Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Inventram CEO'su Cem Soysal Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        Inventram için 2016 nasıl geçti, ne kadarlık bir yatırım yaptınız?

        Son 6 senedir bize 5500 şirket ve proje başvurusu geldi, bundan 6 tane yeni şirket yatırımı çıktı, 2 tanesini Amerka'da kurduk bu şirketlerin Türk girişimcilerle beraber, 42 tane patent yatırımı çıktı. 5 tane de iş ortaklığı çıktı. İçinden gerçekten teknoloji ve mühendislik olan işlerle ilgilenen bir şirketiz.

        Amerika'da sağlık alanında yatırımlarımız var, Parkinson hastalığının tedavisinde giyilebilir teknoloji üstünde çalışıyoruz, robot elleri insan eli gibi çalıştırabilecek bir teknoloji yatırımımız var yine ABD'de.

        Patentlerde de sağlık, teknoloji, savunma sanayi alanlarında patentlerimiz var, hatta yurtdışında lisanslamış olduğumuz patentlerimiz de var.

        REKLAM

        Türkiye İnovasyon, teknoloji ve prototip üretmede ne kadar rekabetçi?

        2000'lerin başından beri Türkiye'de devlet hiç olmadığı kadar teknoloji ve Ar-Ge'yi çok ciddi destekliyor, 2.7 milyon şirket var ve bunun yüzde 99.8'i Kobi statüsünde fakat bu kobilerin içindeki teknoloji ağırlığı düşük. Ama Devlet bunun için Tübitak olsun Bakanlıklar olsun fonları sonuna kadar açtı.

        Inventram Mitsui Ortaklığı nasıl oldu?

        Japonya'nın en büyük yatırım holdingi Mitsui Inventram'ın %30'unu alarak bize ortak oldu. Japon bir grup teknolojide çok ileriler, hem Japonya'da biz gidip teknoloji fırsatları arıyor olacağız hem de elimizdeki patentleri yakın zamanda orada pazarlıyor olacağız.

        Amerika'daki "Silicon Valley" gibi bir Teknoloji Merkezi Türkiye'de de kurulabilir mi? Çalışmalar var mı bu yönde?

        Türkiye'de yaklaşık 46 tane Teknokent var fakat tam organize olmuş bir Silikon Vadisi yok, olacak inşallah, mesela İstanbul Teknopark çok uygun bu örneğe, Sabiha Gökçen'nin yanında Devlet tarafından TOBB tarafından oluşturulmuş bir yer burası, orda bizim iş yaptığımız çok kıymetli firmalar var. Silikon Vadisinin sadece fonlarla değil, Üniversiteler tarafından da desteklenen bir ekosistem olması gerekiyor.

        REKLAM

        İnovasyon Ekosistemi nasıl oluşturulabilir Türkiye'de?

        Dünyada tek önünde duramayacağınız şey tüketici tercihleri, bir Teknolojiyi çok iyi takip ediyor olmanız lazım, ve veriye, bilgiye dayalı iş yapılmalı. Her sektörde dönüşüme hazır olmalıyız, Otomotiv olsun Sanayi olsun ancak öyle Türkiye gelişmiş ülkeler arasında yerini alabilir.

        Şu anda Türkiye talep ekonomisinde değil, talep yaratma ekonomisinde. Bugün rekabet karşı şirketten gelmiyor, rekabet tüketici tercihlerinden geliyor. Biri çıkıp da tüketici tercihlerini değiştirecek bir buluş yaptığında, siz de buna ayak uydurmak zorundasınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ