Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Donald Trump'ın iki büyük vaadi hayal oldu! - İş-Yaşam Haberleri

        ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası (AHCA) tasarısını yeterli “Evet” oyuna ulaşamayacağı uyarıları üzerine oylamaya sunmaktan vazgeçti. ABD’de tasarının geri çekilmesi, ABD Başkanı Donald Trump ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan için “başarısızlık” olarak değerlendirilirken Trump’ın gelişmelere yorumu “Yakında bu sistem işlemez hale gelecek” oldu.

        Wall Street’te işlem gören sağlık şirketlerinin hisseleri ise önceki gün yüzde 7.4 arttı. ABD’nin önceki başkanı Barack Obama’nın adı ile anılan (Obamacare) mevcut sağlık yasasının yürürlükten kaldırılma ihtimali sağlık şirketlerinin kazançlarının azalacağı yönünde yorumlanarak hisseler üzerinde baskı yaratıyordu. Wall Street’te uzmanlar, alınan kararın ardından piyasaların olumlu bir havaya girdiğini ve Trump’ın daha önce sözünü verdiği vergi reformunu beklemeye başladığını belirtiyor.

        REKLAM

        Trump böylece iki aylık süreçte seçim sürecinde hayli önem verdiği iki büyük vaadinde tökezlemiş oldu. Seçim kampanyası döneminde “ülkeyi daha güvenli kılmak”, “teröristlerin ülkeye girişine mani olmak” ve “Müslümanların ABD’ye alınmaması” gibi söylemleri sıkça kullanan Trump, vaade dönüştürdüğü bu söylemleri hayata geçirmek amacıyla nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin vatandaşlarına 3 ay ülkeye giriş yasağı getiren başkanlık kararnamesini 27 Ocak’ta Pentagon’da kameralar karşısında imzaladı. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta Barack Obama’dan devralan Trump’ın Müslüman bazı ülkeleri hedef alan yeni vize düzenlemeleri yargı engeline takılırken en önemli seçim vaatlerinden sağlık sigortası reformu ise muhalif Cumhuriyetçiler nedeniyle başarısız oldu. Başkanlığının ilk 2 ayı biterken “yeni vize düzenlemesi” ve “sağlık sigortası reformu” alanlarında başarı sağlayamayan Trump’ın bu tökezlemelerinin siyasi maliyeti merak ediliyor.

        BORÇ TAVANI 19.9 TRİLYONA ÇIKARILACAK

        Tasarının geri çekilmesinin ardından ABD’nin borçlanma tavanının yaklaşık 19.9 trilyon dolara çıkabileceği değerlendirilirken, uzmanlar, ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin’in “Parayı harcadık. Borçlanma limitini yükseltmemiz gerektiğini herkesin artık anladığını sanıyorum” açıklamasına dikkat çekti.

        YASALAŞSA 350 MİLYAR DOLAR MALİYETİ OLACAKTI

        Anketlerde Amerikan halkının yüzde 17’sinin destek verdiği “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası” tasarısının yürürlüğe girmesinin, ekonomiye 350 milyar dolar ek yük getireceği hesaplanıyor. Trump’ın tasarısının yasalaşması halinde 24 milyon kişinin sağlık sigortasını kaybedeceği ve dar gelirlilerin zor duruma düşeceği ifade ediliyor. 27 Cumhuriyetçinin karşı çıktığı tasarının, 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisi’nden geçebilmesi için en az 216 temsilcinin desteği gerekiyordu.

        REKLAM

        Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ