Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sınai Mülkiyet Kanunu tanıtıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu'nda, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Patent ve Marka Vekilleri Derneği (PEM) ve ATO'nun iş birliği ile Sınai Mülkiyet Kanunu tanıtım toplantısı yapıldı.

        Toplantıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin, sınai mülkiyet alanında emekleme ve öğrenme dönemini geride bıraktığını belirten Özlü,"Bundan sonra mücadele edeceğimiz liderlerin liginde, daha nitelikli buluşlarla, özgün tasarımlarla ve güçlü markalarla var olacağız." dedi.

        REKLAM

        DÜNYADA 6. SIRADAYIZ

        Özlü, Türkiye'nin, sınai mülkiyet alanında hızla büyüyen ve gelişen bir ülke profiline sahip olduğuna işaret ederek, "2011 yılından bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olmamız, bir tesadüf ya da sıradan bir olay değildir. Bu önemli bir farkındalık göstergesidir. Türk insanı, sınai mülkiyet haklarını korumak istediğini ve geleceğe dair umutlarının ve beklentilerinin olduğunu açıkça gösteriyor. Bu dinamizm ve beklenti, tasarım başvurularına da yansıyor. 40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 6’ncı sırada yer alıyoruz." diye konuştu.

        Türkiye'nin son 14 yılda yerli patent başvuru sayısını 16 katına, tescil sayısını 24 katına çıkardığını belirten Özlü, 2016'da yerli patent başvurularının bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek, 6 bin 445’e yükseldiğini, 3 bin 457 yerli faydalı model başvurusuyla birlikte Türkiye'de yaklaşık 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını bildirdi.

        REKLAM

        HEDEFİMİZ: DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİ ARASINA GİRMEK

        Toplantıda konuşmacı olarak yer alan isimler arasında ATO Başkanı Gürsel Baran da vardı.Baran, "Markalarımız dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefimizin kilometre taşlarıdır. ATO olarak, geçtiğimiz aralık ayında gençlerde marka bilinci oluşturmak ve Ankara’dan küresel markalar çıkmasına katkıda bulunmak amacıyla 2. Ankara Marka Festivali’ni düzenledik. İlk yıl 8 bin 500 kişinin izlediği festivalimizin katılımcı sayısı 15 bini aştı." diye konuştu.

        Türkiye'de 2 bin 500’ün üzerinde coğrafi işaret tescili alabilecek ürün bulunduğu halde 200 civarında tescilli ürün olduğunu ifade eden Baran, "Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaretlerin ülkemizde ihmal edilen ekonomik boyutuna kamuoyunun ve kamu otoritesinin dikkatini daha fazla çekmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara Üniversitesi ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı’nın katkılarıyla, 28-29 Nisan 2017 tarihlerinde ATO Congresium’da Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenleyeceğiz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ