Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SON DAKİKA - Merkez Bankası faiz kararını açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası'nın faiz kararında politika faizi ve faiz koridoru değişmediği belirtildi. Geç likidite penceresi faizi ise %11,75'ten %12,25'eçıktı.

        Merkez Bankası'nın geç likidite borç verme faizini 50 baz puan artırması ile dolar3,59 TL'den 3,57 seviyesine indi.

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 yılı Nisan ayı 'Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sonuçlarını açıkladı.

        Kurul kararına göre Para Politikası Kurulu (Kurul), gecelik faiz oranlarını yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını da yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu.

        REKLAM

        Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutarken, Geç Likidite Penceresi faiz oranlarını da Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit, borç verme faiz oranını ise yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e yükseltti.

        İKTİSADİ FAALİYET TOPARLANIYOR

        Kurul, son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret ederken, iç talepte kısmi bir iyileşme gözlendiği, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürdüğü kaydedildi. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklendiği belirtildi. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdi.

        Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olduğu bildirilirken, yakın dönemde risk iştahında gözlenen artış maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğu açıklandı. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verdi.

        REKLAM

        Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğinin altını çizerken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceğini kaydetti. Merkez; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini de açıkladı.

        Ayrıca, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulandı.

        GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ NEDİR

        Geç Likidite Penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son borç veren makam olarak, gün sonu ödeme sistemlerinde oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanıdır. Gecelik ve geçici bir uygulamadır.

        Geç Likidite Penceresi, gecelik vadede gün sonunda, yani 16:00-17:00 saatleri arasında; zorunlu karşılıkların tesis süresinin son iş gününde ise 16:00-17:15 saatleri arasında gerçekleşir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ