Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Dimitris Tsitsiragos Bloomberg HT'de soruları yanıtladı - İş-Yaşam Haberleri

        Büyüme rakamları global anlamda düşüş gösteriyor, hem Avrupa hem de Türkiye açısından büyüme performansları nasıl? 2017'yi nasıl görüyorsunuz bu anlamda?

        Büyüme olarak 2017'nin daha güçlü başladığını söyleyebilirim gerek ABD, gerek Avrupa, gerekse Gelişmekte olan piyasalarda..Ama yine de tam olarak bir toparlanma sağlanamadı. Türkiye ise gelişmekte olan piyasalar arasında en büyük büyüme oranına sahip, gerçi geçen sene 2010'dan bu yana en düşük büyümesini kaydetti, bu sene Türkiye için biz 2.5-3 arası bir büyüme bekliyoruz. 2017 için büyüme açısından iyi bir performans bekliyoruz.

        IFC'nin Türkiye'de hangi yatırımları yaptı 2016'da, nasıl bir yıldı sizin için?

        Cevap: İş hacmimiz son derece güçlüydü, biz hisse senedi tarafına da yatırım yapıyoruz fakat burası çok güçlü değildi, hisse senetlerine geçen sene çok yatırım yaptık fakat karlılık açısından bizi çok tatmin ettiğini söyleyemem. Biz de olumsuz etkilendik, kur hareketleri, ve dünya çapında borsa hareketleri de karlarımızı olumsuz yönde etkiledi. Yine de 2016 IFC için iyi bir yıldı, yaklaşık 1.4 milyar dolar kendi hesabımızdan Özel Sektöre yatırım yaptık, bunun 600 milyon doları hisse senetlerine idi, ve biz bir Ticaret Finansman Programını destekledik 400 milyon dolarlık, şu anda da 1 milyar dolar yıllıkta artırmak istiyoruz Türkiye'deki finansmanımızı bu mali yıl içinde.

        REKLAM

        Şu anda kredi verme tarafının daha pozitif olduğunu söyleyebilirim, daha çok finansal sektörlere yatırım yapıyoruz, Türkiye'de talep güçlü kalmaya devam ediyor sonuç olarak.

        Hangi sektörler ajandanızda ön plana çıktı?

        Geçen sene altyapı sektörü 1 numaraydı, çok yatırım yaptık ve Enerji sektörüne çok yatırım yaptık. Enerji şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yaptık, hem Elektrik hem de Yenilenebilir enerjiye odaklandık. Türkiye'nin Yenilenebilir enerjide çok potansiyeli olduğunu düşünüyoruz, ve enerji türlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Termalde de çok potansiyele sahip. Güneş enerjisinde de maliyetler düşüyor ve burda da çok potansiyel olduğunu düşünüyorum.

        Bu yıl için, 2017'de yatırım planlarınız neler? Piyasa nasıl şekillenecek bu sene?

        Bu sene de önceliğimiz Finansal sektör, tabiki Sermaye Piyasalarını da yakından takip ediyoruz bu anlamda. Belediyelerle hem Kentleşme hem de İklim değişikliği ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. İstanbul metrosuyla çalışmalar yapıyoruz trafiğin iyileştirilmesi üzerine, İzmir'de de çalışmalar yapıyoruz. Sanayi sektörünün çeşitlendirilmesi, ve Türk şirketlerinin Afrika'ya ilgisini teşvik ediyoruz. Belediyelerle işbirliklerine yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptık diyebilirim.

        Bankalarla işbirliğinizde hedefiniz nedir?

        Türk Bankaları uzun vadeli finansman sağlıyorlar, biz Kobilere destek vermesi için finansal sektöre destek sağlıyoruz.

        Doğrudan Yabancı Yatırımları çekmede Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler arasında nerede konumlandırısınız?

        Evet doğrudan yabancı yatırım son zamanlarda yavaşladı, bu piyasadaki risk algısından da kaynaklanıyor fakat uzun vadede bakarsak, piyasa beklentileri çok yüksek ve daha fazla yatırım çekilebilir.

        Türkiye'de Reformlara tekrar hız vermek gerekiyor, Reformlara odaklanırsanız daha fazla ekonomik büyüme elde edersiniz, Özel sektöre güven gelir ve yatırımlarda bunu takip eder.

        Türkiye'ye olan güveniniz ve pazar olarak Türkiye'nin sizin için önemi nedir?

        Türkiye Hindistan'dan sonra bizim için en önemli pazar konumunda. Türkiye bizim için önemli bir pazardır, portföy açısından da, Türkiye'deki programlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz, burdaki mevcudiyetimiz de artırmak istiyoruz. Hükümet ile de iyi ilişkilerimiz var ve Türkiye'de Özel sektöre destek olmaya devam edeceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ