Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gayrimenkul Sertifikası ile daha ucuz konutlar! - İş-Yaşam Haberleri

        TOKİ ve Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde ilk kez uygulanacak gayrimenkul sertifikasının ilk ihracı Vakıf Yatırım tarafından 29-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, sertifika ile satılan konutların diğer konutlara göre yüzde 20 daha ucuz satılacağını belirtti.

        Türkiye’de ilk kez Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikasının ilk ihracı Vakıf Yatırım tarafından 29-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

        Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, sertifika modelinin inşaat firmalarına ön finansman sağlayarak firmaları banka kredilerinden kurtardığını belirtti: “İnşaatçı firmaya, bankaya vereceğin kredi faizini; diğer taraftan tedarikçilere ödeyeceğin vade farkını verme, peşin alım indirimlerinden yararlan diyoruz. Buradan elde edilecek avantaj da vatandaşa yansıtılınca projede sertifika ile satılan konutlar, sertifka ile satılmayan diğer konutlara göre yüzde 20 daha ucuza satılacak.”

        KREDİYLE SATILMIYOR

        Gayrimenkul sertifikası ile satılan bölümlerin banka kredisiyle satın alınamayacağını bildiren Şahin, “Yatırımcılar bu modelle satılan daireleri, sadece sertifika ile satın alabilecekler. Yatırımcının elinde yeterli sertifika yoksa, kalan daire bedelini kredi çekip satın alamayacak” diye konuştu. Sertifikanın hukuki koruma imtiyazına sahip olduğunu söyleyen Şahin sözlerine şöyle devam etti:

        “7 Mart tarihinde ilgili tebliğde yayınlanan değişiklikle sertifikaya konu bağımsız bölümlerin, sertifika ihracından sağlanan fonların, kamu alacakları da dahil haczedilmesi, rehin alınması, ihtiyati tedbir kararı alınması engellendi. Bu hüküm özel sektörün yapacağı ihraçların önünü açan sertifikaya hukuki koruma alanı yaratan bir değişiklik oldu. Aynı şekilde ihraçtan toplanan fonlar inşaat ilerleme raporlarına göre firmaya aktarılacak. Bununla inşaatın tamamlanması bir anlamda güvence altına alınacak. Sertifikalar tamamen şeffaf ve organize bir piyasa olan borsada işlem görecek. Projeye ilişkin tüm gelişmeler KAP’ta yayınlanacak. Bu bakımdan yatırımcı topraktan projeye girerken çok daha güvenli imkâna sahip olacak.”

        METREKARESİ 100 PAY İLE ALINABİLİYOR

        Sertifika modelinde bir projenin bir bölümü paylara bölünüyor ve paylar inşaatın teslim süresi olan 36 ay boyunca Borsa İstanbul’da alınıp satılabiliyor. Borsa İstanbul’da işlem görecek sertifikalarla dileyen herkes projeye ortak olabiliyor. İlk olarak sertifika ile satılacak konutlarda ortalama bir metrekare fiyatı belirleniyor. Belirlenen bu metrekare fiyatı 100’e bölünüp 1 payın değeri ortaya çıkıyor. Örneğin, Park Mavera 3 projesinde belirlenen metrekare fiyatı 4 bin 250 TL, 1 payın değeri ise 42.5 TL. Daha sonra daire fiyatı 42.5 TL’ye bölünerek o daireye karşılık gelen sertifika adedi bulunuyor. Hangi dairenin toplam kaç sertifika ile satın alınacağı da halka arzdan önce Vakıf Yatırım’ın internet sitesinden duyurulacak.

        AÇIK ARTIRMA USULÜ

        Yatırımcılar daire sahibi olmak istemezlerse sahip oldukları sertifikaları borsada o anki değeri üzerinden istedikleri zaman satabilecekler. Halka arzdan 32 ay sonra elinde daire satın alabilecek kadar sertifikası bulunmayan yatırımcılar ise 4 ay içinde konutların açık artırma ile satılmasını bekleyecek. Satış gelirinin dağıtımı, pay sahiplerine payları oranında yapılacak.

        REKLAM

        Erdem Aktürk / Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ