Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uber uçan otomobiller için ilk adımı attı - İş-Yaşam Haberleri

        Mobil uygulamayla araç kiralama şirketi Uber, NASA'nın 30 yıllık uçuş mühendisi Mark Moore'u kadrosuna katarak "uçan otomobil yapımı" projesi için ilk büyük atılımı yaptı.

        2010 yılında helikopter gibi havalanıp iniş yapabilecek elektrikli otomobillerle ilgili makalesini yayınlayan Moore'un projesi, milyarder yatırımcıların ilgisini çekmişti. Uber gibi elektrikli otomobiller üzerine çalışan Google kurucularından Larry Page, Moore'un bahsettiği teknolojiyi geliştirmeleri için Zee Aero ve Kitty Hawk'ı finanse etmişti.

        REKLAM

        Tasarladığı otomobile VTOL adını veren Moore, "Uber Elevate" projesindeki Havacılık Mühendisliği Direktörlüğü göreviyle ilgili olarak "VTOL piyasasını gerçeğe dönüştürmek ve bu yeni ekosistemin lideri olmak için daha farklı bir şirket düşünemezdim" dedi.

        Emekliliğine bir yıl kala, yüklü bir emekli ikramiyesi ve ücretsiz sağlık sigortasından feragat ederek NASA'dan ayrılan Moore,"Doğru zamanda doğru yerde olmak bu projeyi gerçek kılacak" dedi.

        UÇAN OTOMOBİLİN OTOPARKI DA OLACAK

        Henüz uçan otomobil yapımına başlamayan Uber, ekim ayında yayınladığı bir raporda şirketin, hava taşımacılığında radikal bir vizyon takip edeceğini duyurmuştu.

        Uber Elevate projesi, uçan otomobil yapımının yanı sıra bu araçlar için otopark görevi görecek "veriports" tasarımını da içeriyor. 80 ila 100 kilometre uçabilecek hava-taksiler, bu duraklarda yolcu indirip bindirirken şarj olabilecek. Mark Moore, insanlar tarafından kullanılacak uçan otomobillerin gelecek bir ila üç yıl içerisinde üretileceğini de öngörüyor.

        "VAHŞİ TEKNOLOJİ DEĞİL EKONOMİ HASSASİYETİ"

        REKLAM

        Uber Elevate projesinin önündeki öncelikli engeller ise gürültü kirliliği, araç yeterliliği ve sınırlı pil ömrü.

        Moore'a göre ise problemler yalnızca teknik değil. Her uçan otomobil şirketinin fiyatları aşağı çekmek için alt yüklenicilerle pazarlığa oturması, araçların sertifikalanması için düzenleyici lobilerin kurulması ve hava trafiği kısıtlamalarının gevşetilmesi gerekli. 55 milyon aktif sürücüye sahip Uber'in büyük, güvenli ve kârlı bir pazar oluşturacağına inanan Moore, "Ekonomik hassasiyeti olan bir iş modeli geliştirmezseniz yaptığınız, vahşi bir teknoloji oyunundan öteye gitmez ve akıllıca bir yatırım olmaz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ