Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Halfeti karagül, turistlerin beğenisine sunuluyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Dünyada sadece Halfeti ilçesinde yetişen ve sadece yılın belli dönemlerinde açan karagülün yılın her mevsimi ziyaretçiler tarafından görülebilmesi ve kokusunun fark edilebilmesi için özel olarak paketleniyor.

        2

        Kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören karagül, Halfeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki serada yetiştiriliyor.

        3

        Dizilerden romanlara kadar birçok yerde konu edinen ve adı ilçeyle özdeşleşen karagül sadece ilk bahar döneminde açtığından dolayı bölgeye gelen yerli ve yabancı bir çok turist tarafından görülme imkanı olmayınca yetkililer harekete geçti.

        4

        Halfeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü serada yetiştirdiği güllerin tanıtımının daha fazla yapılabilmesi için başlatılan çalışma kapsamında serada derilen güller kurutularak özel ambalajlı paketlere konulmaya başlandı.

        5

        Paketteki güllerin başta ilçe merkezi olmak üzere kent genelinde turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği mekanlarda sergilenerek satışa sunulması planlanıyor.

        6

        SATIŞ YAKINDA

        Halfeti Kaymakamı Şeref Albayrak yaptığı açıklamada, karagülün kültüre, sanata ve edebiyata girmiş seçkin bir gül olduğunu söyledi. İlçede karagülün daha fazla yetiştirilmesi için farklı projeler geliştirdiklerini ifade eden Albayrak, bu kapsamda geçen yıl ilçe kadınlarına karagül yetiştiriciliği kursu verdiklerini hatırlattı.

        7

        Halfeti'ye gelen herkesin karagülü görmek istediğini anlatan Albayrak, "Karagül paketlemesi konusunda bir çalışmamız var. Paketlenip bunun vatandaşlara satılması noktasında da inşallah yakın zamanda yeni bir hizmet vereceğiz" dedi.

        8

        KURU GÜLÜN FARKI YOK

        Halfeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Akmeşe de serada yaklaşık bin 500 karagül yetiştirdiklerini söyledi. İlçeye özgü karagülün kısa bir süre sonra daha önce yetiştiği ortam olan Birecik Barajı sahilinde üretilmeye başlanacağını ifade eden Akmeşe, söz konusu bölgede karagülün daha siyah açacağını vurguladı.

        9

        Serada şu an yetişen karagüllerin de görevliler tarafından özenle kesilip paketlendiğini dile getiren Akmeşe, şöyle konuştu:

        10

        Serada ürettiğimiz karagüllerin heba olmaması açısından karagüllerimizi kurutuyoruz. Daha sonra bunları ambalaja alacağız gelen ziyaretçilerimize hediyelik olarak sunmayı düşünüyoruz.

        11

        Kurutulan karagülün diğer güllerden özellik olarak herhangi bir farkı yok sadece her zaman elimizde gül olması bakımından iyi.

        12

        Karagül her zaman açmadığından elimizde gül olmayabiliyor onun için ziyaretçilerimiz geldiğinde her zaman elimizde karagül olsun gülümüzü tanıtalım istiyoruz.

        13

        12 mevsim elimizde karagül bulunacak her zaman gelen ziyaretçilerimize karagülü takdim edebileceğiz.

        14

        KARAGÜL NEDİR?

        Şanluıurfa Halfeti ilçesinde yetişen karagül, böolgenin mikroklima iklimi sayesinde sadece burada yetişiyor.

        15

        Henüz yeni açmış ve gonca halindeyken siyah rengi bulunan karagül, farklı bir bölgede açmaya başladıktan sonra koyu kırmızı rengine dönüyor. Fakat, Halfeti topraklarındayken büyümeye devam eden gül, siyah rengini koruyabiliyor.

        16

        Tohumu dahi alınıp başka yerlerde dikilse, dalından koparılıp başka bölgelerde yetiştirilse de rengi daha sonra kırmızı oluyor.

        17

        Karagülün 1-1.5 metre yükseklikte bir çalı olan çiçekleri, 6-7 santimetre çapında oluyor.

        18

        Karagülün en siyah açtığı ayların Mart, Nisan ve Ekim, Kasım ayları olduğu söyleniyor. Diğer aylarda henüz tam siyahlıkta bir renge ulaşamıyor.