Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Moody's Türkiyenin kredi notu görünümünü düşürdü - İş-Yaşam Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiyenin kredi notu görünümünü durağandan negatife çekti.

        Türkiye'nin Ba1 seviyesindeki kredi notunda ise bir değişikliğe gidilmedi.

        Kurumdan yapılan açıklmaya göre kararda dört unsur etkili oldu:

        -Türkiye'nin kurumsal gücünde yaşanan erozyonun devamı

        -Zayıflayan büyüme görünümü

        -Kamu ve dış ödeme dengeleri üzerinde artan baskılar

        -Ve sonuç olarak artan kredi şoku riski

        Moody's Türkiye'nin kreid yapılabilir seviyedeki notunu 24 Eylül'de yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmişti.

        Bugünkü açıklamada notunu korunmasının nedenin hükümetin ekonomik ve mali gücünün yüksek olmasının azalan kuurmsal güç ve artan dış kırılganlıklara karşı tampoj görmeye devam etmesi olduğu belirtildi.

        REKLAM

        Ekonominin iç dinamiğinin de notun korunmasında etkili olduğunun altını çizen Moody's, siyasi belirsizliklerin azalmasıyla ve istenen yapısal reformların hayata geçirilmesiyle bu dinamizmin yeniden canlanmasını beklediğini de söyledi.

        Karar açıklamasında, ülkenin dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış ve özellikle büyüme ile kurumsal güçlülük gibi önceden kredi görünümünü destekleyen temellerde görülen bozulma neden olarak gösterilmişti.

        TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTLARI:

        Kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye kredi notu
        Moody’s Ba1
        Fitch BB+
        S&P BB

        DOLAR MOODY'S'İN BEKLENMEDİK KARARIYLA YÜKSELDİ

        Gün sonuna doğru 3.60 TL'ye doğru geri çekilen dolar Moody's'in beklenmedik zamanlamadaki kararının ardından tekrar 3.65 seviyesine doğru tırmandı.

        "BUGÜN GELEN AÇIKLAMA MOTİVASYONUMUZU BOZAMAZ"

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesine ilişkin, "Kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini abartılı ve zamansız buluyoruz. Bu daha önceki açıklamalarda da geçerliydi; bugün Moody's'in yaptığı açıklama için de geçerli. Bugün gelen açıklama ya da benzerleri şevkimizi, motivasyonumuzu, moralimizi bozamaz." değerlendirmesinde bulundu.

        Büyükekşi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1" olarak teyit etmesi ve görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme şirketlerinin son dönemde Türkiye'nin kredi notu ya da görünümünü aşağı yönlü revize etmesinin, Türkiye'nin genel ekonomik görünümü ile bağdaşmadığını kaydetti.

        2016 yılında Türkiye’nin elinde olmayan sebeplerle ekonomide yavaşlama yaşandığını fakat özellikle son 6 ayda ekonominin canlandırılması, istihdamının artırılması, vergi yükünün hafifletilmesi ve yatırımların desteklenmesi için çok sayıda yasal düzenleme yapıldığını ifade eden Büyükekşi, şunları aktardı:

        "Bunların etkilerini görmeye başladık, sanayi üretiminde yeniden canlanma başladı, ihracatımızda ciddi bir artış var. İnşallah mart ayında çift haneli bir ihracat büyümesi yakalayacağız. Türkiye genelinde istihdam seferberliğine yoğun bir katılım var. Kamu maliyemiz son derece sağlam. Ekonomik performansımız şu anda hala istediğimiz düzeyde olmasa bile kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini abartılı ve zamansız buluyoruz. Bu daha önceki açıklamalarda da geçerliydi, bugün Moody's'in yaptığı açıklama için de geçerli. Bugün gelen açıklama ya da benzerleri şevkimizi, motivasyonumuzu, moralimizi bozamaz. Tüm ihracatçılar olarak daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat için çalışmaya devam edeceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ