Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Turkuaz Kart’lıya üç yıl sonunda vatandaşlık hakkı - İş-Yaşam Haberleri

        Nitelikli işgücünü Türkiye’ye çekmek ve yabancıların Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla gündeme gelen Turkuaz Kart’ın kimlere, nasıl verileceğine ilişkin ayrıntılar belli oldu. Turkuaz Kart sahipleri, üç yıllık geçiş döneminin ardından kalıcı olarak kart kullanmaya başladıklarında isterlerse Türk vatandaşlığına da geçebilecekler. Türk vatandaşı olmayıp sadece Turkuaz Kart kullananlar seçme ve seçilme hakkına sahip olamayacak.

        Konuyla ilgili yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca, Turkuaz Kart verilebilecek yabancılar şöyle:

        - Eğitim düzeyi, ücreti, mesleki bilgisi ve deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri nitelikleri itibarıyla yüksek nitelikli işgücü olarak değerlendirilenler,

        REKLAM

        - Yatırım veya ihracat düzeyi, sağlayacağı istihdam gibi özellikleri itibarıyla yüksek nitelikli yatırımcı olarak kabul edilenler,

        - Bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayan, uluslararası düzeyde stratejik kabul edilen çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim insanı veya araştırmacılar,

        - Kültürel, sanatsal veya sportif faaliyetler açısından uluslararası düzeyde başarılı olanlar,

        - Türkiye’nin veya Türk kültürünün uluslararası tanınırlığına veya tanıtımına katkı sağlayan, Türkiye’nin milli menfaatlerine ilişkin hususlarda uluslararası düzeyde faaliyette bulunanlar.

        SEÇME VE SEÇİLME HAKKI YOK

        Kart sahiplerine tanınan hak ve yükümlülükler ise şöyle sıralandı:

        - Süresiz çalışma iznine sahip olacaklar.

        - Askerlikten muaf tutulacaklar.

        - Seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme haklarından yararlanamayacaklar.

        - Türkiye’deki ikamet, seyahat, çalışma, yatırım, ticari faaliyet konularında Türk vatandaşlarına uygulanmakta olan mevzuata tabi olacaklar.

        REKLAM

        - Üç yıllık geçiş döneminin sonunda kendileri ve yakınlarına, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması koşuluyla Türk vatandaşlığı verilebilecek.

        ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE ALABİLECEK

        Yönetmelik uyarınca, Türk üniversitelerinde okuyan yabancılar da gerekli koşulları taşıdıkları takdirde mezun olduklarında Turkuaz Kart alabilecek.

        GAZETE HABERTÜRK / ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ