Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 5 bin lira maaş verseler, bu işi yapacak adam bulmak zor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Sağlık açısından çoğu hastalığa iyi geldiği bilinen bamya yaz aylarında taze, kışın ise ipe dizilerek kuru bir şekilde tüketiliyor. Çoğu vatandaşın gram ile alabildiği bamyanın fiyatı ise adeta dudak uçuklatıyor. Piyasada kırmızı etin kilogram fiyatı 45-50 lira civarındayken bamyanın kilogram fiyatı ise 150 lira.

        2

        Şifalı bitkileri araştıran aktar Koray Özkılıç, bamyanın narin ve kibar bir bitki olduğu için zamanında toplanıp zamanında ipe dizilmesi gerektiğini ifade etti. Özkılıç, şöyle konuştu:

        3

        Çiçek bamya diğer ismi ile altın bamya eylül ayında ürününü verir. Bamya biraz narin ve kibar bir bitkidir. Genelde güneş doğmadan sabah saat 05.00 gibi toplanmaya başlar. Öğlen sıcağı çıkmadan da ipe dizilmesi gerekir.

        4

        Bamyanın en önemli özelliği küçükken toplanmasıdır. Ne kadar küçük, çiçek halinde toplanırsa o kadar kaliteli ve güzeldir. Bamyanın yağ çözücü, zayıflatıcı, erkeklerde prostata karşı yararlı, kabızlığa karşı koruyucu etkisi vardır. Bağırsakları çalıştırdığı için de koliteyi engeller.

        5

        Bamya işçiliğinin zor olmasından dolayı sektörde çalışan sayısının git gide azaldığını vurgulayan Özklıç, sözlerine şöyle devam etti:

        6

        "Bamyayı dizen kişilerin de biraz problemleri oluyor. Bamyayı ipe dizenlerin akşama kadar kolları ve bacakları kaşınır. Kaşındırma özelliği de vardır. Size 5 bin lira maaş verseler oturup sabahtan akşama kadar bamyayı ipe dizmezsiniz. Köylü insanlar iş yokluğundan dolayı mecburen uğraşıyorlar, çabalıyorlar. Son zamanlarda bamya işçiliği zor olduğu için çalışan kişiler günden güne azalıyor."

        7

        Son olarak bamyanın kilogram fiyatının 150 lira olmasından ötürü vatandaşların da tüketmek için 100 gram halinde alabildiklerini aktaran Özkılıç şu ifadeleri kullandı:

        8

        Bamya şuan ki 130-150 lira bandındaki fiyatını 2 gün sonra çeyrek altın fiyatına çıkarırsa hiç şaşırmayın. Zaten geçen sene ürün azlığından dolayı çeyrek altın ile yarışacak hale gelmişti. Altın bamya denilmesinin sebebi de bundan kaynaklanıyor. Örneğin şuan için bamyanın 100 gramı 13 lira ama bu fiyatı 15 gün sonra 15 lira görürseniz şaşırmayın.

        9

        Kilogram fiyatı 150 lira. Genelde bamyayı düğün yapan kişiler kilogram olarak alır. Onun dışında evde tüketmek için alan vatandaşlar 100 gram alıyor. 100 gramında da bir yemek çıkar buda 13 lira ediyor. Yavaş yavaş ihracattan dolayı bamyanın fiyatı kıpırdamaya başladı.

        10

        Büyük marketlerin, ulusal marketlerin yüklü alımları olduğu zaman ürün azaldığından dolayı fiyatında çıkış meydana geliyor.

        11

        KİLOGRAM FİYATI GRAM ALTIN KADAR!

        Sağlık açısından faydalı bir besin olduğu bilinen bamya, mevsiminde yaş, kışın da ipe dizilerek kuru haliyle sofraya giriyor. Edirne'de kış aylarında kuru halde satılan ve fiyatı adeta altınla yarışan kuru bamya, gramla alınıyor.

        12

        Edirne'de kurutulmuş bamyanın kilosu 150 liradan satılıyor.

        13

        Bat pazarı esnafı Mahmut Bayram, 7 yıldır aktarlık yaptığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

        14

        Kurutulmuş bamyanın kilosu 150 lira. Fiyatlar bu sene çok yüksek. Bu da bamyanın az olmasından kaynaklanıyor. Geçen sene kilosu kuru bamyanın 120 liraydı.

        15

        Genelde müşteri 100 gram alıyor, 15 TL'ye. 100 gram kuru bamyadan bir tencere yemek çıkıyor. Çorbası ve yemeği yapılıyor kuru bamyanın. Bağırsakları çalıştırdığı biliniyor.

        22

        KURUTULMUŞ BAMYA ALTIN KADAR DEĞERLİ

        23

        Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kurutulmuş çiçek bamyanın toptan 110 lira olan kilogram fiyatı, tüketiciye ulaşana kadar 150 lirayı buluyor.

        24

        Hasadı haziran ayında başlayan ve ekim ayına kadar süren sarı renkli, küçük meyveli çiçek bamyası, genellikle kurutularak değerlendiriliyor.

        25

        Türkiye'nin önemli bamya üretim merkezlerinden Amasya'nın Taşova ilçesinde kurulan pazarda üreticiler, kuruttukları bamyayı 110 liradan toptancılara satıyor.

        26

        Toptancılar da ürünü Türkiye geneline pazarlıyor. Bamyanın kilogram fiyatı market ve manavlarda 150 liraya kadar çıkıyor.

        27

        Taşova Ziraat Odası Hasan Dikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplama, ipe dizme ve kurutma gibi zor ve zahmetli süreçlerden geçtiği için bamyanın kilogram fiyatının 110 lirayı bulduğunu söyledi.

        28

        Taşova ilçesinde yılda ortalama 250 ton bamya üretildiğini, bunun da Türkiye'nin bamya ihtiyacının yüzde 30'u olduğuna dikkati çeken Dikmen,

        29

        "Türkiye'de ürünün fiyatını Taşova'da kurulan bamya pazarı belirliyor. İlçemizin en az 30 köyünde çok kaliteli ve lezzetli çiçek bamyası yetişiyor. Bamya üretimi gerçekten zor ve meşakkatli bir iş. Üreticimiz çok büyük emekler veriyor." diye konuştu.

        30

        Bamya üreticisi ve toptancısı Ömer Hancı ise sezon başında kilogram fiyatı 85 liradan açılan bamyanın bugünlerde toptan 110 liraya alıcı bulduğunu dile getirdi.

        31

        Yaş olarak toplanan 6 kilogram bamyadan 1 kilogram kuru bamya elde edildiğine işaret eden Hancı,

        32
        33

        "Bu yıl çiçek bamyasında oluşan hastalık, verimin yarı yarıya düşmesine neden oldu. Bu yüzden fiyatımız 110 lira civarında. Kurutulmuş bamyanın dayanma süresi yaklaşık 2 yıldır. Bu yüzden üreticimiz kuruttuğu bamyayı istediği zaman satabiliyor." ifadelerini kullandı.

        34

        Hancı, bamya fiyatının normal olduğunu düşündüğünü, üreticinin bu parayı hak ettiğini anlatarak,

        35

        "Çünkü bamya üzerinde çokça el emeği, göz nuru ve alın teri olan bir üründür. Köylü çok zor şartlarda bamyayı üretiyor.

        36

        O yüzden bu fiyatlar normal fiyatlardır. 100 gram bamyadan bir yemek oluyor, 100 gram çiçek bamyası marketlerde 15 liradan satılıyor." dedi.