Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi o tarihte açılacak - İş-Yaşam Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapımı süren Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ne değinerek "İnşallah mart - nisan aylarında yoğun bir çalışmayla test aşamasına getireceğiz ve yıl ortasında da inşallah bu projenin açılması bizim ve bölgemiz için elzem ve önemli." dedi.

        Arslan, kentin Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

        Burada bir konuşma yapan Arslan, bölgenin kalkınmasının önemine işaret ederek, "Sadece Kars'ın değil Kars'ın etrafından Ardahan, Iğdır, Ağrı hatta Erzurum, Artvin birlikte bölge olarak kalkınırsak biz hem bölgemize hem ülkemize fayda sağlamış oluruz." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Arslan, Kars'ın yanı sıra bölgedeki diğer iller için de proje ve yatırımlar yaptıklarını anlatarak, bölgedeki birçok kültürün, mezhep temsilcisinin bin yıldır bir arada yaşayarak birlik ve beraberliğin ne olduğunu ortaya koyarak Türkiye'ye ve dünyaya örnek olduğunu vurguladı.

        "YIL ORTASINDA PROJENİN AÇILMASI ÖNEMLİ"

        Türkiye'de birçok projeye imza attıklarını ve projeler yapmaya da devam etiklerini söyleyen Arslan, şu ifadeleri kullandı:

        "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ilimiz, bölgemiz için çok önemli, biraz da gecikmiş bir proje. Mahkeme süreçleri nedeniyle proje gecikti ancak bu kış özellikle biraz daha yoğun çalışırız derken kış Allah'a şükür bereketli geçiyor, kar bereketli geliyor ama bir yandan da işleri engelliyor. İnşallah mart - nisan aylarında yoğun bir çalışmayla test aşamasına getireceğiz ve yıl ortasında da inşallah bu projenin açılması bizim ve bölgemiz için elzem ve önemli."

        Bakan Arslan, bölgede yapılması planlanan lojistik merkeze de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Hepinizin bildiği lojistik merkez, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun tamamlayıcısı. Lojistik merkezin de 4 - 4,5 aydır ihale süreci devam ediyordu. Artık bu hafta nihai kararı verip yükleniciyi belirleyeceğiz ve inşallah bir itiraz olmasa da martta kazmayı vuracağız. Bu da Bakü-Tiflis-Kars'ın da tamamlayıcısı bir proje. Ve ülkemizde artık son yıllarda gelişen hızlı trenin Kars'ımıza kadar gelmesinin öneminin bilincinde olarak etap etap Kars'a geliyoruz. Bunun bir başka tamamlayıcısı Iğdır üzerinden Nahçıvan'a, İran'a, Pakistan’a hatta Hindistan'a kadar gidecek ikinci bir demiryolu projesinin öneminin bilincinde olarak onun da çalışmasını sürdürüyoruz."

        REKLAM

        SAHARA VE ILGAR TÜNELLERİNİN YAPIMI

        Arslan, bölgede sıcak asfalt çalışmalarının yapıldığını da ifade ederek, "Kars'ı Ardahan'dan sonra Artvin üzerinden Karadeniz'e bağlamayı çok önemsiyoruz, orada eksik olan kısmı Türkgözü Sınır Kapısı'na kadar eksik olan Ilgar Tüneli'nin ihalesini yaptık, ciddi bir paraya 300 milyon liraya, eski parayla 300 trilyona ihalesini yaptık. İnşallah ilkbaharla birlikte yapımına başlayacağız. Ama onunla yetinmiyoruz. Ardahan'dan sonra Artvin Sahara Tüneli var ki Türkiye'nin üçüncü en büyük tüneli olacak inşallah onu gerçekleştirerek, Kars'ı Karadeniz'e bölünmüş yol ile sıcak asfalt ile bağlamış olacağız." diye konuştu.

        Söz konusu projelerin ülkenin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu anlatan Arslan, şunları kaydetti:

        "Ne yazık ki Ermenistan sınırı kapalı, keşke kapalı olmasaydı ancak onun bir şartı var, Ermenistan Karabağ'daki işgalini sonlandırır Azerbaycan ile olan ilişkilerini düzeltirse eyvallah. O zaman orayı da açarız. Ancak bu problemi çözmediği sürece orayı kullanamadığımıza göre Aktaş Sınır Kapısı o zaman bizim için çok önemli. Gürcistan'a giden güzergah olarak, orada da bir tünelimiz var hemen Çıldır'dan sonra onun inşaatı başladı. Bu sene ortalarında tüneli bitireceğiz. İnşallah önümüzdeki sene de yolu bitireceğiz. Biz Kars'ı bölünmüş yollarla etraftaki coğrafyasıyla buluşturacağız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ