Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bankacılık ve Finans Sektörüne 321 Milyar Dolar Ceza - İş-Yaşam Haberleri
        REKLAM

        2007-08 ekonomik krizinin ardından, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, sıkı düzenleyici önlemler getirilen finans sektöründe bankalara kesilen cezaların toplamı tüm Dünya'da 321 milyar $ seviyesine ulaştı. 2016 yılının faturası ise bir önceki yıla göre % 68 artarak 46 milyar $ oldu.

        Krizin neredeyse 10. yılı geride kalırken, yıllık raporlar ve Bloomberg verileri incelendiğinde bankacılık sektörü hâlen kendini tam olarak toparlayamamış görünüyor.

        2015 yılında 159 milyar € ekonomik kâr sağlayan sektör, işletme sonuçları alınıp sermaye maliyetleriyle birleştirilerek elde edilen 2009-15 yılları arasındaki toplam tabloya bakıldığında 9 milyar € zararda.

        Batı sallanırken Doğu İstikrarlı

        Bu süre zarfında Avrupalı bankalar ekonomik kâr açıklayamazken, Amerikalılar son üç yıldır ancak artıya çıkabildi. Asya - Pasifik, Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika ise her sene kâr etmeye devam etti.

        Lehman Brothers'ın çökmesinin ardından Amerikan bankacılık sistemini tepeden tırnağa değiştiren 2010 yılındaki Dodd-Frank Yasası'nı geri çekeceğini belirten ABD Başkanı Donald Trump'ın sözü dahi giderek artan düzenleyici gereksinimleri durduracağa benzemiyor.

        Aralarında kara para aklamak, piyasa manipülasyonu, terörizm finansörlüğü gibi başlıkların da bulunduğu ihlâllerin önüne geçmek için, gelecek yıllarda Avrupa ve Asyalı düzenleyicilerin de şimdikinden agresif önlemler alması ve cezaların daha da artması bekleniyor.

        Son raporlara göre bankacılık ve finans sektöründeki düzenlemeler 2011 yılından bu yana 3 kat arttı ve günlük 200 revizyona dek ulaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ