Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Abdullah Al-Attiyah Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Ziyaretinizden bahsedelim, burdaki planlarınız neler?

        Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı'nı kurdum, bu vakıf, kar amacı gütmeyen ve Dünya'daki enerji sorunlarına yönelik çalışıyor, sorunların nasıl üstünden gelebiliriz, nasıl daha sürsürülebilir bir piyasaya sahip olabiliriz, bunların üstünde duruyoruz. Biz aynı zamanda bir düşünce kuruluşuyuz, çalıştaylar düzenliyoruz.

        Türkiye'de de Uluslararası İşbirliği Platformu Enerji sektöründe oldukça aktif bir rol oynuyor. Bizde bu Platformla güçlerimizi birleştirdik. İşbirliği Platformuyla 5 yıllık bir anlaşma imzalamak için İstanbul'da bulunuyorum.

        Siz Körfez Ülkeleri olarak yeni Trendlere nasıl ayak uyduruyorsunuz? Özellikle Petrole olan bağımlılığı nasıl azaltmayı düşünüyorsunuz?

        Bence Petrol önemli bir yakıt olmaya devam edecek, en azından önümüzdeki 50-60 sene daha. Tabiki Enerjide bir karışıma ihtiyacımız var çünkü ne Petrol ne de Kaya Gazı dünyadaki talebi karşılamaya yetmeyecektir. Dengeli bir karışımla ancak Enerji Piyasalarında dengeyi bulacağımıza inanıyorum.

        Türkiye'nin Enerji Piyasasındaki yeri hakkında neler söylersiniz?

        Türkiye'nin önemli bir stratejik pozisyonu olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin gelecekte Asya-Avrupa arasında bir kapı görevi göreceğini düşünüyorum. Enerjide de tek bir pazara odaklanmamalı, pazar çeşitlendirilmesi yapılması gerektiğini düşünüyorum.

        Petrol Fiyatları uzun vadede nasıl şekillenir? OPEC kararları sürdürülebilir mi?

        Bu döngü ilk defa gerçekleşmiyor, Arz fazlası sorun teşkil ediyor şu anda ve bu da petrol sektörünü tehdit ediyor. Birçok ülke ekonomik krize girdi ve böylece talep de azaldı. Kaya gazı da daha cazip hale geldi ve daha yoğun bir şekilde üretilmeye başlandı. Şu anda 2 milyon varilden fazla arz fazlası bulunuyor piyasada, stoklarda Amerika'da en yüksek seviyede, Petrol üreticileride tabiki sıkıntıda arz-talebi nasıl dengeye getirebiliriz diye kara kara düşünüyorlar.

        Katar'dan Türkiye'ye LNG İhracı gündemdeydi, burda son durum ne?

        Biz önce Marmara Enerji ile bir anlaşma yapmıştık 5 yıl süresince, 90'lı yıllarda Botaş ile de bir anlaşma yapmıştık daha sonra vazgeçtiler. Şimdi tekrardan başladığımızı söyleyebilirim. Katar dünyadaki en büyük sıvı doğalgaz tedarikçisi, lojistikte de 1 numarayız. Tabi ne kadar ihraç edilecek buna Türkiye karar verecektir.

        Katar'dan Türkiye'ye başka yatırımlar olacak mı?

        Türkiye'ye yatırıma çok fazla ilgi mevcut, bu sene özellikle Elektrik Enerjisi sektörüne, bir de şirket var Nebras, onlar çok hevesli yatırıma yeni hedefleri de Türkiye olabilir. Emlak ve Finans sektörleri de başta geliyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ