Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Kagider Başkanı Sanem Oktar Bloomberg HT'de soruları yanıtladı - İş-Yaşam Haberleri

        2017 KAGİDER'in hedefleri nelerdir?

        Yeni yönetim olarak KAGİDER'de yine yer alıyoruz. Tabi hedefimiz çok net; kadın girişimcileri arttırmak, KAGİDER'in faaliyetlerini sürdürmesini sağlamak. Şuna çok inanıyorum ki sürdürülebilirlik olmak bir kurum için çok değerli. Yani geçmişteki başarıların önümüzdeki yıllarda da aynı hedef uğruna devam edilmesi. O yüzden biz de öncelikle bu sürdürülebilirlik hedefimize bağlı kalarak devam edeceğiz. Neler var, yine şöyle sıralayabilirim; kadın girişimciliği için geliştirilecek çalışmalarımız var.

        Onlardan ilki, "Kadından almalı, memleket kazanmalı" diyoruz. Bu kampanyaya devam ediyoruz yani kadın girişimcilerden mal almak için Ekonomi Bakanlığımızla başlattığımız çalışmayı bu yıl da devam ettirmek ve hatta bunu yasalaştırmak ve bunu Anadolu'nun her tarafına yaymak, tüm kurum ve kuruluşlarda uygulayabilmek. Kadın istihdamını arttırmak yani kadın işgücüne katılımı her türlü savunu çalışmalarında yer almak. Yani daha önce yine hükümetlerle çalışıyorduk biliyorsunuz W20'nin kurucu derneklerinden biri KAGİDER ama bunu yasaya götürebilmek ve toplumun her kesimine yaymak ve bunu Çocuk Bakımı ve Kreş Sistemi ile desteklemek ki engelleri kaldırmak. Yine aynı şekilde Türkiye'nin aslında çok önemli bir hedefi var W20 çerçevesinde. Diyor ki "Kadınlar ile erkekler arasındaki istihdamı %25 azaltacağım yani %41'e çıkartacağım". Bu hedef için çalışmaya devam edeceğiz.

        REKLAM

        Yabancı konuklar da gelmiş çok fazla yine, bu tedarik açısından da bir hedef belirlendi mi?

        Birleşmiş Milletler ile yaptık bu toplantıyı. 400 kadın girişimci katıldı dünyanın her yerinden. 150 tanesi de Türkiye'den.10 Milyon Dolarlık bir ihracat yaptık. Şimdi siz işinizi kuruyorsunuz ama malınızı nereye satacağınızı bilmiyorsanız işinizi büyütemiyorsunuz. O zaman biz de dedik ki KAGİDER olarak yeni pazarlar yaratalım. Bunlar yurtiçi pazarları kadar yurtdışı pazarları da olur ve böyle Ekonomi Bakanlığımızla beraber bu programı oluşturduk ve böylece de "Kadından almalı, memleket kazanmalı" dedik. Bunun önemli bir çıktısı var. Şöyle bir araştırma var: Dünyada kamu alımları yani belediyenin, devletin alımlarının sadece %1'i kadın girişimcilere gidiyor. Biz dedik ki, eğer bakanlığımızla beraber bir yasa çıkartabilirsek, oluşturabilirsek, yani kadın tedarikçilerin bu sisteme dahil olmasını şeffaf bir biçimde sağlayabilirsek o zaman kadın girişimciler için de yeni pazarlar yaratabiliriz. Ekonomi Bakanlığımızla beraber de bu yasa üzerinde çalışmaya başladık, neye göre, Birleşmiş Milletler'in aslında bütün dünyaya önerdiği sisteme göre.

        REKLAM

        Yeni pazarlar nereler karar verdiniz mi?

        Avrupa ağırlıklı, bunun yanı sıra çünkü biliyorsunuz ki ihracatımızın en büyük payını hala Avrupa alıyor ki buna yönelik Almanya'ya bir ziyaretimiz oldu ki büyükelçimizle de bu noktada çalıştık. Ardından TİM'le beraber ortak çalışmalarımız var yine Ekonomi Bakanlığı, TİM ve KAGİDER olmak üzere. Bundan bir ay önce İsrail'i ziyaret ettik. Bu önemliydi. Hem uzun zamandır giden en büyük ticaret heyetiydi. İkincisi de iki şeyi araştırmak istedik. Nasıl oluyor da teknolojide bu kadar gelişmiş bir ülke, ne yapıyorlar, buradan ne öğrenebiliriz? İkincisi de kadın girişimcinin en yüksek olduğu ülkelerden bir tanesi bu yüzden neler yapabiliriz ne öğrenebiliriz diye. Onun dışında yine Afrika'ya, Hindistan'a, şimdi çok yeni Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik heyetler oluşturulması çok önemli. Bunlar aslında birer iş görüşmeleri yeni pazarlar bulmak ürünlerinizi daha iyi satabilmek için. Bu noktada TİM ve Ekonomi Bakanlığı'nın KAGİDER'le üçlü bir ortak projesi içerisinde gidiyor daha fazla ticaret için daha fazla pazar bulabilmek için beraber çalışıyoruz.

        Kadınlar nelere yöneliyor?

        Özellikle kadın girişimciliği Türkiye'de nelere baktınız derseniz, hizmet ve ticarette. Tabii ki maden sahibi kadınlar da var tabii ki büyük fabrika sahibi kadınlar da var ama %70i genellikle ticaret ve hizmet alanında. Peki bu ticaret ve hizmette nelere yöneliyoruz? Tekstil ve tekstil ürünleri birinci sırayı alıyor. İkincisi turizm yine çok yaygın olarak kadın girişimcilerin sahip olduğu hizmetler. Yani bunlar küçük butik otellerden çok büyük otel zincirlerine kadar gidebiliyor. Turizm acenteleri olabiliyor. Bütün bunların yine yurtdışıyla olan ilişkileri aslında birebir hem ekonomiyi rahatlatacak hem ticareti geliştirecek.

        Özel sektördeki istihdam oranları nasıl?

        Toplamda, kamu dahil. Bir kaç tane rakam vereyim. 15 yaş üstü çalışabilir nüfusta 20 milyon kadın evde, 8 milyon erkek evde. Demek ki ne kadar büyük bir potansiyel var kadının çalışabilmesi için çünkü rakamlar da şöyle; Türkiye'de çalışabilir nüfusun sadece %27'si çalışıyor. OECD ülke ortalaması %58. O zaman gelişemiyorsunuz refah olmuyor, rekabette geri kalıyorsunuz, teknolojide geri kalıyorsunuz. Çünkü elinizdeki yetenek havuzunu yeterli kullanamıyorsunuz.

        REKLAM

        Yine bugün Habertürk gazetesinde sayın Abdurrahman Yıldırım'ın bir yazısı vardı; Türkiye 2016 yılında kadınların işgücüne katılması bakımından 138 ülke içinde 126'cı oldu yani Türkiye'nin rekabetçiliği açısından konuşursak bunu nasıl yorumlarsınız? Evde kalan kadın da depresyonda demiş.

        Ben öncelikle kendisine teşekkür ediyorum. Özellikle ekonomi yazarlarının kadın erkek fırsat eşitliği ve ekonominin gelişmesi için eşit olarak yer almasının önemini yazıyor olmaları kamuoyuna çok değerli. Ben burdan kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Çünkü biz aslında burada bir ülkenin refahını ve gelişmişliğini konuşuyoruz ve bunun içinde tek kanatla uçamayacağını söylüyoruz. O yüzden de kadının dahil olması gerekiyor. Peki nasıl? Daha iyi eğitim sağlayarak, daha fazla ekonomide işte çalışarak üreterek, daha fazla girişimci olarak, daha fazla üretici olarak, politikada daha etkin olarak. Yine aynı raporda diyor ki siz de görüyorsunuz önünüzde; Bu 20 milyon kadın evde oturdukça daha doğrusu bir birey çalışmadıkça, üretmedikçe hastalık oranı da artıyor. Yine oradaki rapordan söyleyeyim 4te1'i obezite ve şişmanlık sorunuyla uğraşıyor 10 da 1'i de depresyonda nüfusun. Bu aynı araştırmadan verdiğim rakamlar o yüzden bir ülkenin üretmesi ve bunu birlikte yapabilmesi yani erkek ve kadının aynı evde olduğu gibi birlikte paylaşması, üretmesi çok değerli. Bizimde söylemek istediğimiz şu bu ekonominin gelişmiş olabilmesi için şirketlerde %40-%60 oranında kadın erkek oranını sağlayan bu 60'a 40 parite deniliyor buna, çünkü kadın ve erkek birlikte karar verdiği zaman şirketler daha verimli oluyor daha akıllı oluyor, işler daha başarıyla sonuçlanıyor.

        Yine hükumet çerçevesi içerisinde bazı reformların yapılması gerekıyor mu? Yani neler yapılıyor. sizde çünkü bire bir hem ekonomi bakanlığıyla çalışıyorsunuz hem aile ve sosyal politikalar bakanlığıyla çalışıyorsunuz. Özellikle hem ekonomik hem sosyal alanda hangi reformlar öne çıkmalı neler var gündemde şu anda?

        Evet hükumet yeni yasalar üzerinde çalışıyor fakat bir yasanın çıkmış olması onun uygulandığını, doğru uygulandığını ve toplumu değiştirdiği anlamına gelmiyor. Uygulanıyor mu? bunun sonuçları ne oluyor? Sonuçlarına göre gerekli reformlar yapılıyor mu? Bence en önemli konu bu. Çünkü ölçmediğiniz birşeyi geliştiremezsiniz bu birinci konu. İkincisi evet yapılıyor örneğin; istihdamı arttırmak için kadının en buyuk engellerinden bir tanesi çocuk bakımı. Dolayısıyla yaygın çocuk bakımı, kreş sistemi ve buna yönelik bir çok yasa tasarısı hazırlandı, bir kısmı yasalaştı ve uygulamaya başlandı. Fakat uygulamada da toplumu dinliyor olmak lazım. Bir kısım işveren diyor ki; böyle esnek çalışma saatleri koyduğunuz zaman ben tekrardan kadın işçi almaktan imtina ediyorum diyor. Şimdi biz bu yasayı uygulamaya başladık bunun sonuçlarını da doğru takip etmemiz gerekiyor ki eğer bir revize varsa revize edelim ya da iyi işlediyse de alkışlayalım. O yüzden bunlara devam ediyor olmak lazım. Şimdi Cumhurbaşkanımızın söylediği seferberlik var, işe alımlarla ilgili bir istihdam seferberliği başladı. Ben bu noktada da bütün özel sektöre bütün kamuya bir çağrıda bulunuyorum. Burada kadın oranlarını arttırmak için bir fırsat bu madem Türkiye olarak %41 hedefimiz var yani biz uzun vadede 12 milyon kadını iş hayatına katmayı hedefliyoruz, o zaman bu istihdamda bir kota koyalım bu istihdam içerisinde bir yer açalım. Bunu ölçelim takip edelim hatta iyi yapanları da ödüllendirelim.

        REKLAM

        Daha çok teşvik edici olabilir. Peki şimdi W20 çerçevesinde çok önemli kadın girişimcilere bir fon kurulması, siz üstelik Angela Merkel, Ivanka Trump ile de görüştünüz değil mi biraz anlatabilirmisiniz böyle bir fon gündemde kurulma ihtimali nasıl?

        Ben çok olası görüyorum açıkcası. Biliyorsunuz G20 toplantıları bu yıl Almanya başkanlığında yönetiliyor ve Almanya Şansöylesi sayın Merkel toplantılara başkanlık ediyor. Kendisi de W20 çalışmalarını yakından takip ettiği için açıkca söyleyebilirim bütün toplantılara bizzat kendisi katıldı. Yani bir Başbakan olarak bizimle beraber oturdu ve dünyada kadının gelişmesi için neler yapmamız gerektiğini konuştu, tartıştı ve buna yönelik eylem planı oluşturdu. Bunlardan bir tanesi de kadın girişimciliğini geliştirmek için dünyada bir “kadın fonu” oluşturulmasıydı. Diyor ki ülkelere bir fon oluşturalım bu fonda her ülke kendi çapında yer alsın ve ondan sonrada bu fonu biz kadın girişimciliğini arttırmak için kullanalım çünkü G20'de bir karar çıkması için diğer ülkelerinde buna imza atması gerekiyor sizde biliyorsunuz. Bunu Ivanka Trump çok destekledi hatta öncüsü olmak istediğini söyledi. Yine IMF başkanı sayın Lagarde bizimle beraberdi o da bizi destekledi. Biz hemen bu ziyaretten sonra sayın şarpamızı ziyaret ettik Ekonomi bakanlığımıza bu projeyi anlattık. Onların zaten haberleri vardı ve bu konu hakkında çalışmaya başlayacaklarını da söylediler.Bu önemli niye önemli? daha fazla kadın girişimci demek daha fazla kadın istihdamı demek daha fazla vergi demek daha fazla yeni marka oluşması anlamına geliyor. Toptan iyileşme için önemli bir alan.

        Sonucunu sonradan göreceğiz yani kesin değil bu fonun kurulup kurulmayacağı?

        Haziranda göreceğiz herhalde G20 çıktıları yayınlayacak Almanya son toplantılardan sonra orada okumayı bekliyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ