Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Iklığın son ustası kaygılı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Serik ilçesinde Toros Dağları'nın eteklerine kurulmuş Demirciler isimli dağ köyünde eşiyle yaşayan ve herkesin "Emin Amca" diye hitap ettiği Emin Kök, ilerlemiş yaşına rağmen çaldığı ıklığ eşliğinde söylediği yöresel türkülerle etrafına neşe saçıyor.

        2

        Anadolu insanının sıcaklığını her fırsatta sergileyen Kök, misafirlerini ıklığ dinletmeden göndermiyor.

        3

        Zamanla ünü köyünün sınırlarını aşan Kök, Antalya ve ilçelerinde düzenlenen birçok kültürel etkinliğe ve şenliklere "Son ıklığ ustası" olarak davet ediliyor.

        4

        Belgeselcilerin de sık sık ziyaret ettiği Kök'ün tanınırlığı, son olarak rol aldığı bir banka reklamıyla da iyice arttı.

        5

        Iklığ ile tanışmasını ve hayatındaki önemini AA muhabirine anlatan Kök, ıklığ çalan babasını 5 yaşındayken kaybettiğini söyledi.

        6

        Babasından kalan en önemli hatıra olarak gördüğü ıklığı kendi çabalarıyla öğrenerek 12-13 yaşlarında çalmaya başladığını belirten Kök, yine kendi çabalarıyla ıklığ yapmasını da öğrendiğini ifade etti.

        7

        Bu yöresel sanatın kendisinden sonra da sürdürülmesini isteyen Kök, "Iklığ yapan ve çalan bir tek ben kaldım. 60 yıldan fazladır çalıyorum. 5 oğlum var, hiçbirisi bu işe heves etmedi. Ben öldükten sonra bu iş kapanacak. Ancak şimdi 5 yaşında olan bir torunum var. O çok meraklı gibi görünüyor ama kırabilir diye ıklığı eline veremiyorum. Biraz büyüdükten sonra torununa ıklığ çalmasını öğreteceğim. Iklığa merakı olan varsa, hiçbir karşılık beklemeden öğretebilirim." dedi.

        8

        Her fırsatta ıklığ çaldığını, eşinin ise "Kafa şişiriyorsun" diyerek kendisine kızdığını anlatan Kök, "Bunun sayesinde çok dost edindim." diyerek eşine rağmen sanatını sürdürdüğünü dile getirdi.

        9

        Kendisiyle sohbet edip ıklığ dinlemek için çok sayıda kişinin ziyaretine geldiğine işaret eden Kök, "Ankara'da İzmir'den Trabzon'dan dinlemeye geliyorlar. Yaptığım ıklığlardan birisi müzeye konuldu. 'Selamünaleyküm' deyip gelen herkese çalıyorum. İstediği kadar, 'Yeter' diyene kadar çalıyorum. Belgeselciler gelip çekim yapıyorlar. Kimseyi kırmıyorum, her isteyene çalıyorum." diye konuştu.