Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Vergi Denetim Kurulu'ndan patronlara baskın! - İş-Yaşam Haberleri

        vergi ödememek ya da daha az ödemek için türlü cambazlıklar içerisinde bulunan patronların peşine düşüyor. Vergi denetim programlarının önceliğinde elde ettiği geliri gizlemek, yurt dışına kaçırmak veya cezai yaptırımdan kurtulmak için, şirketi çalışanlarına devreden patronlar, VDK tarafından özel olarak incelenecek.

        Edinilen bilgilere göre denetim programı kapsamında özellikle naylon fatura ticareti yapanlara ağırlık verilecek. Hem göstermelik patron hem de gerçek sahiplerin elde ettiği gelirlere bakılacak. Mükellef görünmediği halde banka hesaplarında önemli miktarda hareket olan bu kişiler detaylı incelemeye tabi tutulacak.

        ŞİRKETLER DAHA ÇOK NAYLON VERGİ KULLANIYOR

        REKLAM

        Vergi incelemeleri sonucunda herhangi bir şirkette sahte fatura kullanma fiili olursa hapis cezası ortaya çıkabiliyor. Hapis cezasına da gerçek patron değil de çaycı çarptırılıyor. Naylon fatura ticareti yapanlar tamamıyla sistemini yanında çalıştırdığı kişiler üzerine kuruyor. Bu kapsamda tamamen naylon fatura ticareti yapan 3-4 firma kuruluyor. Şirketlerde asgari ücretle çalışanlar ise ya haberi olmadan ya da fazla kazançla kandırılarak sisteme dahil ediliyor.

        MALİYE UYARDI

        Maliye Bakanlığı, “Sahte fatura düzenleyerek bunun ticaretini yapanlar yanında çalıştırdıkları kişileri kullanıyor. Kişinin hiçbir şeyden haberi olmayabiliyor. Adına şirket kurulmuş nüfus cüzdanıyla. Şirket kurmak nüfus cüzdanı ve ikametle oluyor. Vekalette verdiyse herhangi bir sorun yaşanmıyor. Bunu bilen de var bilmeyen de. Bilmeyenler kandırılıyor. Bazılarına ise 1.500-2.000 TL yerine 8-10 bin liralık yüksek aylık maaş teklif ediliyor. Onlar da kaybedecek fazla bir mal varlığı olmadığı için bu yola girebiliyor” dedi.

        GELİR KAYBINA ÖNLEM GETİRİLDİ

        Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu (VDK) son beş yıllık dönemde önemli miktarda gelir kaybını önledi. 2012-2016 döneminde toplam 274 bin mükellef nezdinde vergi incelemesi yapıldı. Bu incelemeler sonucunda 37 milyar TL vergi kaybı tespit edilirken, buna bağlı olarak 77 milyar Türk Lirası ceza kesildi.

        REKLAM

        Star

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ