Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Naksan Holding'in banka borçları ile işçi alacakları ödendi - İş-Yaşam Haberleri

        Naksan Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Mahmut Birlik, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Lastik ambalajın yanı sıra enerji, tekstil, teknoloji ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren ve büyük mali krizin içinde olan Naksan Holding'e ait 51 şirketin kanun hükmünde kararname (KHK) uyarınca TMSF'ye devredildiğini anımsattı.

        Bu şirketler arasında en aktif, üretim yapan ve katma değeri yüksek olanlarının Naksan Plastik, Adularya Enerji ve Royal Halı olduğunu belirten Birlik, göreve geldiklerinde grubun amiral gemisi niteliğindeki Naksan Plastik'te üretimlerin durmuş olduğunu, tesiste ham madde bile bulunmadığını, haziran ve temmuz maaşlarının ödenmediğini anlattı. Birlik, ciddi bir finansal krizin içerisinde olan holdingin, bankalara 4 milyar liranın üzerinde, piyasaya ise yaklaşık 300-400 milyon lira borcu bulunduğuna dikkati çekti.

        Birlik, fabrikada üretilen malın yüzde 30'unun ihracata gittiğine değinerek, "Temmuz ayında üretim durunca, üretimin başlaması ekim ayını buldu. Bu arada müşterilerin tamamı yeni üreticiler bulmuştu. Bulmak zorundalar zaten. O arada müşterilerimizin tamamını kaybettik. Üretime başlayınca daha önce çalıştığımız müşterilerle tekrar görüştük, onlara satış yapmaya başladık. Tabii ki önceki dönemlerdeki satışları yakalamamız hemen mümkün olmuyor. Şu anda müşterilerimizle ilgili sıkıntımız yok. Amerika, Avrupa'nın tamamı, Afrika ve Ortadoğu, İsrail, Rusya, Ukrayna ve hatta Trinidat Tobago'ya kadar ihracat yapıyoruz. Daha önce 70 olan dış satım yapılan ülke sayısı şu an 35. Önümüzdeki dönemlerde bu artarak devam edecek diye umut ediyoruz." şeklinde konuştu.

        Birlik, holdingin yönetiminin soruşturma sonuçlanana kadar TMSF'de olacağını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Burası üretim yaptığı sürece değerlidir. Aksi takdirde makinesi hurdadır. Biz bu şirketlerde mağduriyetleri gidermek için buradayız. Dışarıda 'Naksan çok güçlüydü, büyüktü' şeklinde bir algı var. Tamam ama kimse o içerideki borçları bilmiyordu. Burası çok iyi durumda değildi mali, finansal anlamda çok kötü durumdaydı. Bugün eskiye göre çok çok iyi durumda. Ocak ayından itibaren çalışanlarımıza zam yaptık. Organize sanayi bölgesindeki en yüksek zammı biz verdik. Çalışanların tamamının maaşlarını resmileştirdik. Bütün sanayide 10 lirası resmidir 20 lirası elden verilir. Bizde kayıt dışı hiçbir şey kalmadı. Çalışanın bize yükü çok ağırlaştı ama şu an emekli olduğu takdirde SSK'dan en yüksek maaşla emekli olacak. Daha önceden emekli olduğunda bin 500 lira alacakken bugün neredeyse 4 bin lira maaş alacak."

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ