Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 08:57:54 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Nurettin Canikli: Düzenleme köprülere de eklenebilir - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi.

        Sistem, küçük yatırımcının da gayrimenkul projelerinde metrekare bazlı yatırım yapabilmesini düzenliyor.

        "DÜZENLEMEYE KÖPRÜLER DE EKLENEBİLİR"

        Canikli Reuters'a verdiği söyleşide gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı:

        "Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de (gayrimenkul sertifikası düzenlemesine) ilave edilebilir"

        "UYGULAMADA YATIRIMCILARIN KONUTLARI HACZEDİLEMİYOR"

        Düzenlemenin detaylarını da anlatan Canikli, "Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor" diye konuştu.

        "Proje yatırımcı için risk içermiyor" diyen Canikli, "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetki verecek ve bu projelere girecek şirketlerin mali yapılarına bakacak. Sistem bankacılık sektöründeki riskleri de azaltacak" ifadesini kullandı.

        SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da geçtiğimiz haftaki açıklamasında "Gayrimenkul sertifikalarının borsada alınıp satılabilmesi sonucunda, gayrimenkulün borsada işlem gören bir finansal araca dönüştürülmesi de mümkün hale gelebilecek" demişti.

        GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR?

        Gayrimenkul sertifikası gayrimenkul projesi hayata geçiren firma tarafından projenin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetler olarak tanımlanıyor.

        Gayrimenkul sertifikası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER işbirliğinde oluşturulacak. Modele ilişkin mevzuat çalışmasına son şeklini ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verecek.

        Gayrimenkul sertifikasına sahip olan vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabilecek.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ