Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Arslan: Türk-Kore ortak girişimi ihaleyi kazandı - İş-Yaşam Haberleri

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsünün ihalesine ilişkin "Dün itibarıyla 4 grubunda dosyalarının yeterli olduğunu herhangi bir eksikliklerinin olmadığını tespit ettiler ve böylece 16 yıl 2 ay 12 günle en düşük süreyi veren Türk Kore ortak girişimi, Kore firması Daelim ve SK ile Türkiyeden Yapı Merkezi ve Limaktan oluşan de ortak girişim grubunun teklifi ihaleyi kazanmış oldu. Ben dün akşam itibarıyla ihaleyi onayladım ve sözleşmeye davet ediyoruz. Görevli şirket böylece sözleşmeyi imzaladıktan sonra 18 Martta temelini atacağız. Rabbim hayırlı uğurlu eylesin." dedi.

        REKLAM

        Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Kars Harakani Havalimanına gelen Bakan Arslanı, Kars Valisi Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Serdar Güngör, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, bazı il protokolü ile vatandaşlar karşıladı.

        Arslan, Kars Valiliğini ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Karsa geldiklerini belirtti.

        Referandum veya halkoylaması sürecinin önemli olduğunu ifade eden Arslan, "İnşallah huzur ve bereket ile ülkemiz, ülkemizin hedefleri açısından en doğru kararı elbetteki işin sahibi, iradenin sahibi halk verecektir. Biz de halkın verdiği karara saygılı olacağız, baş göz üstüne diyeceğiz, sahada herkes kendi penceresinden bu konuyu anlatacak, halkımızda ona göre kararını verecek." dedi.

        Arslan, huzurlu bir seçim olması temennisinde bulunarak, şunları söyledi:

        "Önemli olan huzurla, kutuplaşma sağlamadan, insanımızın içine ikilik sokmadan bu seçim sürecini ülkemizin her yerinde olduğu gibi Karsta da ilçelerinde de huzur, kardeşlik içerisinde devam etmesi. Bu konuda elbette ki gerek sizler gerek diğer emniyet güçlerimiz dahil olmak üzere bu işin sorumlusu olan mülki idaredeki arkadaşlarımız görevlerini yapacaklardır. Ama bize de Karslılar olarak düşen bu konuda huzurlu bir seçim olması adına sizlere ve kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaktır. Bu konuda ben teşekkür ediyorum. Geçmişte olduğu gibi eminim ki ülkemizin her yerinde özellikle Karsta huzur içerisinde bir halk oylaması yapılacak. Halkın iradesine saygımızı göstermiş olacağız."

        REKLAM

        1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN İHALE SÜRECİ

        1915 Çanakkale Köprüsü ihalesine de değinen Arslan, projenin Türkiyenin en prestijli projelerinden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

        "Dünyadaki ekonomik konjonktürü ve bulunan ortamı düşündüğünüzde bu ortamda 10 milyarın üzerinde bir bedele sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsünün ihale sürecinde gerçekten umduğumuzun üzerinde bir ilgi ile yabancı 8, Türk 7 firma olmak üzere, 15 firmanın oluşturduğu 4 ortak girişim grubu tekliflerini verdiler. Çokta iddialı teklifler çıktı, aynı zamanda dünyanın çok önemli 13 finans kuruluşu biz projenin finansını sağlayacağız, memnuniyetle diye iyi niyet mektuplarını verdiler, bu özellikle ülkemizin şuan ki sürecinde ekonomik olarak ülkemizi sıkıntıya sokmak isteyenlere bence çok güzel bir dersti."

        REKLAM

        Bakan Arslan, Türk ekonomisine güven olduğuna işaret ederek konuşmasına şöyle devam etti:

        "Ülkenin ekonomisine istikrarına geleceğine güven olmasa bu büyüklükteki projelere dünyanın bu kadar iddialı ülkesinin iddialı firmaları ve iddialı finans kuruluşları teklif vermezlerdi. Malum 4 ortak girişim teklif vermişti, Tekliflerini 26 Ocakta açtık. O gün ön incelemelerde hepsinin yeterli olduğunu düşünerek süreye yönelik teklifleri de deklare etmiştik. Teknik arkadaşlarımız bu projelerin yapılabilmesi adına bütün dosyaları, teknik analizleri yaptılar, incelemelerini bitirdiler.

        Dün itibarıyla 4 grubunda dosyalarının yeterli olduğunu herhangi bir eksikliklerinin olmadığını tespit ettiler ve böylece 16 yıl 2 ay 12 günle en düşük süreyi veren Türk Kore ortak girişimi, Kore firması Daelim ve SK ile Türkiyeden Yapı Merkezi ve Limaktan oluşan de ortak girişim grubunun teklifi ihaleyi kazanmış oldu. Ben dün akşam itibariyle ihaleyi onayladım ve sözleşmeye davet ediyoruz. Görevli şirket böylece sözleşmeyi imzaladıktan sonra 18 Martta temelini atacağız. Rabbim hayırlı uğurlu eylesin."

        REKLAM

        1915 Çanakkale Köprüsü projesinin önemli bir proje olduğunu anlatan Bakan Aslan, "Bu kadar önemli bir projenin 5,5 yıllık yapım süresi dahil, 16 yıl 2 ay 12 güne ihale edilmiş oması ülkemiz açısından, ülkemizin geleceği açısından çok önemli ama daha da önemlisi gerçek dünyanın, reel dünyanın, reel ekonomik dünyanın Türkiyeye olan güveninin tescil edilmiş olmasıdır. Oyun oynayanların, spekülasyon yapanların, birilerinin kafasını karıştırmaya çalışanların değil, gerçek oyuncuların bu kadar iddialı bir teklif vermiş olması ve bu teklifin dün akşam itibariyle sonuçlanmış olması önemli. Bu, buradan sadece Türkiyeye değil dünyaya bir mesajdır." dedi.

        "TÜRK İNSANI HÜKÜMETİNE GÜVENSİN. ÇÜNKÜ DÜNYA GÜVENİYOR"

        Arslan, Türkiyenin büyük projeleri yapmaya devem edeceğini belirterek, "Türkiye büyük projeleri bugüne kadar başarıyla yaptı, bundan sonrada yapmaya devam edecek. Bu konuda Türk insanı bize, görev yüklediği hükümetine güvensin. Hiç şüphesi olmasın. Çünkü dünya güveniyor. Dünya bizlerin yaptıklarına ve yapacaklarına güvendiği için 10 milyarın üzerinde bir bedeli olan bir projeye, bu kadar iddialı teklif veriyor evet ben Türkiyenin, Cumhuriyetin 100. yılında 2023 yılında bitirmeyi hedeflediği dünyanın en büyük prestij projelerinden biri olan 2023 metre ayak açıklıklı köprüsüne teklif veriyorum, Türkiyeye güveniyorum dedi." diye konuştu.

        Hükümetin cazibe merkezlerine yönelik teşvik paketine de değinen Aslan, bu çerçevede hükümetin yaptıklarının ve işadamlarından beklentilerin ele alınması amacıyla Karsın yanı sıra Ardahan, Iğdır ve Ağrıda iş adamları ile bir araya geleceklerini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ