Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kirazın "lakıl" hali 30 lira - İş-Yaşam Haberleri

        Bodur meyve ağaçlarında kiraz üretiminin yoğun olduğu Bursa'nın İznik ilçesinde üreticilerin yaptığı kiraz salkımı, kilogramı 20 liradan alıcı buluyor.

        İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinde son yıllarda kiraz üretiminin yaygınlaştığını söyledi.

        Mutlu, 2011-2016 yıllarında aşırı yağışlar nedeniyle istedikleri verimi alamadıklarını belirterek, bu yıl ise hem kiraz hem de erikte yüksek verim beklediklerini anlattı.

        İlçelerinde genellikle bodur kiraz ağaçlarının bulunduğunu ve bu yıl 2 bin 500 tonun üzerinde rekolte tahmin edildiğini dile getiren Mutlu, kirazlarının İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderildiğini ifade etti.

        REKLAM

        KİRAZLAR KALİTE VE AROMASIYLA İLGİ GÖRÜYOR

        Mutlu, sahip olduğu iklim dolayısıyla bölgede yetişen kirazların kalite ve aromasıyla ilgi gördüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Üretici, iriliğine ve kalitesine göre toptan olarak kilogramını 4 ile 12 lira arasında satıyor. İlçemizde ayrıca üreticilerin tanıdıklarına, yakınlarına hediyelik olarak yaptıkları lakıl var. Bir dal üzerine sapları bağlanarak oluşturulan kiraz salkımına lakıl diyoruz. İlçemizden kiraz alan tüccarlar bu salkımı görünce ilgilerini çekti. Sonra İstanbul'a o şekilde götürdüler. Bazı üreticilerimiz talep almaya başladı. İstanbul'daki özel müşteriler için ortalama 1,5 kilogram gelen lakılı 30 liradan satıyor. Lakılın kilogramı 20 liraya geliyor. Çok fazla giden bir ürün değil ancak üretici için gelir kaynağı."

        İznik Elbeyli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ersin Demircan ise aldıkları ürünleri paketleyip birçok ile gönderdiklerini belirterek, "Özellikle bodur cinsi kirazlara rağbet büyük. Marketlerde kilogramı 10 liradan başlayan fiyatlardan satılmasına rağmen herkesin tercihi bu kiraz türü oluyor." dedi.

        ÖZEL MÜŞTERİLERİNE SATIYORLAR

        Üretici Şerafettin Cengiz de üreticinin favorisinin lakıl olduğunu ifade ederek, "Salkım kirazı iyi fiyattan satıyoruz. Üreticiler topladıkları kirazları bir dal üzerine birbirine bağlayarak salkım haline getiriyorlar. Kiraz lakıllarını ağaçlara asan üreticiler bunları özel müşterilerine satarak geçimini sağlıyorlar." diye konuştu.

        ÇERİBAŞI'NDAN AVRUPA'YA GÖNDERİLİYOR

        Öte yandan Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çeribaşı köyünde de, yaklaşık 11 yıl önce başlayan ve zamanla çevre köylerde yaygınlaşan kiraz yetiştiriciliği köylüler için gelir kapısı oldu.

        Köyde, birkaç ağaçla başlayan kiraz üretimi, 500 dönümlük alanda 25 bin ağaca ulaştı. Köyde senede 400 ton kiraz üretimi yapılıyor.

        Önceleri ayçiçeği ve buğday tarımı yaptıkları tarlalarına, kiraz ağacı diken üreticiler kazançlı çıktı.

        Bir dönüm buğday hasadından elde edecekleri geliri bir kiraz ağacından toplanan mahsulden kazandıklarını ifade eden üreticiler, kiraz yetiştiriciliğinin katlanarak artacağını belirtiyor.

        Çeribaşı'da üretilen yıllık 400 ton kirazın yaklaşık 300 tonu Avrupa'ya gönderilirken, geri kalan kısım iç pazarda tüketiliyor.

        HASAT BAŞLADI

        Başta Almanya, İngiltere ve Rusya olmak üzere 22 ülkeye ihraç edilen Çeribaşı kirazının hasadına başlandı.

        Üreticiler, ırgatlarla beraber ağaçlardan kirazları toplamaya başladı. Tadı, renginin parlaklığı ve sertliği ile göz dolduran kiraz, diğer çeşitlerden ayrılıyor.

        Gün boyu toplanan kirazlar, akşam saatinde köy meydanına gelen toptancılara satılıyor.

        YURTDIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR

        Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Çeribaşı kirazının lezzeti, boyutu ve doğallığıyla yurt dışından yoğun talep gördüğünü söyledi.

        Markalaşma sürecinde olan kirazın, Avrupalılar tarafından keşfedildiğini ifade eden Helvacıoğlu, şöyle devam etti:

        "5 köyde 500 dönümlük bir alanda kiraz istihdamı oluşmuş durumda. Eskiden buğday ve ayçiçeği ekilen köyde artık kiraz yetiştiriliyor. 30 kalibre civarında olan kirazımız olağanüstü bir pazar sağladı. Başta İngiltere ve Rusya olmak üzere 22 Avrupa ülkesine bu kirazı gönderiyoruz. Çeribaşı'da adeta kiraz borsası oluştu. Üreticimiz memnun, istihdam yönünden çok güzel şeyler oluyor.

        Her tarafa turfandan kiraz gönderiyoruz. Önceden 1 dönüm buğdaydan elde edilen gelirle bir kiraz ağacından kazanılan gelir aynı. Katma değeri, istihdamı ve alın terini burada görebiliyoruz. Köylülerimiz toprağa akıllarını koydu. Dönem artık, alın teri dönemi değil, akıl teri dönemi."

        Çeribaşı kirazını, diğer kiraz çeşitlerinden ayıran pek çok yönü olduğunu anlatan Helvacıoğlu, "Kesinlikle doğal, halk arasında hormonsuz denilen, kendi bitkisel ortamında yetişen doğal bir kiraz. Lezzeti mükemmel. Zaten böyle olmasa o kadar Avrupa ülkesi ihraç eder mi?" dedi.

        "DÜNYA PAZARLARINDA BİR NUMARA OLMAYA ADAY"

        Üretici Ahmet Karaca ise yaklaşık 11 yıl önce başladıkları çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ifade etti.

        Geride kalan süre içinde kiraz yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını ve kalitesiyle öne çıktığını vurgulayan Karaca, "İddia ediyorum ki Çeribaşı köyünden çıkan kirazın kalitesi dünya pazarlarında bir numara olmaya aday. Lezzeti ve kalitesini bölgemizin hava sirkülasyonu ve mikro klimasından alıyor. Şu an birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyoruz. Yıllık 400 ton kiraz üretiminin yüzde 70'i yurt dışına ihraç ediliyor, kalanı da iç pazarda tüketiliyor." diye konuştu.

        Kiraz toplama işinde çalışan Aleyna Koru ve Sinem Akıncı ise kiraz toplamanın çok zevkli olduğunu belirterek, aile ekonomilerine katkı sunduklarını söyledi.

        Çeribaşı kirazını 6 yıldır yurt dışına ihraç eden firmanın yetkilisi Tayfun Acar da bölgede yetişen kirazın çok kaliteli olduğunu ve kısa süre içerisinde önemli bir pazar oluştuğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ