Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SERA BİR Başkanı Yanmaz: Yasağın kalkmaması manidar - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, Türkiye'de 6 bin dekarlık modern seralarda yıllık 200 bin ton domates üretimi yapıldığını söyledi.

        Uçak krizine kadar en büyük pazarın Rusya olduğunu aktaran Yanmaz, geçen sürede iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesine rağmen, Rusya'nın ambargodan vazgeçmemesini anlayamadıklarını dile getirdi.

        Yanmaz, söz konusu ambargonun hem Türk üreticileri hem de Rus vatandaşları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Yapılan tüm üst düzey görüşmelerde maalesef herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Bunun ana nedeni Rusya'daki karaborsacıların rant kavgasıdır." dedi.

        TOPLAM KARŞILIĞI 500 MİLYON DOLAR

        Rusya'nın Türk domatesine muhtaç olduğunu vurgulayan Yanmaz, "Başka ülkelere gönderilen Türk domatesi bu ülkeye yüksek fiyattan satılmaktadır. Önceden yaklaşık 500 bin ton domates ihracatı yaptığımız Rusya'da, aracı ülkeler vasıtasıyla Rusya halkı daha pahalı domates tüketiyor. Bu rakamın toplam karşılığı 500 milyon dolar. Aradaki karaborsacılar 500 milyon kazanırken Türk üreticileri ve Rusya halkı büyük zarar görmektedir. İlişkilerimizin düzelmeye başladığı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığı bu dönemde domates yasağının kalkmaması manidardır." diye konuştu.

        SERA BİR Başkanı Müslüm Yanmaz, şunları kaydetti:

        "Rusya'nın komşularından aldığı domateslerin tamamı Türk domatesi. Rusya ambargosundan sonra Belarus'a yüzde 500, Azerbaycan'a yüzde 160, Polonya'ya yüzde 200, Nahçıvan'a yüzde 150 artan domates ihracatı bu durumu daha net ortaya koymaktadır. Komşu ülkelere yapılan ihracat rakamları Türk domatesinin Rusya'ya gönderildiğinin ispatıdır. Rus halkını karaborsacılara mahkum eden bir anlayışı anlamakta zorlanıyoruz."

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ