Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Palandöken'den benzinli araçların özendirilmesi çağrısı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, benzin fiyatlarında indirime gidilerek, trafikte benzinli araç kullanımının özendirilmesi gerektiğini ifade etti.

        Palandöken, yazılı açıklamasında, son dönemde Brent petrolün varil fiyatının yatay seyrettiğini ve dolar kurunun ise düşmeye başladığını belirtti.

        Bu çerçevede, benzin ve motorine yapılan indirimi "çok yetersiz" olarak nitelendiren Palandöken, "Dolar kuru yükseldiğinde hiç zaman kaybetmeden zam yapanlar, nedense indirimde bu kadar seri davranmıyorlar. Zamlar halkımızı ve ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Kura göre benzine son yapılan indirim yeterli olmamakla birlikte en az 25 kuruşluk bir indirim daha yapılmalı. Aynı şekilde motorin fiyatları da aşağı çekilmelidir. Çünkü benzin ve motorine yapılan zamlar enflasyonu azdırıyor, aile bütçelerini sıkıntıya sokuyor." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        Son yıllarda trafiğe çıkan araçlarda dizel yakıtlıların payının arttığına dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

        "Motorin vatandaşa daha hesaplı geldiği için haklı olarak tercihlerini dizel araç almaktan yana kullanıyorlar. Fakat motorinin, dizel araçların sağladığı tasarrufu katlar seviyede çevreyi ve havayı kirlettiği gerçeği göz ardı ediliyor. En önemlisi havayı kirletmesine rağmen dizel araçların fiyatları da benzinli araçlara göre daha pahalı olduğu da göz ardı edilmemeli.

        Dizel araçların insana ve çevreye verdiği zararların tahmin edilenden çok daha fazla olmasından dolayı bazı ülkeler dizel araçları yasaklama kararı almaya başladı. Hollanda Nisan 2016'da yasa tasarısını onayladı ve son tarihi 2025 olarak belirledi. Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu'nun Meksiko'daki açıklamasına göre Paris, Meksiko, Madrid ve Atina, 2025 yılından itibaren dizel yakıtlı araçların kullanımının yasaklanması yönünde karar aldı."

        Palandöken, Avrupa ülkelerinde benzinli araca olan ilginin temelinde insan sağlığı ve çevre duyarlılığının ön planda olduğunu savunarak, "Türkiye'nin de hedefi bu yönde olmalı ve benzin fiyatlarında indirime gidilerek, benzinli araç kullanımı özendirilmelidir. Çünkü zararlı gaz salınımı benzinli araçlara oranla dizel araçlarda 25 kat daha fazla olduğu bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ