Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Elektronik harp projelerinde imzalar atıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ASELSAN arasında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına yönelik Elektronik Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Sistemiyle (EHKKKS) V/UHF Elektronik Destek (ED) Sistemi projelerine ilişkin iki sözleşme imzalandı.

        Müsteşarlık Binası'ndaki imza töreninde konuşan SSM Müsteşarı İsmail Demir, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının azami seviyede milli sistemlerle karşılanmasının önemini ifade etti.

        Sadece birkaç ülkenin kendi elektronik harp sistemini geliştirebildiğini belirten Demir, "Çok yüksek maliyetler göze alındığında dahi bu başka ülkelere satılmıyor veya satılsa bile düşük kabiliyetlerle satılabiliyor. Her zaman için satan ülke sizin bir adım önünüzde olabiliyor. Elektronik harp sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesi bu anlamda bir zorunluluk haline gelmiştir." dedi.

        REKLAM

        Elektronik harp sistemlerinin tasarım ve üretim kabiliyetlerinin Türk sanayisi tarafından kazanılması amacıyla son 30 yıldır yatırımlar yapıldığını dile getiren Demir, bu sistemlerin ana yüklenicilerinin yerli firmalar olduğunu söyledi. Demir, "Bu durum bizler için ayrı bir gurur ve motivasyon kaynağı haline gelmiştir." diye konuştu.

        Bu tarz projelerde teslimat sürelerinin ve fiyatların çok önemli olduğuna işaret eden Demir, elektronik harp sistemlerinin erken teslim edilmesinin sahada üstünlük sağlayacağını kaydetti.

        Ürünlerin yurt dışına pazarlanması aşamasında kullanılıyor olmasının avantaj sağlayacağını da anlatan Demir, ölçme ve değerlendirme sürecinin 11 ay almasının da Müsteşarlık için eleştirilecek durum olduğunun altını çizdi.

        "DÜŞMANIN SAVAŞ DÜZENİNİ ÇÖZEBİLECEĞİZ"

        ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken de firmalarının çok uzun süredir elektronik harp konusunda çalıştığını söyledi.

        Elektronik harp sistemleri konusunda Türkiye'nin dışa bağımlılığının çok az olduğunu belirten Eken, "Her iki proje de çok önemli. ED Sistemi, silahlı kuvvetlerimize çok önemli yetenekler kazandırıyor. Bu, aslında düşmanın savaş düzenini çözmemize ve ona karşı tedbir geliştirmemizi sağlayan çok önemli bir istihbarat sistemi." dedi.

        REKLAM

        Söz konusu proje kapsamında 40'ın üzerinde sistem üretilip Silahlı Kuvvetlere teslim edileceğini anlatan Eken, "Dolayısıyla artık biz de frekans atlamalı telsizlere karşı düşmanın savaş düzenini çözebilecek yeteneği kazanmış olacağız." ifadesini kullandı.

        EHKKKS'nin, elektronik harp sistemlerinin komple entegre olduğu bir yeteneği silahlı kuvvetlere kazandıracağını anlatan Eken, iki sistemin de hayırlı olması dileğinde bulundu.

        SİSTEMLER HANGİ GÖREVİ ÜSTLENECEK?

        Büyük çoğunluğu yerli imkanlarla üretilen V/UHF Elektronik Destek (ED) Sistemi, haberleşme bandında elektronik destek faaliyeti yürütecek, otomatik tanıma ve demodüle etme faaliyetinde bulunacak. Konum tespiti özelliği de olan sistem, kayıt ve analiz yapabilecek.

        Sözleşme bedeli 82 milyon lira ve 97 milyon dolar olan proje kapsamındaki sistemlerden 5'i 2020'de, 20'si 2021'de 19'u da 2022'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girecek.

        EHKKKS de elektronik harp sistemleri ailesinin komuta ve koordinasyonunu yürütecek. Bir başka deyişle diğer elektronik harp unsurlarından elde edilen bilgileri toplayarak farklı birliklere aktaracak.

        Sözleşme bedeli 93 milyon lira ve 20 milyon dolar olan proje kapsamında 9 sistem 2020 Ocak'ta TSK envanterine alınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ