Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TAI, Paris Air Show’da gövde gösterisi yaptı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından olan Paris Air Show’da Türkiye havacılık tarihinin en önemli günlerinden biri yaşandı.

        2

        Paris Le Bourget Havalimanı’nda, Londra Farnbrough Airshow ile iki yılda bir dönüşümlü olarak yapılan fuarda, ilk defa Türkiye’nin tasarlayıp ürettiği, milli ve özgün eğitim uçağı Hürkuş gösteri uçuşuyla dünya kamuoyunun önüne çıktı. Tüm bu ilkler deneyimli test pilotlarımız Murat Özpala ve Murat Keleş tarafından gerçekleştirildi.

        3

        TAI, Paris Air Show’da sergilediği diğer ürünlerle de gövde gösterisi yaptı. Sadece 3-4 yıl önce maketlerini getirebildiği fuarda, bu defa özel chalet’sinin önündeki statik alanda Hürkuş’un silah modeli Hürkuş-C üzerinde yer alan Roketsan tarafından tasarlanıp üretilen milli füze ve mühimmatlarla ilk defa sergilenirken, T129 ATAK helikopteri, silahlı ANKA-S İHA ve gelecek yıl ilk uçuşunu yapacak olan milli, özgün T625 helikopterinin mock-up’ı yer aldı.

        4

        TAI ile birlikte TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) milli, özgün tasarımı olan ve ANKA’da kullanılacak çift kademe turboşarjlı dizel havacılık motoru PD170 ve turboşaft motoru TS1400’ü ile fuarda yer alıyor.

        5

        Türk havacılık tarihine altın harflerle geçen, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi havacılığa gönül verenlerin bürokrasiyle savaşı kaybetmesinden sonra yakın tarihimize kadar önemli bir gelişme yaşanmadı. Fuarda Atak ve T625 helikopterleri ile Anka İHA da sergilendi.

        6

        Roketsan da Paris Airshow’da bulunurken diğer Türk katılımcılar ise şöyle: Unimetal, Digitest Elektronik, OSSA Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, KPA Küçükpazarlı Havacılık ile Gür Metal.

        7

        Etimesgut fabrikasında, Türk Hava Kurumu için tasarlanan planör THK-13 de 1948 yılında Paris Airshow’da sergilenmişti. Ama bu fabrika da daha sonra endüstriyel gelişimini sürdüremedi.

        8

        Piyasadaki rakipleri dikkate alınarak tasarlanan Hürkuş ve sınıfındaki diğer tüm modellerin motorları Kanadalı Pratt and Whitney üretimi.

        9

        Tüm modellerin pilot koltukları da Martin Baker’den temin ediliyor. Hürkuş, TAI ve Türkiye için çok önemli bir kritik eşiğin aşıldığını gösteren model olarak dikkat çekiyor.

        10

        Öyle ki, Baykar Makine’nin milli, özgün olarak geliştirip, ürettiği Bayraktar TB2 İHA’nın Türk havacılık tarihinde açmış olduğu sayfanın, insanlı modeli olarak devamı anlamına geliyor.

        11

        Öte yandan Hürkuş’un motor gücü 1600 beygir olmasıyla birlikte rakiplerine göre çeşitli açılardan üstün. Kanadalı motorda son tüketici dikkate alındığı için rakipleriyle aynı pazarlarda eşit şartlarda, ihracat kısıtlamaları olmadan yarışması söz konusu.

        12

        2018’in başında Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girdikten sonra ise çeşitli ülkelerden de ciddi sipariş alması bekleniyor.

        Temel eğitim uçağı “Hürkuş”un uçuş gösterisi yaptığı Paris Airshow’da, Roketsan’ın silah sistemlerini üzerinde taşıyan “Hürkuş-C” hafif taarruz uçağı da sergileniyor.

        16

        3) Amerikan Beechcraft’ın Pilatus PC-7’den dönüştürdüğü Beechcraft T-6 modeli (1100 beygir)

        17

        4) Güney Koreli KAI’nin üretimi KT-1 eğitim uçağı (950 beygir)

        18

        Test pilotu Murat Özpala:

        “Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’yı geçerek Fransa’ya girdik. Kendi kanatlarımızla uluslararası hava sahasında ilk uçuşumuz oldu. Türkiye’nin uçağı Avrupa semalarına çıktı.”

        19

        Test pilotu Murat Keleş:

        “Daha önce başka ülkelerin yapımı olan uçaklarla gösteri uçuşlarını yurtdışında yaptım. Ancak kendi milli, özgün tasarımımız olan Hürkuş’la gösteri uçuşu yapmanın gururunu tarif etmek için kelimeler bulamıyorum.”

        20

        Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Genel Müdürü Temel Kotil:

        “İlk defa bir Türk tasarımı ve üretimi olan, milli ve özgün olarak geliştirilen Hürkuş uçağının 2 ayrı modelini Paris Air Show’a getirdik. Hürkuş-B uçağımız, dünya kamuoyu önünde gösterisini yaparken, silahla donattığımız Hürkuş- C’yi statik alanda sergiliyoruz. Bundan sonra hedefimiz, milli muharip TF-X uçağımızı 2023’te hayata geçirmek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ