Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Apple'ın başını çektiği dev şirketlerle Donald Trump arasında vergi savaşı - İş-Yaşam Haberleri
        REKLAM

        Amerikalı şirketlerin ülke dışında tuttuğu yüksek miktardaki kârlarıyla ilgili polemiklere son olarak Apple da katıldı. Donald Trump'ın bu paraların ABD ekonomisine kazandırılmasıyla ilgili yapacağı düzenleme merakla beklenirken, teknoloji devi Apple'ın CEO koltuğunda oturan Tim Cook somut bir öneri getirdi.

        Bloomberg Businessweek'e konuşan Tim Cook, söz konusu paraların Amerika'ya getirilmesi fikrine sıcak baktığını söylüyor. Vergilendirme konusundaki önerisi ise yüzde 10 ile 20 civarında bir kesintiyi kapsıyor.

        VERGİ ORANI ÇILGINLIK

        Cook, yaptığı açıklamada, "Mesele uluslararası kazançlardan vergi alınması değil. Mesele mevcut vergi oranının çılgınca olması." dedi. Yüzde 35 federal vergiye eklenecek eyalet vergileriyle birlikte yüzde 40'ı bulacak bir oranda kesintiyle hiçbir firmanın yurt dışı varlıklarını ABD'ye taşımayacağının da altını çizdi ve makul bir oran talep etti.

        Trump'ın uluslararası kazançları vergilendirme fikrini akıllıca bulan Cook, bu oranın mantıklı bir düzeyde olması gerektiğinde ısrarcı.

        REKLAM

        256.8 milyar dolarlık gelirinin 200 milyar dolardan fazlasını İrlanda gibi düşük vergi uygulamalarına sahip deniz aşırı ülkelerde tutan Apple, bu anlamda yalnız değil. Microsoft, Intel gibi diğer teknoloji devlerinin yanı sıra General Electric, Pfizer gibi pek çok uluslararası firma da parasının çoğunu ABD'ye getirmiyor. SAdece ilk 50 şirketin deniz aşırı hesaplarda tuttuğu kâr 1,5 trilyon dolardan fazla.

        767 MİLYAR DOLARLIK KAÇAK

        Oxfam ve ABD vergi dairesi verilerine göre Fortune 500 listesinde yer alan Amerikalı şirketlerin ülke dışında sakladığı nakit kâr miktarı toplamı2.5 trilyon doları aşıyor. Vergiden kurtuldukları miktar ise 767 milyar dolar.

        Vergi lobisine ciddi miktarlar harcayan bu firmalar, her bir 1 dolar tutarındaki lobi faaliyeti için yaklaşık 1200 dolar kesinti avantajı sağlamasına rağmen mevcut politikayı yeterli görmüyor. Tim Cook'un yüzde 10-20 arasındaki önerisine henüz açık bir destek gelmiş değil.

        Öte yandan, mevcut uygulamada ABD'nin faydalanamadığı miktar göz önüne alındığında beklenen vergi düzenlemesinde Tim Cook'un sözlerinin yankı bulacağı kesin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ