Yabancılar artık Türkiye'de yaşamak istiyorlar. Bizde ekonomiye dinamizm katmak istiyoruz.

        REKLAM

        OTOMOTİV İÇİN VERGİ İNDİRİMİNE "YEŞİL IŞIK"

        Geçen hafta beyaz eşyaya yapılan ÖTV indirimi, piyasada bir canlanma başlattı. 3 aylık bir kampanya dönemi yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde mobilya ve beyaz eşya önemli bir talep artışı getirecek.

        Şu an gündemimizde, inşaat sektöründe vergi maaliyetlerini aşağıa çekmek için Bakanlar Kurulu'muzun talimatları oldu. Vergi oranlarını aşağıya çekecek önerileri sunduk. Özellikle son 6 yılda ekonomide canlanmayı destekledik. Ağustos'dan sonra, önce bankacılık, sonra üretim noktasında ekonomide canlanmayı görüyoruz. Otomotivde her zaman şuna önem verdik. Otomotivde sektörlerleriyle istişare ediyoruz. Onlarla konuşuyoruz. Ekonomiyi canlandıracak tedbirler alınması gerekiyorsa, karşılıklı oturur konuşuruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ