Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Atatürk Havalimanı'nda 102 milyon lira değerinde kaçak eşyaya el konuldu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Dünyanın dört bir yanından gelen uçaklarla taşınan bagajları, sahiplerine teslim edilene kadar son teknoloji sabit ve mobil X-Ray cihazları, dedektör köpekler ve eşyaları açmadan içindekini analiz edebilen uyuşturucu tespit cihazlarıyla kontrol eden ekipler, istihbarat ve risk analizi odaklı çalışma sistemiyle kaçakçılık faaliyetlerine geçit vermiyor.

        2

        Yolcu salonlarının çıkışında kırmızı hatta beyan edilen, muafiyet kapsamı dışında olan ve sözlü beyan kapsamına giren eşyaları vergilendiren ekipler, kolluk kuvveti olarak 7 gün 24 saat esasına göre görevlerini icra ediyor.

        3

        Atatürk Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürü İdris Çalık yaptığı açıklamada, kaçakçılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi.

        4

        Bu yıl, Dünya Gümrük Günü'nün temasının "Ekonomik kalkınma için güvenli bir iş ortamı" olarak belirlendiğini aktaran Çalık, kaçakçılıkla mücadele için her türlü teknolojik gelişmelerden faydalandıklarını kaydetti.

        5

        Çalık, Atatürk Havalimanı'nda geçen yıl 840 kaçakçılık olayının önlendiğini ifade ederek, "Havalimanımızda, geçen yıl 102 milyon lira değerinde kaçak eşyaya el konuldu. Kaçak eşya yakalama oranını yüzde 92 oranında arttırdık" diye konuştu.

        6

        İdris Çalık, uyuşturucu maddelerin yurda girişini engellemek için de çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

        7

        Çalık, 2017'de 3 bin 137 cep telefonunun kaçak şekilde yurda sokulmasına engel olduklarını dile getirerek, 520 telefonunun ise tasfiyeye tabi tutulduğunu bildirdi.

        8

        Yurda kaçak yollarla sokulmak istenen maddelerin çeşitlilik gösterdiğine işaret eden Çalık, şöyle konuştu:

        9

        "Gümrüklerde en çok sigara, içki, elektronik eşya, cep telefonu, bitkisel ilaç ve çeşitli haplar yakalanıyor, hatta yolcu valizlerinde çok miktarda kokoreç dahi yakaladığımız oldu. Bu çerçevede 4 bin 500 cep telefonu için adli işlem yaptık, 30 bin kartonun üzerinde sigara, 4 bin 500'e yakın içki tasfiyeye tabi tutuldu."

        10

        Çalık, Türkiye'deki dış ticaretin yaklaşık yüzde 60'ının İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesindeki işlemlerle yapıldığını belirtti.

        11

        Bölge Müdürlüğünün geçen yıl akaryakıt, uyuşturucu, tekel maddesi, tıbbi malzeme ve ticari eşya kaçakçılığı kapsamında bin 802 olaya müdahale ettiğini aktaran Çalık, sözlerine şöyle devam etti:

        12

        "Toplamda 800 milyon lira değerinde kaçak eşyaya el konuldu. Uyuşturucu yakalamalarında bir önceki yıla göre yüzde 385 oranında artış sağlandı."

        13

        Çalık, kaçakçılıkla mücadeleyi yürütebilmek adına Atatürk Havalimanı'nda yüksek teknoloji ile donatılan birçok ekipman ve cihazı kullandıklarını söyledi.

        14

        PAKET AÇMADAN UYUŞTURUCU TESPİTİ

        Havalimanı geliş salonunda bulunan iki X-Ray cihazıyla yolcu bagajlarının kontrol edildiğinin altını çizen Çalık, şunları kaydetti:

        15

        Havalimanımızda 'şut altı' diye tabir edilen alanda da yolcu bagajları gelmeden evvel yaptığımız risk analizi çerçevesinde bantlara konulan iki mobil X-Ray ile valizlere ön kontrol yapılıyor. Bununla beraber bölge müdürlüğümüz bünyesinde dedektör köpeklerimiz var.

        22
        23
        24

        YENİ GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİNİN MALİYETİ 36 MİLYON LİRA

        ABD'nin ülkesine uçuşlarda 25 Mart'tan itibaren koyduğu kabine cep telefonundan büyük aletlerin alınması yasağı çarşamba günü İstanbul için son buldu.Yasağın kaldırılması sonrası ilk olarak THY'nin İstanbul-New York yolcuları kısıtlama getirilen bilgisayar gibi elektronik eşyaları yanlarında götürme fırsatı buldu.

        25

        Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın haberine göre, Atatürk Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları'nın TK-3 sefer sayılı uçağı ile saat 06.45'te New York John F. Kennedy Havalimanı'na seyahat eden yolcular 102 günlük yasağın son bulmasından memnun olduklarını söyledi. Yolcular ve eşyaları son kontrol noktasında patlayıcı iz dedektörleri ile sıkı kontrolden geçtiler.

        26

        ABD'ye yapılan uçuşlara getirilen elektronik aletlere yönelik kısıtlama sonrası Atatürk Havalimanı güvenliğinde kullanılmak üzere yeni güvenlik cihazların satın alınmasına hız verildi. ABD'ye uçuşlarda kabin bagajlarının kontrol edilmesi için, 3 boyutlu görüntü alınmasını sağlayan ABD üretimi 2 tomoğrafi cihazı tarayıcı olarak kullanılmaya başlandı.

        27

        Bu cihazlara ek olarak kısa bir süre sonra 2 boyutlu görüntü veren x-ray tabanlı "Hi-Scan 60-40 Atix" cihazlarından da 2'si yurt dışından getirilecek. Bunun yanısıra Atatürk Havalimanı için satın alınan İngiliz üretimi 10 vücut tarayıcı da yakında kullanılmaya başlanacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Atatürk Havalimanı için satın alınan yeni güvenlik cihazlarının maliyetinin 10 milyon dolar(36 milyon TL) olduğu öğrenildi.

        28

        2 TOMOGRAFİ CİHAZI 8.9 MİLYON LİRA

        Elektronik cihazların yanı sıra sudaki bomba düzeneğini de tespit edebilen 2 tomografi cihazının her birinin fiyatının 1 milyon 250 bin dolar( 4 milyon 450 bin lira) ve diğer 2 X-ray tabanlı cihazlarla toplam fiyatın ise 4.6 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

        29

        VÜCUT TARAYACILARA 22.7 MİLYON TL

        Atatürk Havalimanı için satın alınan ve kısa süre sonra kullanılmaya başlanacak İngiliz üretimi 10 vücut tarayıcısının ise her birisinin 640 bin dolar ve toplam fiyatlarının da 6.4 milyon dolar (22.7 milyon lira) olduğu öğrenildi.

        30

        Dış hatlar terminalinde pasaport kontrolünden sonraki arama noktalarına 4, transfer noktalarına 3, iç hatlar terminali arındırılmış salona 2 ve dış hatlar THY CIP Salonu girişine 1 olmak üzere toplam 10 vücut tarayıcı yerleştirilecek. Sadece seçilen yolcular bu tarayıcılardan geçirilecek.

        31

        5 YILDA 700 MİLYONLUK GÜVENLİK YATIRIMI YAPTI

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü son 5 yılda personel sistem ve cihazlar olarak yaklaşık 700 milyon TL'lik güvenlik yatırımları yaptı.

        32

        THY: "81 BİN 736 CİHAZ YASAK KAPSAMINDA TAŞINDI"

        Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı,"102 gün boyunca ABD'ye gerçekleştirilen 1087 seferde yasak kapsamında toplam 81 bin 736 cihaz gate'lerde yolcularımızdan tek tek teslim alınarak korunaklı bagajlarda özenle taşındı. Bu cihazların yüzde 75'i laptop ve tabletti.Yüzde 25'i ise kamera, fotoğraf makinası, GPS, Kindle vb. cihazlardan oluştu" dedi.

        33

        İLK VÜCUT TARAYACILARI ATATÜRK HAVALİMANI'NDA

        Öte yandan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali pasaport kontrolü sonrası bir "vücut tarayıcı"nın montajı başlandı. İlerleyen günlerde tarayıcı faaliyete geçecek.

        34

        Dış hatlar terminalinde pasaport kontrolünden sonraki arama noktalarına 4, transfer noktalarına 3, iç hatlar terminali arındırılmış salona 2 ve dış hatlar THY CIP Salonu girişine 1 olmak üzere toplam 10 vücut tarayıcı yerleştirilecek. Sadece seçilen yolcular bu tarayıcılardan geçirilecek.

        35

        ALTINOK VE ABD HEYETİ İNCELEMELERDE BULUNDU

        ABD'nin ülkesine uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik aletlere getirdiği yasağı kaldırması sonrası Atatürk Havalimanı'nda ABD uçuşlarının son kontrol noktasında Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ve ABD heyeti ayrı ayrı incelemelerde bulundu.

        36